Григор Димитров срещу Пабло Кареньо Буста - анализи, очаквания и коефициенти

от в 19:25 на 11.02.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров дава много положителни сигнали с представянето си досега на Откритото първенство на Австралия, като стартира участието си с два поредни трисетови успеха. Сега обаче е ред на нашето момче да срещне първото си по-сериозно изпитание в турнира, а именно световния номер 16 Пабло Кареньо Буста. 

Българинът и испанецът имат сериозна история помежду си, като са се срещали шест пъти, в които надмощието е било напълно поделено. Всички победи на Буста обаче са постигнати на червени кортове, докато нашият представител е спечелил и двата им мача на твърда настилка по изключително убедителен начин, отпускайки общо седем гейма в тях на своя опонент. Този път обаче силите на състезателите изглеждат по-изравнени от всякога, така че нека видим по какъв начин би могъл Григор да вземе известно предимство спрямо съперника си.

Какво можем да очакваме от Пабло Кареньо Буста?

Без съмнение става дума за един от най-стабилните играчи в Тура. Пабло няма абсолютно никакви слаби места в играта си и е готов да разиграва с часове, за да сломи съпротивата на своя противник. Може би проявата на креативност не е сред силните черти на Буста, но работната му етика е на невероятна висота и точно тя е причината той да е толкова напред в световното подреждане.

Мнозина от вас може би биха решили, че червеното покритие е любимото на този играч, само че тази теза определено търпи опровержение, защото Кареньо е спечелил 3 от 4-те си титли на хард, а също така единственият му полуфинал в Шлема е постигнат на Ю ЕС Оупън.

Ибериецът е известен с умението си да държи топката в игра без да допуска почти никакви непредизвикани грешки, само че определено не е типичният представител на испанската школа и има отлична контра игра. Неговата физика му позволява да поема контрола над точките, когато реши да го стори, и това амплоа определено не му е непознато, макар да предпочита да се отбранява.

Буста може да сменя посоката и да завършва разиграванията еднакво добре от двете страни, а играта му на мрежата е изключително компетентна, което се дължи на големия му опит в двойковите надпревари. 29-годишият тенисист много рядко допуска спадове в представянето си, а същевременно е готов да накаже всеки един такъв и нивото на концентрация в двубои срещу него винаги трябва да е на максимално високо ниво.

За известна слабост на световния номер 16 все пак можем да откроим неговото второ подаване, което няма почти никаква характеристика и може да бъде лесно атакувано. Липсата на вариативност също е известен дефицит за Кареньо, който до голяма степен гледа да се захранва от неточностите на противниците си, отколкото сам да конструира разиграванията.

Как може да се противопостави Григор Димитров?

Първата ни ракета ще трябва да натисне максимално с началните си удари, за да установи контрол още от самото начало. Размените от дъното на корта определено биха били в него ущърб, така че той трябва да търси агресивните продължения и да се стреми да извади опонента си от пределите на корта. Атаките обаче трябва да бъдат изградени внимателно, тъй като дефанзивните качества на Буста са всеизвестни и необмислените акции веднага ще бъдат наказвани от него.

Димитров трябва да се придържа към контролираната агресия и да не залага прекалено много на единичните изпълнения. Той е длъжен да знае, че топката ще се връща постоянно в неговото поле и трябва търпеливо да си подготвя възможността за завършващ удар. Друга важна цел на Григор се явява разнообразяването на темпото, защото испанецът обича еднообразната игра и така определено ще бъде изкаран от зоната си на комфорт.

Добрата новина е, че играта ще бъде водена в по-голямата си част от Гришо и развръзката ще зависи от правилно подбраните удари и взети решения на хасковлията. Определено поставеният под номер 19 разполага с далеч по-сериозните тенис аргументи, само че първо ще трябва да спечели този мач в своята глава, а чак след това да го стори и на корта.

Очаквания и коефициенти

Моите лични очаквания са за един двуостър мач, в който нещата ще се решат от точно няколко точки, в които водеща роля ще има психиката на двамата играчи. Ключово за Григор ще бъде да започне силно, защото тогава вярвам, че победата би могла да дойде неочаквано лесно, но генерално би трябвало да станем свидетели на изключително оспорвана битка, в която няма ясно изразен фаворит, макар че моите виждания клонят към успех на българина.

Букмейкърите също не могат да се нагърбят с еднолично решение, предлагайки коефициент от 1.75 за победа на нашия сънародник, докато ставката за Буста се котира на 2.10, което по никакъв начин не може да ни даде ясен отговор на това кой ще надделее в този крайно интересен сблъсък, а линковете в Tennis.bg отново остават най-добрата опция пред вас при търсенето на вариант за наблюдаване на предстоящото тенис шоу.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Пабло Кареньо Буста - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | Аустрелиън Оупън | григор димитров | пабло кареньо буста | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook