Григор Димитров срещу Брандън Накашима - анализи, коефициенти и очаквания

от в 08:48 на 10.05.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров откри участието си на Мастърса в Рим с победа на двойки, а днес ще се опита да стори същото и на сингъл. Досега първата ни ракета се справя чудесно по време на клей сезона, преодолявайки някои първокласни съперници, а този следобед също се очертава хасковлията да има сериозно изпитание пред себе си, защото му предстои да играе с един от най-талантливите млади тенисисти, а именно Брандън Накашима. Родният ни представител никога не е срещал американеца към този момент, а нека с вас да поразсъждаваме заедно по какъв начин би могъл Димитров да се поздрави с победата срещу непознатия си опонент.

Какво да очакваме от Брандън Накашима?

Накашима е десничар, изпълнява бекхенд с две ръце и е висок 188 сантиметра. Брандън се намира под номер 78 в световната ранглиста, което е с 16 позиции по-назад от върховото му класиране в края на миналия сезон. Младокът се утвърждава като един от най-големите таланти на своята страна, достигайки до третото място в подреждането при юношите, а освен това преди два сезона се класира в последователни седмица за финалите на ATP 250 надпреварите в Лос Кабос и Атланта, превръщайки се в първия американски тийнейджър с подобно постижение от Анди Родик насам.

20-годишният състезател определя стила си за сходен на този на Новак Джокович и не крие предпочитанието си към своя бекхенд. Накашима е израснал почти изцяло на твърди кортове и не е никак учудващо как именно това е неговата любима настилка. Сега обаче 78-ият в света няма да има лукса да играе на нея, което се явява сериозен проблем за него, тъй като няма почти никакъв опит на червени кортове и всъщност е записал само една победа на клей в основна схема на състезание от ATP Тура.

Американецът притежава добре балансирана игра, като може с лекота да сменя посоките и от двете страни, а ударите му са с достатъчна дълбочина, за да не дават лесни шансове за завършващ удар на съперника. Накашима не се слави с особено мощно подаване, но умее да пласира отлично сервисите си и печели немалко директни точки от този си елемент. Ретурите му пък рядко напускат очертанията на корта и са една от най-силните му качества, тъй като младокът винаги е готов да атакува противниковия сервис с обратния си удар.

Накашима не е нито сред най-мощните, нито сред най-атлетичните тенисисти, ала притежава страхотен поглед над играта и е изключително зрял от тактическа гледна точка за възрастта си. Тези качества му помагат да изгради един много устойчив характер и мнозина специалисти казват, че Накашима има поведение на ветеран и никога не си позволява да загуби своето спокойствие на корта.

Как може да се противопостави Григор Димитров?

Нашият сънародник трябва да съсредоточи усилията си към форхенда на 20-годишния играч, който бива изпълняван с висока траектория над мрежата и с нищо не може да създаде проблеми за Гришо. Димитров също така е длъжен да поема инициативата и да движи по-нискоранкирания тенисист из целия корт, защото Накашима няма натурално добро придвижване върху земленaта настилка и често ще закъснява при своите изпълнения, ако бъде поставен в дефанзивна позиция.

Българинът не бива да влиза в монотонни размени от дъното на корта, защото те пасват на стилистиката на неговия опонент, който много рядко допуска леки грешки. Григор може спокойно да използва недотам добрата повратливост на младока, за да вкара късите си топка в употреба и също така нелоша идея се очертават да бъдат излизанията към мрежата на длановия удар на младока, откъдето той не разполага с възможността да завършва топката.

Накашима е истински майстор в контраиграта, така че родният ни представител не бива да му оставя удобни ъгли за ответен удар, когато изгражда своите акции. Световният номер 20 категорично ще е принуден да се разграничи от слайса си, имайки предвид възможността на американеца лесно да абсорбира подобен тип изпълнение, разчитайки на сериозното количество топспин в арсенала си.

Пределно ясно е, че младокът ще търси бекхенда на Димитров, само това далеч няма да се случва на висока скорост и хасковлията има реалните възможности да се измества редовно на форхенд и да атакува прекалено подсигурените удари на Накашима.

Очаквания и коефициенти

Очаквам опитът на Григор да вземе връх, като нашият сънародник нагледно ще покаже предимството си в играта на клей и предвиждам рутинна двусетова победа в актива на бившия полуфиналист.

Букмейкърите подкрепят моята теза, предлагайки ставка от 1.33 за представителя ни, докато шансовете за успех на американеца се котират на 3.50. Всички знаем, че тези предварителни прогнози не могат да бъдат гаранция за подобен развой на събитията, но на нас не ни остава нищо друго, освен да стискаме палци този път очакванията да се сбъднат и Димитров да продължи възхода си. Вие пък отново ще можете да наблюдавате двубоя на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Брандън Накашима - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истори | бгтенис | брандън накашима | григор димитров | превюта | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook