Григор Димитров срещу Душан Лайович - анализи, очаквания и коефициенти

от в 08:53 на 12.04.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров откри победоносно тазгодишния си сезон на клей, записвайки успех на старта на Мастърса в Монте Карло над поставения под №15 в схемата Николоз Басилашвили. Демонстрирайки безупречна игра, преди грузинецът да се откаже в началото на втората част, родният ни представител ни изпълни с оптимизъм за предстоящите двубои. През днешния ден му предстои отново да излезе на корта в Княжеството в битка за място на осминафиналите срещу Душан Лайович.

До този момент двамата имат по една разменена победа на турнирите на хард в Чънду и Пекин, ала и двата сблъсъка са с давност от над 3 години и не могат да ни дадат ясна представа какво можем да очакваме в днешния мач. Затова нека се фокусираме върху изявите им напоследък и да поразсъждаваме как най-добрият ни тенисист би могъл да постигне втори пореден успех в Монако.

Какво можем да очакваме от Душан Лайович?

Сърбинът е висок 183 сантиметра, десничар е и изпълнява бекхенд с една ръка. В момента се намира под номер 49 в световната ранглиста, но преди три години беше достигнал до върховата си 23-та позиция в ранглистата. Лайович е притежател на само една титла в ATP Тура, която бива завоюва на червените кортове в Умаг. Именно клеят е предпочитаната настилка на балканеца и всички негови най-добри резултати са постигнати на това покритие. Безспорно 31-годишният тенисист може да бъде най-горд с достигането си до финала на Мастърса в Монте Карло през 2019-а година, когато по пътя си отстрани Доминик Тийм и Даниил Медведев, а тези факти ясно ни показват, че Григор ще се изправи срещу тенисист, който има шанса да се състезава при възможно най-облагодетелстващите го условия.

Лайович не е от най-физически надарените състезатели, ала е способен да генерира сериозна скорост и от двете страни, а освен това притежава безупречна техника. Сърбинът има прекрасно чувство към топката, като се справя изключително компетентно в близост до мрежата, докато късите топки са неделима част от арсенала му. Световният номер 49 не притежава особено добре развит начален удар, само че често прибягва до кик сервиси и те сработват отлично на землено покритие.

Добрата новина е, че сърбинът стартира надпреварата в Монте Карло с едва 3 постигнати победи в хода на сезона и 10 регистрирани постижения. Любопитна подробност, е че Николоз Басилашвили имаше абсолютно същия баланс, когато се изправи срещу първата ни ракета в миналия кръг. Балканецът обаче е далеч по-константен играч спрямо грузинеца и далеч няма да можем да разчитаме на множеството грешките, които видяхме от ракетата на поставения под номер 15. Предстои мач с опонент, чиято игра пасва като дялан камък на условията в Княжеството и няма да бъде никак лесно за Димитров да се поздрави с успеха.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Димитров отбеляза цели 16 уинъра в предходния си двубой, макар че неговата продължителност бе едва 47 минути. Българинът трябва да запази този агресивен подход и да не дава достатъчно време на Лайович за подготовка на ударите му, защото той играе изтеглен далеч зад основната линия и става много опасен, когато може да се нагласи достатъчно добре към топката, за да поеме инициативата. Хасковлията трябва да експлоатира тази позиция на съперника, вкарвайки късите си топки в употреба и не бива да изпуска инициативата нито за миг.

По-нискоранкираният тенисист може да се защитава много умело чрез слайса си, но форхендът му често поддава под натиск и родният ни представите може да разчита, че ще получи удобна топка за атака, ако натиска длановия удар на опонента. Излизанията към мрежата са друга опция, която остава отворена пред Димитров, въпреки че те не могат да са водещ прийом при играта на клей. Все пак елементът на изненадата би могъл да свърши своята работа, както се случи неколкократно в двубоя срещу Басилашвили, който също обича да посреща далеч зад пределите на основната линия.

Световният номер 29 е длъжен да избягва продължителните размени, където Лайович би имал сериозно предимство и ще се наложи да вложи абсолютно всичко при атакуващите си продължения, тъй като 31-годишният състезател познава отлично геометрията на корта и е готов винаги да приключи точката с контра действия, ако съзре незащитена част в съперниковото поле.

Очаквания и коефициенти:

Предстои ни сблъсък между двама играчи, които все още търсят най-добрата си форма и очаквам разликата да бъде съвсем малка. Димитров и Лайович са демонстрирали неколкократно най-добрия си тенис на кортовете в Монте Карло и досегашните им двубои винаги са били равностойни, така че очаквам много близка битка, в която фаворизирам Григор и предричам успех с 2:1 сета в негова полза.

Букмейкърите също не са категорични в прогнозите си, но все пак дават известно предимство на хасковлията, оценявайки шансовете му за успех на 1.51, докато тези на сърбина се котират на 2.85. И макар подобни предвиждания често да са били опровергавани в големия тенис, то за нас остава надеждата, че този път те действително ще се сбъднат. Двубоят по традиция пък ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Душан Лайович - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | бгтенис | григор димитров | душан лайович | истории и анализи | монте карло | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook