Григор Димитров срещу Иля Ивашка - анализи, очаквания и коефициенти

от в 15:09 на 19.05.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров стартира през днешния ден участието си на ATP 250 надпреварата в Женева, където започва директно от втори кръг. Там негов опонент ще бъде беларусинът Иля Ивашка, който се намира в страхотна форма през сезона на клей и определено ще излезе на корта със сериозна доза самочувствие. Емоциите при българина са напълно на другия полюс, след като той претърпя серия от ранни отпадания, но въпреки това заяви, че се намира в добра кондиция и му трябва съвсем малко, за да пренесе силните изяви от тренировките в турнирните срещи, а нека заедно да поразсъждаваме как това би могло да бъде осъществено.

Какво да очакваме от Иля Ивашка?

Ивашка се намира под номер 91 в световната ранглиста, което е с 11 позиции по-ниско от върховото му постижение. 29-годишният състезател никога не е достигал до финал на най-високото ниво в Тура, само че може да се похвали с цели 4 титли в Чаланджъри. Квалификантът е изиграл 16 срещи на червено през сезона, като е записал победи в 13 от тях и определено се намира в сериозен възход.

Беларусинът притежава мощен сервис, а освен това удря еднакво здраво от двете страни. Ивашка е напълно постоянен в линейната скорост на изпълненията си, които са лишени от особена експлозивност, ала са достатъчно агресивни и добре насочени, поради което могат да създадат трудности на почти всеки играч.

Именно тази константност позволи на Иля да запише успех над Александър Зверев и да остане близко до сензационен триумф в двубоя му срещу Рафаел Надал в Барселона. Световният номер 91 е висок 193 сантиметра, но това по никакъв начин не компрометира неговото движение по корта и често можем да видим колко добре приплъзва върху настилката и как е способен да прави страхотни контраатаки в движение от трудни наглед позиции.

Несъмнено беларусинът ще се опита да води темпото в хода на мача, имайки огромно самочувствие с оглед на чудесните си последни резултати, само че най-високото ниво на първата ни ракета би се оказало твърде висока топка за квалификанта и сблъсъкът вероятно няма да се реши с лекота в полза на някого от двамата атлети.

Как може да се противопостави Григор Димитров?

Опитът на нашето момче е значително по-голям на подобна сцена, като също така няма как да не бъдем обнадеждени от последните думи на Григор, който заяви, че Женева и Ролан Гарос са най-важните състезания за него на клей и точно на тях ще бъде готов да бъде покаже пиковата си форма. Самият Димитров разкри колко добре върви тренировъчният му процес, така че е въпрос на няколко постигнати поредни победи, за да видим отново световният номер 20 да започне да действа уверено.

Гришо е един от най-добрите играчи по отношение на качествата си в дефанзивен план, което е от ключово значение срещу днешния му агресивно настроен опонент. Беларусинът често натиска топката, но страда от липсата на чак толкова категоричен завършващ удар, а това дава предпоставки пред българина да удължава максимално точките и така да провокира грешки от ракетата на по-нискоранкирания тенисист.

Поставеният под номер 4 трябва да покаже нужната доза търпение и да не търси нископроцентни опити за приключване на размените, както правеше неведнъж в някои от последните си срещи. Хасковлията притежава нужния арсенал, който да разбие ритъма на Ивашка и възможностите на ретур няма да липсват, защото второто подаване на квалификанта е силно уязвимо и често се пропуква под напрежение.

Очаквания и коефициенти

Родният ни представител категорично разполага с качествата, за да сломи съпротивата на съперника си, ала всичко ще зависи от менталната му издръжливост в решителните моменти. Хубаво ще бъде, ако Григор съумее да приключи двубоя в два сета, тъй като психологически Ивашка в момента има предимство и това може да натежи. Аз обаче вярвам в евентуалната победа, която може да се окаже много съдбоносна за целия сезон на нашия сънародник и отново да го върне на победния път.

Букмейкърите изненадващо определят Иля Ивашка за фаворит, предлагайки ставка от 1.80 за негов краен успех, а шансовете на Димитров се котират на 2.00, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, като се надявам този път случаят да е точно такъв и Гришо да ни зарадва с победа. Срещата пък отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Иля Ивашка - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | бгтенис | григор димитров | женева | Иля Ивашка | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook