Финалистът е аут на старта: Вдъхновен Басилашвили не остави шансове на Рубльов

от в 16:38 на 13.06.2022
Мартин Петков

Николос Басилашвили изглежда оставил назад зад себе си силните си дни, като последния случай, когато записа две последователни победи на турнир, датира от средата на месец февруари. Грузинецът все пак в хода на миналата седмица остави добри впечатления с играта на трева в Щутгарт, където отпадна от Ник Кирьос в три сета, ала това се оказа отлична подготовка за днешния му двубой на старта в Хале срещу третия поставен и финалист от миналогодишното издание на надпреварата Андрей Рубльов.

Сблъсъкът беше изпълнен с кратки размени на мощни форхенди, както и се предполагаше предвид стила на двамата състезатели, поради което точките отминаваха скоростно и не след дълго Басилашвили, който остана изключително облагодетелстван от изпълнената с грешки игра на представителя на топ 10, стигна до крайния успех в мача след 7:6(1) 6:4. Във фазата на осминафиналите за световния номер 25 предстои далеч по-лесен на хартия опонент, след като очаква победителя измежду Миомир Кецманович и местния представител Оскар Оте.

Руснакът стартира ударно, след като се приспособи към корта значително по-бързо от противника си, което му позволи да вземе ранен пробив аванс. Басилашвили изостанал в резултата, нямаше какво повече да чака и наглед неочаквано покачи нивото в играта си до неузнаваемост, като с това остави вицешампиона в безпомощна позиция, за да станем свидетели на обрат подкрепен със серия от пет последователни гейма в полза на грузинеца. Световният номер 25 излъчваше сериозна увереност с присъствието си на корта, като застана на начален удар за спечелване на частта, но пропиля сетбол, а минути по-късно третият поставен в схемата навлезе в искания ритъм от форхенд, възстановявайки паритета и с това предизвика тайбрек. В дългия гейм още при втората точка представителят на топ 10 се подхлъзна, което го изнерви допълнително и грешките от ракетата му заваляваха, докато Басилашвили безпроблемно трупаше пунктове в актива си и чрез отличен сервис сложи край на откриващия сет в своя полза.

Втората част в началната си фаза бе продиктувана от силни мигове на сервиращите, преди в петия гейм грузинецът чрез убийствения си дланен удар да достигне брейкбол, който осъществи след поредната грешка на Рубльов и поведе със сет и 4:2, доближавайки се максимално до крайния успех. В оставащите моменти до края на сблъсъка интригата своебразно напусна корта, след като Басилашвили бе безпогрешен във всяко едно от решенията, които взе, за да ознаменува невероятното си представяне с победа срещу вицешампиона на старта в Хале.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Финалистът е аут на старта: Вдъхновен Басилашвили не остави шансове на Рубльов Мартин Петков
Теми:  
atp | андрей рубльов | николос басилашвили | хале

Коментари





Следвайте ни в Facebook