Григор Димитров срещу Доминик Тийм - анализи, очаквания и коефициенти

от в 18:45 на 13.02.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров записа три поредни категорични победи на Откритото първенство на Австралия и се класира за осминафиналите на надпреварата, само че там изпитанието ще бъде далеч по-сериозно. Българинът ще се изправи срещу световния номер три Доминик Тийм, като това ще бъде шести мач между двамата досега, а Гришо има предимство от 3:2 успеха. 

Досега нашето момче е спечелило всичките си победи над австриеца на твърди кортове, докато Тийм е триумфирал по веднъж на клей и хард. Прави впечатление, че Димитров определено има предимство в срещите им на най-бързите кортове и дори е надигравал опонента си в Бризбейн преди четири сезона, което показва, че условията са изцяло в полза на родния ни представител.

Никой от тези сблъсъци обаче не е бил в пълен формат и не бива да забравяме колко много разви играта си Доминатора през времето от последния им двубой, така че нека заедно да се опитаме да поразсъждаваме как може да бъде спрян този наглед почти непобедим противник.

Какво да очакваме от Доминик Тийм?

Миналогодишният финалист откри участието си на Аустрелиън Оупън, надделявайки над Михаил Кукушкин и Доминик Кьопфер в едни напълно протоколни за него мачове. В миналия кръг нещата придобиха рязък завой за Доминик и той бе опрян до стената от Ник Кирьос, ала Тийм показа невероятната си психическа устойчивост и осъществи знаменит обрат.

В миналото австриецът е бил обвиняван за твърде еднообразния си тактически план, но в последните два сезона далеч не е така и играчът постепенно търпи развитие. Това е така до голяма степен заради привличането на Николас Масу към неговия щаб, а чилиецът се доказа като точния човек за работата, подобрявайки значително играта на своя подопечен извън турнирите на клей и го превърна в сериозен претендент за всеки един трофей.

Световният номер три разви значително подсечения си бекхенд, добавяйки повече вариация към своя стил и освен това започна далеч по-често да настъпва в пределите на корта и да поема инициативата още от самото начало, което преди беше почти немислимо да се случи. Шампионът от Ю ЕС Оупън вече притежава един напълно завършен тенис облик и няма никакви видими слабости, като същевременно рядко би позволил на съперника си да разбере това, защото винаги се стреми да бъде активен и да завършва точката при първа възможност.

Победата на Тийм над Кирьос в миналия кръг определено беше още един явен атестат как той може да се върне от наглед невъзможна позиция и ще те накара да се бориш за всяка една точка до самия край. Самият Доминик сподели колко много увереност е придобил от предходната си среща, което ще го направи още по-опасен, защото, когато Доминатора се намира в зоната, то ти можеш единствено да регистрираш бройката на профучаващите покрай теб снаряди.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Смело можем да кажем как отговорът на този въпрос е всичко друго, но не и чужд на българина. Той няма да има каквато и да било психическа обремененост и ще излезе с ясното съзнание, че може да отстрани именития си съперник. На Гришо ще му се наложи да изтича сериозно разстояние през утрешния ден на корта и трябва да е готов за дълга битка, тъй като няма срещу себе си опонент, който ще се победи сам. Именно заради това световният номер 19 не бива да отстъпва инициативата, тъй като няма защита, която да не се пропука пред грубата сила на Тийм.

За Григор е важно да осъществява контакт с топката веднага след отскока и да дава възможно най-малко време за подготовка на своя опонент. При хасковлията ще е от огромно значение да ускори темпото и развитието на срещата, защото австриецът е от играчите, които имат по-дълъг замах и не съумяват да се разгърнат максимално, когато топката се връща достатъчно бързо при тях.

Именно това трябва да прави Димитров през цялото време, предизвиквайки сам неточностите от ракетата на Доминатора, който през цялото време да бъде с ясното съзнание, че може да бъде атакуван и по този начин да изпитва известно напрежение при отиграванията си. Гришо ще трябва да бъде крайно внимателен при избора си на удари и няма право да не търси максимална близост с линиите, защото в противен случай ще следва вихрена контра атака от страна на Доминик.

Слайсовете също могат да са верен съюзник на Григор, тъй като неговият съперник предпочита плоските отигравания и въртеливото движение определено би му създало известни трудности при опитите му за такова продължение, а позицията на Тийм на 2 метра зад основната линия е солидна предпоставка за повече излизания на мрежата от страна на Григор.

Очаквания и коефициенти:

Истината е, че този път Григор Димитров е в ролята на аутсайдер, само че това по никакъв начин не го превръща в жертва. Самият Доминик изказа своето възхищение към качествата на нашия сънародник в подобни условия и неведнъж е ставал потърпевш от тях. Мисля си, че пълният формат категорично фаворизира австриеца, но един силен старт от страна на българина би могъл изцяло да преобърне предварителните очаквания.

Букмейкърите логично посочват Тийм за по-вероятен победител в сблъсъка, предлагайки коефициент от 1.35 за негов триумф, докато ставката за Гришо се котира на 3.50, само че това далеч не е гаранция за подобно предстоящо развитие и всички силно се надяваме родният ни представител да преобърне предварителните очаквания. Двубоят пък отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Доминик Тийм - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
Анализи | Аустрелиън Оупън | григор димитров | доминик тийм | Превютa

Коментари





Следвайте ни в Facebook