Григор Димитров срещу Алексей Попирин - анализи, очаквания и коефициенти

от в 18:00 на 04.02.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров откри сезона си с убедителна победа във втория кръг на Murray River Open, надигравайки световния номер 236 Андрю Харис в два бързи сета. Сега за първата ни ракета предстои сблъсък с талантливия младок Алексей Попирин, с когото никога до момента не са се срещали. Попирин определено е един от най-обещаващите играчи в Тура и за Григор се очертава труден тест, а нека заедно да поразмишляваме как би могъл да го преодолее?

Какво да очакваме от Алексей Попирин?

Австралиецът е на 21 години и е висок 196 сантиметра. Попирин е бивш номер 2 при юношите, а също така може да се похвали със спечелването на трофея от Ролан Гарос на това ниво. Младокът е продукт на академията Муратоглу, в която се готви от няколко години насам и резултатите не закъсняват. Още преди два сезона Алексей пробива в топ 100 на световната ранглиста за първи път, като достига до третия кръг на Откритото първенство на Австралия, където постига победа над Доминик Тийм. Това обаче не се оказва щастливо стечение на обстоятелствата, защото той отново се класира за същия етап на надпреварата, в която този път негова жертва става Жо-Вилфред Цонга.

Това нагледно показва колко комфортно се чувства Попирин, играейки у дома и няма как да подценим факта, че подготвителните турнири се провеждат именно на кортовете, на които талантливият играч се чувства най-добре. Това се дължи на изключително доброто сервиране и тежък форхенд на австралиеца, тъй като въпросните компоненти пасват отлично на бързите условия в Мелбърн. Високият състезател освен това често предприема пътя на атаки към мрежата, а там покрива полето си перфектно и разполага с фино докосване при волетата.

Разбира се, австралиецът има и своите слаби страни, сред които можем да посочим неговия двурък бекхенд. Той е доста плътен, но за сметка на това преимуществено е насочен в центъра на корта и не може по никакъв начин да бъде заплаха за съперниците. Друг проблем за Алексей се явява второто му подаване, което далеч не е така убедително като първото и често попада в центъра на мрежата или пък става лесна плячка за опонента.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Важното за Григор е да не влиза в темпото на Попирин. Надстрелката от дъното на корта определено не е в полза на българина, тъй като противникът му разполага с далеч по-сериозна огнева мощ. Димитров обаче разполага с по-пълен арсенал от удари и възможност да сменя тактическата си постройка в хода на мача. 

Това далеч не може да се каже за младока, който разчита единствено на грубата сила и няма други варианти за противодействие, ако нещата тръгнат да се развиват неблагоприятно за него. В такива моменти той става силно уязвим и може да бъде лесно разколебан от нашето момче, което просто ще трябва да удържи началната атакуваща вълна на местния представител, за да го разколебае сериозно и оттам насетне да поеме контрол върху мача.

Сечените бекхенди на Димитров определено може да се окажат проблем за ръстовия му съперник, като точно разнообразните отигравания ще са в основата на това Попирин да бъде изваден от комфортната си зона и първата ни ракета ще трябва да впрегне цялата си креативност в утрешния сблъсък.

Очаквания и коефициенти:

Моите лични очаквания са за оспорван двубой, защото родният ни представител все още не е натрупал достатъчно игрови ритъм, докато местният тенисист вече записа две победи и със сигурност ще бъде мотивиран да постигне нова такава пред родна публика, но все пак смятам, че нашето момче ще съумее да триумфира.

Букмейкърите също подкрепят моята теза, предлагайки коефициент от 1,40 за българина, докато ставката за австралиеца се оценява на 3,00. Всички ние пък се надяваме тези предварителни очаквания действително да се сбъднат и Гришо да се поздрави с нов успех, а срещата ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Алексей Попирин - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
алексей попирин | Анализи | григор димитров | Превютa

Коментари





Следвайте ни в Facebook