Григор Димитров срещу Бен Шелтън - анализи, очаквания и коефициенти

от в 10:11 на 11.04.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров ще излезе само след няколко часа за откриващия си двубой през клей сезона, изправяйки се срещу американеца Бен Шелтън. На пръв поглед нашият сънародник е тотален фаворит в двубоя, имайки предвид как точно в Монте Карло има най-много победи спрямо всичко останали Мастърс надпревари и е миналогодишен полуфиналист, докато младокът им само един успех в ATP Тура на червени кортове. Въпреки почти нулевия опит на американеца в играта на землена настилка, то вече имаме явно доказателство за това колко бързо е способен да се учи и напредва той, така че не бива да го подценяваме и нека заедно с вас да разгледаме възможните игрови варианти пред Димитров, с които би могъл да пречупи съперника си.

Какво трябва да знаем за Бен Шелтън?

20-годишният тенисист е левичар, изпълнява бекхенд с две ръце и е висок 193 сантиметра. Съдбата на Шелтън е до голяма степен предопределена, тъй като неговият баща е бивш номер 55 в световната ранглиста за мъже, а майка му и чичо му също са играли също тенис на професионално ниво. Бен обаче се посвещава на американския футбол и тренировките на корта не са сериозна част от ежедневието му, докато не навършва 13 години.

Въпреки това, то потенциалът на тогавашния тийнейджър е видим и той бързо става един от най-добрите във възрастовата си група, което създава у него желанието да се състезава на юношески турнири в чужбина. Неговият баща обаче му задава реторичният въпрос дали е най-добрият играч в страната и младокът си дава сметка, че има още работа за вършене в САЩ.

Той започва кариера като колежански играч и бързо става номер едно в националната ранглиста, извеждайки университета на Флорида до първата си отборна титла в историята. Това дава самочувствие на Шелтън да заиграе в професионалния тенис, където получава множество покани на състезанията в своята родина и само за едно лято пробива в топ 100, макар че преди това няма дори място в ранглитата. Левичарят печели 3 Чаланджър титли и достига до четвъртфиналите в Синсинати, побеждавайки тогавашния световен номер 5 - Каспър Рууд.

Всичко това кара Шелтън да премине към онлайн обучение и да се захване изцяло с тениса, а решението му изглежда повече от правилно, имайки предвид тазгодишния му рейд към четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън. Освен това световният номер 39 вече има сериозен спонсорски гръб и отскоро е един от представителите на швейцарската компания за спортни обувки "On", в която Роджър Федерер е един от главните акционери.

Американецът притежава изключително експлозивен стил на игра, като атакува с форхенда си при всяка удобна възможност и непрекъснато излиза на мрежата. Голямото оръжие на Бен е неговият начален удар и именно той е притежател най-бързия сервис на тазгодишната надпревара в Мелбърн, заковавайки топката със скорост от 228 километра в час. Мощният сервис позволява на Шелтън да практикува сравнително често прийома сервис-воле, който му носи сериозни дивиденти, защото младокът има прекрасно докосване.

Второто подаване на 20-годишния тенисист също не е за подценяване, защото съдържа сериозно количество кик и често директно изважда съперника извън корта, а оттам е детска игра за Шелтън да завърши точката. Неговият бекхенд пък не е толкова изявено оръжие, но със сигурност не е и слабост, като неведнъж сме виждали как доскорошният колежанин е способен да стреля успешно по правата с обратния си удар.

Как би могъл да се противопостави Григор Димитров?

Само преди седмица Доминик Тийм разгроми американеца, използвайки преимуществено слайс и се виждаше как младокът има сериозни проблеми с подсечените бекхенди, които отскачат ниско от корта. Григор е един от майсторите на този удар и определено е в състояние да накара опонента си да прикляка сериозна, ако иска да продължи разиграването.

Освен това, то Шелтън не се придвижва натурално върху клея и нашият сънародник трябва да използва всяка една възможност, за да сменя посоката на разиграванията и да движи левичаря от ъгъл в ъгъл. Веднъж Мария Шарапова беше казала, че се чувства като крава на лед, когато играе на землена настилка, а при 193-сантиметровият тенисист положението не е много по-различно и е от първостепенно значение за първата ни ракета да отмести американеца от основната линия.

Друг коз в ръкава на Гришо могат да бъдат атаките към бекхенда на 1/4-финалиста в Мелбърн. Както вече казахме, то обратният удар на Бен е съвсем приличен, но историята е съвсем друга, когато бива поставен под напрежение и например трябва да се придвижи, за да покрие бекхенд ъгъла си. Контра играта не е сред силни страни на 20-годишния играч, който обича да диктува темпото и защитата му е доста колеблива.

Накрая бих обърнал внимание на скоростта на настилката. Бавният корт до голяма степен ще абсорбира мощния сервис на Шелтън и българинът спокойно би могъл да влиза в размени от дъното на корта. Освен това точките трудно могат да бъдат скъсявани и бившият номер три ще има нужното време да се справя с постоянните набези на съперника към мрежата и да го принуждава да влиза в дълги разигравания, където ще има огромно предимство спрямо американеца.

Очаквания и коефициенти:

Шелтън е непознат за Григор съперник и на всяка друга настилка бих очаквал здрава битка, но тук българинът излиза до голяма степен на своя домашен корт, а младокът тепърва има да усвоява тънкостите на играта на клей, които определено към момента не са му ясни и затова очаквам миналогодишният полуфиналист да се наложи в два убедителни сета срещу днешния си съперник.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират родния ни представител, като му дават изразено предимство, определяйки ставка от 1.20 за негов успех, докато шансовете за триумф на по-нискоранкирания играч се котират на 4.50. Трябва обаче да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, а за нас остава надеждата този път предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с дебютната си победа на клей за сезона! Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Бен Шелтън - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и превюта | бгтенис | бен шелтън | григор димитров | монте карло | превюта | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook