Григор Димитров срещу Каспър Рууд - анализи, очаквания и коефициенти

от в 17:26 на 02.10.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров ще излезе за полуфиналния си сблъсък тази вечер в Сан Диего, а негов съперник ще бъде Каспър Рууд. Това е шанс за нашето момче да достигне до финал в ATP Тура за пръв път от 2018-а година, когато беше надигран от Роджър Федерер. Сега обаче родният ни представител изглежда готов отново да направи тази крачка, макар че ще срещне сериозно изпитание в лицето на норвежеца. Нека сега с вас пък се опитаме да поразсъждаваме как нашият сънародник би могъл да достигне до победа.

Какво да очакваме от Каспър Рууд?

Скандинавецът е на 22 години, изпълнява бекхенд с две ръце и играе с дясната ръка. Каспър Рууд е петкратен шампион в ATP надпреварите, само че всичките му трофеи са спечелени на червена настилка. Любопитна подробност е, че световният номер 10 завоюва три от тези титли в поредни седмици, а през настоящия сезон прави истински фурор и е на път да се класира за финалите в Торино.

Рууд притежава мощен форхенд, който изпълнява с огромно количество топспин и често печели точки с него веднага след сервиса. Длановият му удар е почти безпогрешен, като той го насочва с лекота по правата и може спокойно да сменя посоката чрез него. Късите от форхенд също са мощно оръжие в арсенала на норвежеца, въпреки че поначало са сред най-трудните прийоми в тениса и той постига успех в над 60 процента от размените, в които използва подобен похват.

Вторият поставен освен това се справя отлично на мрежата, която покрива невероятно ловко за 183-те си сантиметра и често можем да го видим да използва чудесния си бекхенд слайс, за да тръгне напред. Няма как да не споменем и качеството на неговите ретури, както и устойчивостта му в дългите размени, тъй като точно това го прави един от най-добрите в света на по-бавните покрития.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Не е тайна за никого, че Рууд не е дотам убедителен от обратния си удар и го използва по-скоро като средство за продължаване на разиграването. Точно там трябва да концентрира настиска си българинът, ако иска да поеме инициативата в свои ръце. Сравнително бързите условия пък са изцяло в полза на Григор, който притежава по-голяма острота в изпълненията си, докато опонентът му предпочита по-равномерното темпо и понякога се дърпа твърде назад зад основната линия.

Също така Димитров не е длъжен да рискува максимално на начален удар, защото скандинавецът се задоволява с това просто да вкара топката в игра и рядко го виждаме да заема агресивна позиция в подобни моменти. Гришо може да се опитва да вкарва по-високоранкирания играч в размяна на слайсове по диагонала, където е далеч по-стабилен и може да получи удобна топка за завършване в хода на точката.

Хасковлията е задължен да предприема известни рискове, защото 22-годишният играч не е сред тенисистите, които ще се победят сами и не дава почти нищо даром на противниците си. Излизанията напред към бекхенда на Рууд определено са опция, която наглед изглежда разумно решение, имайки предвид липсата на острота от тази страна на младока.

Очаквания и коефициенти

Очаквам първата ни ракета да затвърди силните си изяви, само че същевременно днес със сигурност ще бъде изправен пред най-трудната си задача досега. По-силните козове са в ръкава на българина, ала стабилността на норвежеца е пословична и не бих се ангажирал с твърда прогноза, макар че логиката по-скоро фаворизира с една идея десетия в света.

Букмейкърите дават известно предимство на руския представител, като шансовете му за успех се котират на 1.44, докато ставката за победа на хасковлията е 2.75, но тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, като ние ще се надяваме и сега случаят да е точно такъв и да се поздравим с успех на Димитров, а двубоя отново ще можете да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg! 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Каспър Рууд - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | каспър рууд | сан диего

Коментари





Следвайте ни в Facebook