Феноменален Циципас обърна Надал от 0:2 сета и е на полуфинал!

от в 14:55 на 17.02.2021
Петър Томов

Световният №6 Стефанос Циципас записа феноменален обрат от 0-2 сета на Откритото първенство на Австралия, след като се наложи с 3:6, 2:6, 7:6(4), 6:4, 7:5 над световния №2 Рафаел Надал в четвъртфиналната фаза. Двамата изиграха страхотен мач, в който първата ракета на Гърция се оказа по-свеж в края и след малко над 4 часа игра успя да се класира за полуфинал, където в спор за място на финала ще се изправи срещу Даниил Медведев. 

20-кратният шампион от Големия Шлем бе перфектен, когато достигаше до брейкбол в ранните фази на срещата, реализирайки 100% от тях. Разковничето в първата част дойде в 8-мия гейм, когато Циципас, сервиращ с нови топки, загуби подаването си. Надал нямаше проблеми да затвори частта на свой сервис, а впоследствие успя да продължи серията си на 4 поредни гейма, записвайки пробив в 1-вия гейм на втория сет. С още един брейк, постигнат в 5-тия гейм, Рафа придоби солиден аванс и нямаше проблеми да затвори сета.

Третият сет премина светкавично бързо, след като двамата демонстрираха силни начални удари и безпроблемно си взимаха подаванията. Циципас загуби 3 точки на свой сервис в частта, а Рафа - само 1! Закономерно се стигна до тайбрек, в който Надал допусна две непредизвикани грешки от основната линия, след които Циципас достигна до 3 сетбола и след още един минипробив в полза на гърка той спечели частта, спирайки серията на Рафа от 35 поредни сета на турнири от Големия Шлем.

Циципас, вече уверен след спечелването на сета, играеше все по-добре и достигна до първите си възможности за пробив в мача, дошли в четвъртата част. Благодарение на добрия си начален удар, Надал успя да спаси първите 3 брейкбола, но в 9-тия гейм, след едно от най-дългите разигравания в мача, завършило с непредизвикана грешка на Матадора, гъркът се добра до първия си пробив в срещата. На свой сервис Стефанос нямаше проблеми и успя да вкара мача в решителен пети сет. 

В него двамата не изпитваха проблеми в сервис геймовете си и бързо се стигна до 5:5. В 11-тия, пълен с грешки на Надал, гейм Циципас направи пробив на нула, с което се доближи на само гейм до осъществяването на обрат от 0-2 сета! Гъркът достигна до три мачбола, и въпреки че Рафа успя да спаси първите два, третият беше успешно реализиран след бекхенд по правата. Това е едва трети случай в кариерата на Надал, в който той губи мач, в който е водил с 2-0 сета. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Феноменален Циципас обърна Надал от 0:2 сета и е на полуфинал! Петър Томов
Теми:  
australian open | Аустрелиън Оупън | рафаел надал | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook