Григор Димитров срещу Максим Креси - анализи, очаквания и коефициенти

от в 12:50 на 02.05.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров се представя отлично дотук по време на клей сезона, което ни обнадеждава за силно представяне на Мастърса в Мадрид въпреки поредицата от четири поредни поражения в испанската столица. В откриващия кръг жребият противопостави първата ни ракета на Максим Креси, като по този начин хасковлията ще има възможност да вземе реванш за загубата си по-рано през годината на турнира в Мелбърн, където американецът надделя на полуфиналите след успех в последователни сетове. Срещата се очаква да стартира след 17:30 часа българско време, а дотогава нека да поразсъждаваме как родният ни представител би могъл да се поздрави с победата.

Какво да очакваме от Максим Креси?

Американецът е на 24 години, играе с дясната ръка и се намира на 64-тата позиция в световната ранглиста, което е с 5 места под върховото му такова, постигнато в края на януари. По време на австралийското лято Креси сътвори истински подвиг, тръгвайки от квалификациите и достигайки до финала на турнира в Мелбърн, а впоследствие отличните му изяви продължиха и на Откритото първенство на Австралия, където загуби на осминафиналите от бъдещия финалист Даниил Медведев.

Дотогава 198-сантиметровият състезател се изявяваше почти единствено в Чаланджър Тура, където е трикратен шампион. Всичките трофеи на играча са спечелени на твърди кортове в зала, което е логично с оглед на предпочитанията му към бързите настилки. Те се обосноват на неговия стил, който е базиран почти изцяло на мощните сервиси и излизания към мрежата.

Креси е от изчезваща порода тенисисти, чийто стил ни връща към 80-те години на миналия век и усещането за дървените ракети, а прийомът сервис-воле става по-жив от всякога. Квалификантът не се колебае да потърси развръзка в близост до филето при всяка една удобна възможност и също така сервира с по над 220 километра в час, абстрахирайки се от това дали става дума за първи, или втори начален удар.

Гигантът също така винаги се стреми да завърши топката директно от ретур, залагайки на тактиката ретур-мрежа, с която изненадва сериозно съперниците си, и е наистина трудно да го разминеш, защото притежава огромен обхват и отлично чувство при волетата.

Как може да се противопостави Григор Димитров?

Много е сложно да се изготви тактика, когато срещу себе си имаш толкова антисистемен тенисист, който на практика не ти дава възможност да влезеш в някакъв нормален ритъм на представяне. Важното е Григор да остане спокоен и да играе неговата игра, тъй като безспорно постоянни атаки на Креси биха могли да бъдат доста стресиращи за противника и да го принудят да действа на ръба на риска в търсенето на идеален минаващ удар.

Първата ни ракета обаче трябва да избегне подобен тип действия и просто да се опитва да накара американеца да изиграе още един удар. Съумее ли да удължи дадена размяна, то шансовете на Гришо за успех се вдигат неимоверно и той просто ще трябва да удържи първоначалния натиск на 67-ия в света, за да притъпи остротата му и оттам да обърне защитата в атака.

Хубавото е, че Креси е едноизмерен състезател и неговите излизания на мрежата са постоянни, което ги прави и предвидими. Това ще даде възможност на Григор да разгадае ходовете на опонента в даден момент от двубоя и оттам насетне ще знае къде да застава предварително, за да има по-добър шанс в отделната точка.

 Димитров по никакъв начин не бива да търси прекаления риск, щом получи известно надмощие, а просто да движи квалификанта из целия корт. Опитите за уинъри са напълно излишни с оглед на недотам доброто движение на опонента му, както и неговата невъзможност да издържа в продължителни размени от дъното на корта.

Гришо също така би могъл да спекулира с позицията си при ретурите на втори сервис, защото американецът обикновено го рискува максимално и това би могло да му повлияе психически. Креси редовно допуска огромен брой двойни грешки и подобен вид психологически игри биха били само от полза на родния ни представител. По-близката позиция до основната линия пък може да се яви добра основа за направата на стабилни блок ретури, които да поемат от скоростта на неговия начален удар и след това да се превърнат в много трудни за завършване от въздуха.

Очаквания и коефициенти:

Очаквам няколко точки да решат изхода на двубоя, имайки предвид стила на игра на почти двуметровия състезател. Съмнявам се Креси да успее да повтори това високо ниво на начален удар от сблъсъка им в Мелбърн, когато вторите му сервиси бяха изпълнявани със скорост над 200 км/ч, докато двойните грешки напълно отсъстваха, но това по-скоро бихме могли да го считаме за изключение предвид скорошната му дълга серия от поражения срещу непретенциозни противници. Димитров със сигурност ще има повече възможности на посрещане и вярвам, че ще съумее да се възползва от тях, за да се поздрави с чиста победа.

Букмейкърите подкрепят моята теза, предлагайки ставка от 1.28 за сънародника ни, докато шансовете за успех на американеца се котират на 3.75. Всички знаем, че тези предварителни прогнози не могат да бъдат гаранция за подобен развой на събитията, но на нас не ни остава нищо друго, освен да стискаме палци този път очакванията да се сбъднат и Димитров да сложи край на негативната си серия в Мадрид. Вие пък отново ще можете да наблюдавате двубоя на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Максим Креси - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | mutua madrid open | Анализ | анализи и истории | бгттенис | григор димитров | мадрид | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook