Ферер: Трябва да си професионалист до последно, горд съм с кариерата ми

от в 15:20 на 08.05.2019
Георги Христов

Давид Ферер официално ще сложи край на кариерата си след настоящата седмица и участието му на АТР Мастърс 1000 в Мадрид. Снощи Ферер победи сънародника си Роберто Баутиста Агут с 6:4, 4:6, 6:4. Тази вечер испанецът излиза срещу Александър Зверев в последния мач от програмата за деня.

"Това е страхотна победа срещу приятел като Роберто. Не беше лесно да играя срещу него в подобна среща, тъй като сме близки. Съжалявам за него, но искам да бъда професионалист до края на кариерата ми," заяви Ферер.

През годините Ферер успя да достигне до №3 в ранглистата, изиграе един финал в Големия шлем - "Ролан Гарос" 2013, а също заслужи 27 АТР титли.

"Доволен съм от последната ми година и как се справих с мисълта, че ще ми е последна. Винаги имаш известни опасения преди тези финални състезания. Целта ми е да съм щастлив. Чувствам се в добра форма. Благодарение на кариерата, която имах, мога да се обърна назад и да се чувствам горд от постигнатото.

"Не съм очаквал толкова внимание, това ме изненада. Най-вече от колегите ми. Особено в Окланд (Австралия) в страна, която е толкова далечна, ме оцениха подобаващо.

"Едно от нещата, с които съм най-горд, е прогресът осъществен от мен като личност. Ако се погледна на 20 години, сега виждам напълно различен човек. Това е част от живота. Проваляш се, развиваш се, растеш всяка година като личност и играч."

Какво обаче е да се състезаваш в поколението на легендите - Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри. "Без съмнение това ме направи по-добър играч. Те са много амбициозни. Винаги съм следвал примера на Рафа. Независимо, че е по-млад и се включи по-късно, научих много от него. Той ми показа, че не е достатъчно да печелиш титли, а да продължаваш да го правиш отново. Помогна ми да стигна до №3 в света и да бъда постоянен. Без тях нямаше да съм толкова добър.

"Не се знае дали щях да спечеля титла от Големия шлем. Мога да кажа, че не съм го направил, защото не съм бил достатъчно добър. Опитах много пъти. Има такива, които са го постигали, но са с един-два финала от Мастърс 1000. Аз имам седем.

"Във финала на "Ролан Гарос" срещу Надал нямах шанс. Подходът ми за този мач не беше най-добрият възможен. Бях твърде стресиран преди мача, тъй като ми беше първи финал от такава категория. Нормално е. Никой от екипа ми не знаеше как да подходим. Направихме каквото можахме.

"Остават ми трима-четирима близки приятели от колегите. Приятел съм с Хуан Карлос Фереро, Фелисиано Лопес и Марк Лопес. Имам специално отношение към Рафа. Баутиста Агут също е специален. Не искам да ги назовавам всички."

Кой обаче е най-трудният съперник за Ферер? "За мен Роджър Федерер. Той променя ритъма на игра и ме подлудяваше. Може би успявах да го затрудня от време на време, но така и не го победих."

Най-много победи от активните играчи преди турнира в Мадрид:

Роджър Федерер - 1199 победи и 262
Рафаел Надал - 935-193
Новак Джокович - 852-179
Давид Ферер - 734-376
Анди Мъри - 663-191


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ферер: Трябва да си професионалист до последно, горд съм с кариерата ми Георги Христов
Теми:  
давид ферер | мадрид | тенис | тенис бг | тенис бг новини | тенис турнир в мадрид

Коментари





Следвайте ни в Facebook