Горчиво завръщане: Монфис загуби от световния №87 в първия си мач от над половин година насам

от в 05:22 на 09.03.2023
Мартин Петков

Миналата година безспорно беше най-добрата в личен план за Гаел Монфис, след като през октомври на бял свят се появи първородната му дъщеря - Скай, с която го дари бившата номер три и актуална олимпийска бронзова медалистка Елина Свитолина. Представянето на корта на 36-годишния французин в хода на 2022-ра обаче далеч не беше така впечатляващо и макар той да стартира сезона си с четвъртфинал на Аустрелиън Оупън, то впоследствие неубедителните резултати и травмите бяха неизменна част от тенис кампанията. В това русло "Ла Монф" достигна до месец август, когато откри участието си в американското турне с Мастърса в Монреал, но в осминафиналната фаза на надпреварата получи травма в глезена, която го принуди да се оттегли преждевременно от мача си срещу Джак Дрейпър, като оттогава датираше и последната поява в Тура на изпадналия до номер 210 в класацията на АТР ветеран.

Приблизително седем месеца по-късно, гордият баща Монфис избра да направи своето дългоочаквано завръщане, като се включи на състезанието от същата категория и първо такова за сезона в Индиън Уелс, където преди година постигна впечатляваща победа над току-що възкачилия се на трона в световната ранглиста Даниил Медведев, преди да бъде спрян от бъдещата първа ракета на планетата Карлос Алкарас. При сегашното си участие, въпреки сериозната подкрепа на публиката, французинът не успя да остави същия отпечатък в турнира и макар да напомни на моменти за безспорната си класа, то той преклони глава пред световния номер 87 Джордан Томпсън. Австралиецът, който през миналата седмица триумфира с титла на ниво Чаланджър, нямаше особени затруднения срещу бившия представител на топ 10 и го надви за малко над час игра с крайното 6:3 6:1, осигурявайки си възможността във втория кръг да срещне втория поставен и финалист от Мелбърн - Стефанос Циципас.

Още от дебютните минути на двубоя лесно забележимо беше приповдигнатото настроение на "Ла Монф", който демонстрира неколкократно скоростното си придвижване по корта и съумя да продуцира серия от печеливши отигравания. Постепенно обаче липсата на игрова практика започна да оказва своето влияние и загубил от първоначалното си вдъхновение, французинът допускаше все по-често неточности в опитите си да е агресивен, при което Томпсън не се поколеба и проби последователно на два пъти, за да запише откриващия сет на сметката си.

Във втората част превъзходството на световния номер 87 беше още по-ясно изразено, след като той необезпокоявано дирижаше събитията на корта и въпреки че ветеранът успя да се разпише в резултата, отразявайки два брейкбола, то впоследствие нямаше отговор срещу съперника си и предаде началния си удар в актива му. Оттам насетне австралиецът, събрал нужната инерция, продължи да ръководи безгрешно играта си, като не даде повече шанс за нещо в мача на именития си противник и със серия от пет поредни гейма на името си сложи точка на спора в срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Горчиво завръщане: Монфис загуби от световния №87 в първия си мач от над половин година насам Мартин Петков
Теми:  
atp | гаел монфис | джордан томпсън | завръщане | индиън уелс

Коментари





Следвайте ни в Facebook