Габриел Донев или какво да очакваме от българите на Sofia Open? (част първа)

от в 02:58 на 07.11.2020
Калоян Соколов

Броени часове остават до старта на Sofia Open, като в тазгодишното издание на надпреварата ще можем да наблюдаваме четирима българи. Става дума за Димитър Кузманов, Адриан Андреев, Габриел Донев и Александър Донски, които се включват в събитието чрез "уайлдкард", който им беше предоставен от организаторите. Всеки един от родните ни представители е участвал в турнира и преди, но нито един от тях не е спечелил мач досега, а ето и малко лични размисли за националите ни поотделно и шансовете им за добро представяне, започвайки с играчът, който днес ще открие програмата на централния корт в зала "Арена Армеец".

Габриел Донев:

24-годишният Донев се намира под номер 981 в световната класация и ще играе в София за втори път през кариерата си. Роденият в Сливен състезател се включи в пресявките през миналия сезон, когато заслужи това си право, защото преди това стана държавен шампион на закрито. Тогава Габиел записа изненадващи последователни успехи над Александър Донски и Алекс Лазаров, което показа, че той може да се справя и на по-бързи кортове. В квалификациите обаче българинът спечели едва три гейма и закономерно напусна надпреварата. Оттогава Донев бе изиграл само шест турнира на хард, докато не се завърна отново на твърда настилка преди две седмици. За съжаление, това не донесе особени дивиденти на нашия представител и той на два пъти не можа да преодолее квалификациите на надпревари от сериите "Фючърс", а до момента дори не е достигал до четвъртфинал при изявите си на това ниво върху твърдо покритие.

Габриел сам определя клея за далеч по-предпочитаната си настилка, а това категорично е видно в тактическата му постройка. Неговият стил на игра е подчертано дефанзивен, като разчита на неточности от страна на съперника си в разиграванията или на някой единичен контраудар. Донев далеч не е сред ръстовите играчи и често му се налага да компенсира този факт с устойчивата си защита. Той няма някакви особено впечатляващи физически данни и поради тази причина трябва да се бори сериозно за всяка една точка, за да я спечели. Сервисът също се явява сериозен проблем за родния ни представител, защото линейната скорост на подаванията му е сравнително ниска и той бива наказван от противниковите ретури.

Хубавата новина за Донев е, че той вече имаше шанса да се потопи в атмосферата на Sofia Open през 2019г., макар тогава да спечели едва три гейма. Този опит може само да бъде от полза на българина, който вероятно ще излезе на корта далеч по-отпуснат. Истината е, че формата на националния ни състезател търпи регрес в последните няколко седмици и всеки спечелен гейм определено би бил успех, имайки предвид далеч по-високата класа на възможните опоненти. Все пак в спорта сме виждали какви ли не изненади, така че не можем да отписваме родния ни представител, чийто непримирим дух може да се окаже наистина важна съставка по пътя му към сътворяването на сензация.

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Габриел Донев или какво да очакваме от българите на Sofia Open? (част първа) Калоян Соколов
Теми:  
sofia open 2020 | габриел донев

Коментари





Следвайте ни в Facebook