Григор Димитров срещу Макензи Макдоналд - анализи, коефициенти и очаквания

от в 11:48 на 25.03.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров даде доза оптимизъм на своите фенове, че се завръща към най-добрите си изяви на корта, след като достигна до четвъртфиналите в Индиън Уелс и определено придоби нужното самочувствие, което сякаш му липсваше в предходните турнири. Сега българинът е твърдо решен да пренесе добрата си серия и на Мастърса в Маями, но му предстои труден откриващ двубой.

Първата ни ракета ще срещне местния представител Макензи Макдоналд, който до момента прави отличен старт на новия сезон и в миналото е показвал, че знае как да създава проблеми на хасковлията. Визирам сблъсъка между двамата на Аустрелиън Оупън през 2018-а година, когато американецът вкара срещата в пета решителна част и дори печели един от сетовете на нула, но все пак Димитров не допуска изненада. Нека обаче да се пренесем в настоящето и да поразсъждаваме как родният ни представител би могъл да надиграе коравия си съперник.

Какво да очакваме Макензи Макдоналд?

Макдоналд е десничар, изпълнява бекхенд с две ръце и е висок скромните 178 сантиметра. Макензи трябваше да премине през много тежък период в края на 2019-а, защото получава сериозна травма на сухожилието и се връща на пълни обороти повече от година по-късно. Тогава започна тенис ренесанса на 26-годишния играч, който стартира миналия сезон извън топ 200, само че го завърша на ръба от влизане в първите 50.

Този забележителен възход му носи наградата за най-добро завръщане в ATP Тура през изминалата година, а впоследствие Макдоналд достига до рекордната си 49-та позиция. Местният представител има само един финал на най-високото ниво, ала е постигнат на силния турнир във Вашингтон. Тогава американският тенисист остава изключително близо до трофея, само че бива надигран в трисетова битка от Яник Синер.

Непоставеният играч обича да взема рано топката след отскока и точно това обяснява предпочитанието му към бързите настилки. Американецът удря топката, като харесва високотемповите размени, макар че не е сред най-силовите състезатели. Най-силната страна на Макдоналд е неговата невероятна бързина в краката и способността му да върне почти всяка една топка в корта, така че определено можем да очакваме Димитров да полага допълнителни усилия за спечелването на всяко едно разиграване.

Как би могъл да се противопостави Григор Димитров?

Нашият сънародник има съществено физическо предимство и трябва да се възползва от него, налагайки агресивен стил на игра от самото начало. Кортът в Маями е сравнително бърз, което ще позволи на Григор да осъществи подобен игрови план и да се възползва от далеч по-голямата линейна скорост на своите удари от основната линия.

Наглед световният номер 54 се чувства еднакво добре от двете страни и безспорно разполага с отлична техника, която може да се види нагледно при съприкосновението на ракета с топката. Макдоналд има много чисти удари и е склонен да атакува всеки един по-къс сервис, но ниският му ръст носи своите дефицити. Визирам възможността Гришо да вкара в употреба кик сервиси, при които да последва много висок отскок на топката и така американецът ще има сериозни проблеми на ретур.

Категорична ще бъде нуждата от изпълнение на далеч по-голям процент топспин бекхенди, защото слайсовете на българина не биха създали никакви трудности на неговия съперник и дори могат да се обърнат срещу него, ако се окажат прекалено плитки, имайки предвид честите излизания на Макензи към мрежата.

Накрая бих препоръчал на хасковлията да действа с по-малък процент на импровизация и да заложи на по-силова от обичайната игра. 26-ият поставен опита нещо подобно в мача си срещу Рубльов, само че не случи на точния човек, докато сега притежава нужните качества да притисне сериозно местния представител и да го кара да се чувства максимално неудобно. Макдоналд е достатъчно компетентен тенисист да реагира на всяка една рязка смяна на темпото и да обърне това срещу Григор, който просто трябва да държи нещата прости и ефикасни.

Очаквания и коефициенти

Очаквам нелека откриваща среща за първата ни ракета в Маями и няма да се учудя на нов драматичен завършек между двамата, като отново вярвам в това, че по-опитният играч ще покаже класата си в решителните мигове, за да постигне нова победа над американеца.

Букмейкърите също защитaват моята теза, предлагайки коефициент от 1.60 за Димитров, докато шансовете на аутсайдера са оценени на 2.30. Вие пък отново ще може да проследите двубоя на традиционните линкове в Tennis.bg, а шоуто се очаква да започне малко след 01:00 часа тази нощ.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Макензи Макдоналд - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | бгтенис | григор димитров | макензи макдоналд | маями | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook