Героят Монфис: Починах си в 4-ия сет, за да го из*укам в петия; готов съм отново да страдам

от в 09:29 на 31.05.2023
Калоян Соколов

Гаел Монфис реализира един от най-фантастичните обрати в историята на Откритото първенство на Франция, след като изоставаше с 0:4 гейма в решителния пети сет срещу Себастиан Баез, но продължи да се бори до последно и в крайна сметка неговото сърце намери начин да "излъже" почти разпадащото му се в този момент тяло, за да видим как френският шоумен постига една от най-емоционалните си победи някога. Впоследствие бившият 1/2-финалист в турнира даде обширна пресконференция, в която разказа за емоциите си след приключването на битката с аржентинеца:

"Категорично този мач е в топ 2 на най-запомнящите се за мен на Ролан Гарос. Изпитах нещо подобно срещу Пабло Куевас на "Сюзан Ленглен", когато наваксах два пробива в четвъртия сет, но сега съм значително по-възрастен и победата е по-сладка. Надявам се да мога да се възстановя. Накрая крампирах много сериозно, но голяма роля затова имаше нервното напрежение. Сега просто се нуждая от една хубава нощ и пълноценен ден за възстановяване.

В такъв момент напълно забравяш, че това е само мач от първия кръг и просто си мислиш как си спечелил един напълно луд двубой, който е било много по-вероятно да загубиш. През миналата седмица тренирах с Баез и открих, че той е същинско тенис чудовище. Това е един от най-невероятните спортни мигове, които някога съм изживявал.

В четвъртия сет бях напълно изцеден и реших до голяма степен да му оставя успеха в него. Усещах как просто се нуждая от едни луди 10 минути. В крайна сметка минутите бяха 25, а аз съумях да сторя всичко това, мислейки си как ще се възстановя през четвъртата част и ще го из*укам в петия сет.

Що се отнася до танците преди последната точка, то признавам, че понякога обичам да създавам комедия на корта, но този път наистина усетих крами и на двата крака, след като достигнах до онази къса топка и положението не беше никак добро. Този път ми е много по-трудно със завръщането, защото съм на 36 години и вече изпитвам сериозен страх от евентуална нова травма, която би била последната в кариерата ми. В Лион обаче нещата се подобриха значително, тъй като може да загубих отново, но вече започнах да тичам, както знам, че мога.

Честно казано не очаквах да спечеля този мач. Целта ми е отново да мога да играя подобни срещи. Дори след множество подобни загуби, то веднага съм бил в състояние да тренирам много здраво. Трябва да възвърна доверието си в моето тяло. Хората забравят за тази страна на нещата, когато си контузен. Определено изненадах себе си с това, че за толкова дълъг период от време поддържах подобно високо ниво и дори надградих в края, абстрахирайки се от напрежението.

В момента нямам никаква останала енергия вътре в себе си, но се надявам да бъда готов за четвъртък и да използвам опита си. Готов съм отново да страдам на корта. Подобни битки са привилегия за мен. Точно заради тях продължавам да играя.

Срещу Руне ще ми бъде много трудно, защото той прелива от увереност в момента. Ще изгледам последния му двубой и ще потърся решения на корта, с които бих го вкарал в проблеми. Определено не съм фаворит. Нека просто да изляза пак на корта, да си създам дадени възможности и евентуално да се възползвам от тях. Страхотно е, че отново ще премеря сили с тенисист от топ 10" - завърши пресконференцията си "Ла Монф".


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Героят Монфис: Починах си в 4-ия сет, за да го из*укам в петия; готов съм отново да страдам Калоян Соколов
Теми:  
atp | гаел монфис | итервюта | пресконференция | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook