Глобализацията в тениса: Иран и Кения с исторически пробив в спорта!

от в 13:24 на 24.01.2022
Калоян Соколов

Тенисът е любим спорт на много хора по света, но суровата истина е, че това не е най-евтиното удоволствие и в много държави практикуването му е почти невъзможна задача. Спортът има аристократични основи и дълго време е бил обект на практикуване единствено от най-големите световни нации, въпреки че вече картината е далеч по-глобална и това може единствено да ни радва. През вчерашния ден пък станахме свидетели на поредното доказателство за разпространението на играта, след като Иран и Кения излъчиха първите си победители на ниво Голям шлем, макар да става дума само за надпреварата при девойките.

Героините на въпросната история са Мешкатолзахра Сафи и Анжела Окутой, които често са оставали неразбрани в родните си страни и не са срещали почти никаква подкрепа. Иранката постигна успех над квалификантката Анжа Наяр с 6:4 6:3, а Окутой се справи със съпротивата на италианката Федерика Ургеси след 6:4 6:7 6:3. Нека сега обаче се вгледаме по-дълбоко в пътя на тези момичета към въпросния успех и на каква цена е бил той.

Мешкатлозахра Сафи

17-годишната състезателка е първата иранка, която достига до тази сцена от близо 50 години насам, а тенисът не е никак популярен в нейната страна. Тя споделя, че изживява най-хубавите си мигове през живота и е направила наистина голяма крачка в развитието си. Сафи в момента е под номер 78 в ранглистата при подрастващите, но има много по-големи амбиции:

"Случващото се е сбъдната мечта. У дома не срещам никакво разбиране, страдам от липсата на споносри и често не мога да пътувам по турнирите, тъй като имам проблеми при издаването на документите ми. Искам обаче да кажа на младите хора, че няма невъзможни неща и аз съм живото доказателство за това. Всички ми казваха как никога няма да участвам на Голям шлем, а това се отнасяше дори за собствените ми родители. Винаги съм продължавала да се боря, абстрахирайки се от трудностите пред мен. Човек трябва да следва своите цели и винаги да държи високо изправена главата си, защото няма нищо невъзможно за постигане" - разсъждава азиатката.

Самата тийнейджърка е истинско явление за иранците, като печели всички всевъзможни титли на национално ниво и вече пробива на международната сцена. Сафи вярва, че е отворила нова страница в историята на иранския тенис и сега се надява още много други нейни сънародници да последват примера ѝ.

Интересна подробност е, че момичето следва стриктно религиозните си убеждения и винаги излиза на корта с традиционния хиджаб, блуза с дълъг ръкав и долнище на анцуг, а определено това не е най-лесното нещо на света, имайки предвид изключително високите температури в Австралия.

Анжела Окутой

Кенийката пък е изобщо първата представителка на страната си в състезание на ITF. Окутой извоюва това право, тъй като се превърна в шампионка на Африка до 18 години и вече е записвала победи над няколко тенисистки с точки за световната ранглиста. Анжела се е превърнала в истинска местна сензация и мнозина я сравняват със Серина Уилямс заради сходните им стилове на игра и тежък житейски път към най-големите кортове.

Самата състезателка обаче остава здраво стъпила на земята и просто се радва, че има възможността да играе в подобно събитие. Африканката си спомня как някога е написала в една своя тетрадка, че иска поне веднъж да участва в надпревара от Шлема и сега се наслажда на момента, като се надява да вдъхнови кенийските деца да последват стъпките ѝ.

Поздравленията по адрес на двете момичета пък не закъсняха и към тях се включиха някои от най-големите звезди в спорта, сред които Слоун Стивънс, Крис Евърт и Били Джийн Кинг, а всички те споделят колко са щастливи от глобализацията на тениса.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Глобализацията в тениса: Иран и Кения с исторически пробив в спорта! Калоян Соколов
Теми:  
ITF | wta | анжела окутой | любопитно | мешкатолзахра сафи

Коментари





Следвайте ни в Facebook