Григор Димитров срещу Александър Зверев - анализи, очаквания и коефициенти

от в 15:10 на 04.11.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров показа отлична игра в откриващите си два мача на тазгодишния Мастърс в Париж и макар че загуби по един сет в срещите си, той демонстрира едно константно високо ниво и се поздрави със заслужени победи над френския ветеран Ришар Гаске и сребърния медалист от Олимпийските игри в Токио - Карен Хачанов. През днешния ден обаче на нашето момче му предстои далеч по-сериозно предизвикателство в лицето на Александър Зверев и нека заедно разгледаме как би могъл да бъде осъществен евентуален успех над един от играчите, намиращи се в най-добра форма през сезона.

Съперничество

До този момент двамата тенисисти са се изправяли един срещу друг общо 3 пъти, като балансът е в полза на представителя на Германия, който води с 2:1 победи. Единственият успех на сънародника ни идва в дебютната им среща през 2014-а година на турнира в Базел, когато Саша е на едва 17 години и тепърва прохожда в професионалния тенис. Останалите им два двубоя, които биват спечелени от световния №4, се състоят през сезон 2016 на Мастърсите в Индиън Уелс и в Рим, но тези статистики обаче не могат да бъдат добър атестат за това какво трябва да очакваме по-късно днес, тъй като от тогава насам играта и двамата състезатели са претърпели сериозно развитие както в тактически, така и в психически аспект.

Какво да очакваме от Александър Зверев?

Германецът вече е сред супер звездите в спорта и през тази година прави истински фурор, след като до момента е завоювал две титли от сериите "Мастърс" и олимпийското злато. 198-сантиметровият състезател е носител на 18 трофея от ATP Тура, като непрестанно усъвършенства своята игра и физическа издръжиливост. 

Световният номер четири разви началния си удар през последната година и го превърна в сериозно оръжие. В миналото Зверев допускаше купища двойни грешки и изглеждаше крайно неуверен от сервис линията, а сега пласира сериозен брой асове и е превърнал този елемент в един от водещите за себе си. Саша следва мантрата, че второ подаване определя душата на играча, и точно по тази причина често го изпълнява със завидна смелост, което го прави много труден за пробиване.

Няма как да не отчетем и промяната в игровата настройка на олимпийския шампион, която вероятно идва най-вече от натрупаното самочувствие. Преди често сме го виждали да предприема крайно дефанзивна позиция във важни точки и да чака опонентът му да се победи сам, което просто няма как да сработи в битките с най-добрите. Напоследък обаче германецът вярва в собствените си възможности и сам търси как да завърши точката, показвайки нагледно, че притежава лидерската нагласа в себе си.

Ударите на Зверев са еднакво плътни и мощни от двете страни, макар че категорично бекхендът му е по-стабилен и почти никога не се пропуква. Четвъртият поставен е способен да разнообразява темпото, включвайки в употреба отлични скъсени диагонали, чрез които да те изкара от пределите на корта и впоследствие да пласира рутинен уинър.

Тoчно тази агресивна версия на Зверев беше в основата на триумфа му в Токио, където той печелеше огромен процент от кратките разигравания. Бившият финалист от Шлема често е бил критикуван колко далеч зад основната линия седи, имайки предвид какви физически дадености притежава. Все пак Саша нагледно показва, че диктуването на точките не му е чуждо и вероятно отново ще го видим да навлиза далеч по-често в пределите на корта, за да запази контрола над срещата.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Първата ни ракета ще излезе срещу опонент, който разполага с почти всички достойнства на играта, но все пак притежава една сериозна ахилесова пета. Самият германец признава шеговито, че излиза на мрежата само в случай на спор със съдията или поздрав след мача, а това може да бъде използвано от родния ни представител.

Саша покрива отлично корта, само че определено изпитва проблеми, когато трябва да тича напред към филето и Григор е длъжен да се опита да отлепи опонента си от основната линия и да пренесе битката извън зоната му на комфорт. По-високорнкираният състезател рядко бърка директно волетата си, ала в повечето случаи просто блокира топката при тях, давайки възможност за лесен минаващ удар от страна на съперника.

Слайсовете пък отново ще бъдат полезно оръжие за родния ни представител, каквото несъмнено беше в Индиън Уелс в двубоите със също толкова ръстовите Медведев и Хуркач. Високите играчи имат проблеми с ниско подсечените топки, защото трябва да приклякат сериозно при последвалото си изпълнение и точката им на удара далеч не е най-удобната на света.

По този начин Гришо ще елиминира едно от основните предимство на Зверев, който е майстор на преминаването от защита в атака и предпочита по-темповите размени. Подобно приспивно темпо може да тества сериозно търпението на германеца, което сме виждали как се пропуква през времето, и тогава олимпийският шампион е способен да допусне множество нехарактерни за себе си грешки.

Очаквания и коефициенти

Резултатите на Александър Зверев през сезона несъмнено го правят фаворит. Саша е в дълга победна серия, която започна през миналата седмица във Виена, но още вчера показа признаци на умора в представянето си срещу Душан Лайович. Нашият сънародник обаче притежава далеч по-сериозни тенис аргументи от сърбина и със сигурност е готов да се възползва, ако 24-годишният играч не покаже най-добрия си тенис.

Букмейкърите очаквано дават предимство на световния номер четири, предлагайки ставка от 1.30 за негов краен успех, докато ставката на хасковлията показва 3.75, макар че тези предварителни прогнози не са гаранция за сигурното развитие на срещата и ние се надяваме първата ни ракета да съумее да ги опорвергае, а сблъсъкът отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Александър Зверев - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | Анализ | анализи и истории | бгтенис | григор димитров | париж мастърс | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook