Голямата тройка в преследване на нови рекорди през 2021 г.

от в 15:33 на 06.01.2021
Мирела Николова

В последните десетилетия Роджър Федерер, Новак Джокович и Рафаел Надал не спират да надскачат човешките възможности и да пишат история. Макар Тримата големи да държат голяма част от рекордите в тениса, то през 2021 г. пред всеки от тях се откриват още възможности за покоряване на нови върхове.

Роджър Федерер

Дълги години Маестрото оглавяваше класацията за най-голям брой титли от Големия шлем, но вече не е едноличен лидер по този показател след успеха на Надал на миналогодишния Ролан Гарос и без съмнение се надява да спечели поне още една Мейджър титла. През настоящия сезон роденият в Базел ще се опита освен да добави златен медал от Олимпиадата към богатата си колекция от награди, то и към постигането на нови рекорди:

  • Да стане лидер по спечелени АТП титли, а също и по изиграни финали, където засега на върха е Джими Конърс. Със своите 103 трофея Федерер е само на 6 титли от изравняването на американеца, който има 109. 
  • Да се превърне в тенисиста, изиграл и спечелил най-много мачове в историята. Той има 1242 победи от 1513 мача, а балансът на Конърс, който е номер 1 и в тази класация, е 1274-1557.
  • Да измести Кен Роузуол като най-възрастния тенисист, спечелил титла от Големия шлем.
  • Да изпревари Надал като играча, поздравил се с трофеи от Мейджър надпревари, между които е изминал най-голям период от време. Първият успех на швейцареца на Уимбълдън идва през далечната 2003 г. и ако тази година вдигне купата в Лондон, ще подобри постижението на Матадора (Ролан Гарос 2005 - Ролан Гарос 2020).

 

Новак Джокович

Неведнъж в свои интервюта Ноле е заявявал, че именно съперничеството с Федал го е направил по-завършен и мотивиран тенисист, което проличава както от 17-те титли от Шлема, с които им "диша във врата", така и от баланса му победи-загуби срещу Надал и Федерер (съответно 29-27 и 27-23). Също както Маестрото, в кариерата си сърбинът не е имал възможността да чуе химна на държавата си, стоейки на олимпийския подиум, и това категорично ще е една от основните му цели, а останалите са:

  • Да оглави класацията за най-много седмици като номер 1 в ранглистата и да задмине Федерер (310).
  • Да стане играчът с най-голям брой победи срещу тенисисти от топ 10, като белградчанинът има 215, а до този момент начело е Роджър с 224.
  • Да се нареди до Маестрото по спечелени титли от Финалния Мастърс, ако успее да спечели своя шести трофей в края на сезона.
  • Да постигне 1000 победи на професионално ниво, присъединявайки се към компанията на Конърс, Федерер, Лендъл и Надал, като ще се нуждае от 66 успешни мача, за да го стори.

 

Рафаел Надал

Матадора несъмнено е властелинът на клей кортовете, където е спечелил 60 от своите 86 титли. През изминалата година той вдигна "Купата на мускетарите" за внушителния 13-ти път. За разлика от своите двама вечни съперници, Краля на клея 2 пъти е имал честта да се окичи със златен медал от Олимпийските игри - веднъж на сингъл и веднъж на двойки. Разбира се, Рафа ще се стреми да окупира еднолично първото място по най-много завоювани трофеи от Големия шлем, но това не означава, че няма и други рекорди, към които Рафа да обърне поглед:

  • Да изпревари Федерер по брой достигнати Мейджър финали, като Надал има изиграни 28 мача за титлата, а швейцарецът - 31.
  • Да се превърне в играча с най-много спечелени срещи на един турнир от Шлема - той има 100 победи на Ролан Гарос, а Маестрото е на първите 2 места със 102 успешни мача на Аустрелиън Оупън и 101 на Уимбълдън.  
  • Да стане четвъртият тенисист в историята, който е постигнал 500 или повече победи на хард след Федерер, Джокович и Агаси.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Голямата тройка в преследване на нови рекорди през 2021 г. Мирела Николова
Теми:  
atp | новак джокович | рафаел надал | рекорди | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook