Григор Димитров срещу Пабло Куевас - анализи, очаквания и коефициенти

от в 17:56 на 20.05.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров най-после напомни за себе си, след като изигра отличен двубой в първия кръг на надпреварата в Женева, отстранявайки коравия Иля Ивашка в два сета. Задачата пред Димитров днес обаче отново няма да бъде лека, защото му предстои сблъсък срещу опитния клей специалист Пабло Куевас, който винаги е способен да поднесе изненада. 

Димитров и Куевас са се изправяли четири пъти помежду си, а нашето момче е допускало само едно поражение от южноамериканеца, но то е регистрирано именно в единствената им среща на червени кортове. Сега обстоятелствата са коренно различни, тъй като тези събития са с давност от шест години и точно по тази причина се пренасяме в настоящето, където заедно ще поразсъждаваме какво трябва да направи първата ни ракета, за да преодолее съперника си.

Какво да очакваме от Пабло Куевас?

35-годишният ветеран се намира под номер 102 в световната ранглиста, което е с 83 позиции по-назад от върховото му класиране. Уругваецът може да се похвали с цели 6 титли на ниво ATP, като всяка една от тях е извоювана на клей. Във визитката на Куевас също така личат победата му над Рафаел Надал на надпреварата в Рио и спечелването на Ролан Гарос при тандемите заедно с Луис Орна.

Южноамериканецът притежава безупречна техника и за него няма невъзможни удари. Пабло има невероятно чувство към топката, а освен това е изкусен импровизатор и неведнъж е смайвал тенис обществеността с нестандартните си решения на корта, които често са довеждали до фамозни изпълнения.

Квалификантът използва форхенд с тежък топспин, докато бекхендът му бива изпълняван с една ръка и далеч не е слабост, като Пабло често създава страхотни ъгли чрез него и е способен да прави минаващи удари от наглед невъзможни ситуации.

Куевас досега е изиграл четири двубоя в швейцарския град и не е загубил нито сет в тях, надигравайки по пътя си към четвъртфиналите Райли Опелка, който през миналата седмица стигна до финалната четворка в Рим. Световният номер 102 обаче отсъстваше близо три месеца от кортовете и едва ли е във възможно най-оптималната си кондиция, което накланя везните в полза на родния ни представител.

Как може да се противопостави Григор Димитров?

Григор категорично притежава значително по-сериозна линейна скорост на ударите си и може да диктува точките почти през цялото време. Точно този агресивен подход е носил на нашия сънародник дивиденти в мачовете му срещу уругваеца в миналото и едва ли точно сега е времето за промяна в този аспект. Димитров трябва всячески да избягва дългите разигравания и надлъгванията в близост до мрежата или по скъсените диагонали, защото ветеранът е изключително хитър тенисист и може да вгорчи живота на противиника си, когато играта влезе в удобното за него русло.

Друго предимство на Гришо е далеч по-голямата му острота на първи сервис. Българинът вчера вкара висок процент на първите си подавания в сблъсъка си с Ивашка и това веднага даде нужното спокойствие на нашето момче и го превърна в познатия ни състезател от най-висока проба. Квалификантът изпълнява началния си удар със сериозно въртеливо движение, което не е дотам перфекционизирано и хасковлията ще има възможност да се измества на форхенд в търсене на отиграването на максимално мощен ретур.

Несъмнено и увереността на Григор бележи позитивна прогресия, която ще му позволи да заиграе далеч по-освободено в завързаните моменти. Куевас пък категорично вече е преминал своя зенит и отдавна не е постигал успех над представител на световния топ 20, като по този начин намирам още една отлична предпоставка за триумф на първата ни ракета.

Очаквания и коефициенти

Очаквам среща, изпълнена с красиви изпълнения и първокласни размени, само че моментното състояние на двамата ме кара да мисля, че Димитров ще бъде по-ефективен в сюблимните ситуации и ще се поздрави с втора поредна победа в Женева.

Букмейкърите също определят хасковлията за фаворит, предлагайки ставка от 1.50 за негов краен успех, а шансовете на уругваеца се котират на 2.75, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, но се надявам този път случаят да не е такъв и Григор да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Пабло Куевас - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | бгтенис | григор димитров | женева | пабло куевас | Превю

Коментари





Следвайте ни в Facebook