Горчиво завръщане: Надал пропиля сет и пробив аванс и напусна Мастърса в Париж още на старта

от в 00:29 на 03.11.2022
Мирела Николова

Рафаел Надал не бе излизал на корта в официален двубой на сингъл от Откритото първенство на САЩ, където допусна поражение на осминафиналите от Франсис Тиафо. Въпросната дълга пауза определено взе своето в откриващата му среща от Мастърса в Париж днес, когато рекордьорът по титли от Големия шлем демонстрира колебания в продължителни периоди от мача и допусна редица пропуски от рутинни позиции.

Това стана причина и за загубата му още на старта във френската столица срещу Томи Пол, който несъмнено бе по-стабилният от двамата играчи на корта и заслужено се поздрави с крайния успех след обрат с 3:6 7:6(4) 6:1, лишавайки испанеца от възможност да преследва първи трофей в зала "Берси" през този сезон. Също така непоставеният състезател си гарантира място в осминафиналите на турнира, където го очаква сблъсък срещу 14-ия в света Пабло Кареньо Буста.

Американецът навлезе в мача с голяма доза увереност и в началните минути на срещата дори успяваше да надиграе именития си опонент, който след няколко нетипични за себе си грешки изостана с пробив. Моментално след това обаче Рафа направи необходимите настройки в играта си и съвсем скоро установи пълна доминация на корта. Той разпределяше ударите си по цялата ширина на корта и благодарение на вездесъщия си форхенд диктуваше повечето от разиграванията, като не след дълго осъществи нов пробив, с който си подсигури успеха в откриващата част.

Матадора пренесе великолепната си игра и във втория сет, където взе преимущество още на старта, спечелвайки противниковото подаване, за да поведе с 2:1. Точно тогава обаче сценарият от първата част се повтори, но с разменени роли, тъй като интензитетът в играта на испанеца спадна и така се стигна до светкавичен рибрейк в актива на Пол. Това сякаш върна увереността на американския представител, който оттам насетне заигра изключително стабилно, свеждайки неточностите си до абсолютния минимум. Той значително изостри ударите си и не пропускаше възможност да ускори топката и да вземе преимущество в разиграването.

Въпреки че на три пъти световният №31 достигна до брейкбол, то Рафа показа характер и след чудесно конструирани атаки съумя да излезе невредим от затрудненото положение, за да вкара сета в тайбрек. Там обаче Надал отново не бе на нивото, на което сме свикнали да го виждаме, и допусна поредица от непредизвикани грешки, които позволиха на Пол да вкара двубоя в трети решителен сет.

Началото на финалната част бе далеч от очакванията на 22-кратния шампион от Големия шлем, който направи две двойни грешки още в откриващото си подаване и с това инкасира пробив още на самия старт на сета. Впоследствие неубедителните изяви на световния №2 продължиха с пълна сила и зачестилите му неточности доведоха до втори брейк срещу името на американеца. С напредване на времето Рафа играеше все по-пасивно и дори не влагаше сила в ударите си, което позволи на Пол да реализира поредния пробив, с който узакони най-голямата победа в досегашната си кариера.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Горчиво завръщане: Надал пропиля сет и пробив аванс и напусна Мастърса в Париж още на старта Мирела Николова
Теми:  
atp | Обзори | париж мастърс | рафаел надал | томи пол

Коментари





Следвайте ни в Facebook