Феноменален: Корда сломи още един топ 10 поставен и ще играе дебютен "мейджър" 1/4-финал

от в 08:57 на 22.01.2023
Мартин Петков

Себастиан Корда безспорно е играчът в АТР Тура, който впечатлява с най-голямо надграждане в представянето си от старта на новия сезон, свидетелство за което е достигането му до финала на турнира в Аделаида, където пропусна мачбол и преклони глава пред бъдещия шампион Новак Джокович, но работата му с бившия наставник на Григор Димитров - Радек Щепанек, видимо дава положителни резултати за 22-годишния американец по пътя към реализирането на безспорния му талант.

Световният номер 31 пренесе силните си игри и на кортовете в Мелбърн, където баща му Петер Корда печели единствената си титла от Големия шлем в края на миналия век през 1998-а година, като младият състезател нагледно е тръгнал по стъпките на своя родител и в третия кръг на състезанието надви двукратния финалист Даниил Медведев. С това си представяне Корда се класира за осминафиналите на Откритото първенство на Австралия, където през днешния ден се оказа по-стабилен в 5-сетовата си битка с Хуберт Хуркач и вдигна победоносно ръце след 3 часа и 29 минути на корта - 3:6 6:3 6:2 1:6 7:6(7). По този начин Себи се класира на дебютния си "мейджър" четвъртфинал в своята кариера и ще срещне олимпийския сребърен медалист Карен Хачанов.

Още в самото начало на двубоя проследихме първата интригуваща ситуация, след като американецът на практика играеше без първи сервис, при което бившият полуфиналист от Уимбълдън атакуваше остро второто подаване на противника и на бърза ръка се сдоби с пробив аванс. Именно този момент се превърна и в разковничето на откриващия сет, след като до неговия край световният номер 11 нито за миг не постави началния си удар под въпрос и първи се разписа в общия резултат на срещата.

С настъпването на втората част Корда вече видимо се беше климатизирал достатъчно добре към условията на корта и отстъпваше значително назад от основната линия, когато трябваше да застане ретур. Синът на шампиона в Мелбърн от 1998-а с течение на времето все по-умело разчиташе сервиса на поляка, като макар и да пропусна дебютните си за мача брейкболи, то при втората си подобна възможност в шестия гейм беше непоколебим и с единствения пробив за сета го записа срещу името си.

На старта на третата част по-високоранкираният състезател изцяло рухна на корта, като при всеки свой контакт с топката допускаше неточност, което позволи на световния номер 31 да дирижира случващото се в "Rod Laver Arena", като се поздрави с двоен пробив и поведе комфортно. Хуркач беше напът да предаде началния си удар дори за трети път, което по всяка вероятност щеше да означава "геврек", но все пак намери сили от гледна точка на това да запази самочувствието си и направи резултата в сета по-почтен, преди американец да го прибави към актива си, доближавайки се към място на четвъртфиналите.

В началото на четвъртата част полякът видимо беше напуснат от напрежението, което беше предизвикало главоломния спад в равнището му, като постепенно опитваше да упражнява натиск над сервиса на противника. Корда от своя страна записваше най-ниските си стойности на ефективност на първи сервис до момента в сблъсъка, като се пропука в четвъртия гейм и Хуби взе предимство от брейк, което впоследствие дублира, печелейки подаването на 29-ия поставен от ситуация 40:0, и изпрати двубоя в заключителната му фаза.

В решителния пети сет доминацията на сервиращите беше най-ясно изразена, като всеки от тях имаше щастието да разчита на пълния потенциал на началния си удар, с което моментите на интрига до голяма степен липсваха. С достигането на 11-ия гейм полякът реши да заложи на прекомерна агресия в своите ретури, което му осигури два брейкбола, но бурно окуражаваният от своя треньор американец остана хладнокръвен и предизвика изиграването на решителен супертайбрек до 10 точки.

В него световният номер 11 първи направи крачка в правилната посока и поведе с 3:1 точки, ала оттам насетне наблюдавахме изяществото в играта на младежа, който завоюва шест поредни пункта и обърна статуквото в своя полза. В този момент последваха три поредни непредизвикани грешки от бекхенд на американеца, с което паритетът отново възцари, ала до края на двубоя Корда беше безкомпромисен в атакуващ план и се поздрави с победата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Феноменален: Корда сломи още един топ 10 поставен и ще играе дебютен "мейджър" 1/4-финал Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | себастиан корда | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook