Григор Димитров срещу Стефанос Циципас - анализи, очаквания и коефициенти

от в 07:22 на 11.05.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров стартира с двусетова победа участието си на Мастърса в Рим, постигната над Брандън Накашима, но през днешния ден ще трябва значително да подобри качеството си на игра в сравнение с предходния двубой, ако иска да има шанс да се противопостави на Стефанос Циципас. 

Двамата са се изправяли пет пъти един срещу друг в официални надпревари досега, като последните два сблъсъка между тях се състояха в рамките на по-малко от един месец - в Барселона и в Мадрид, където световният номер 5 бе безкомпромисен и във всеки от случаите надделя над най-добрия ни тенисист в последователни сетове.

Дали първата ни ракета ще успее да си отмъсти на гърка, ще разберем в срещата им днес, който се очаква да стартира след 15:00 часа българско време, а дотогава нека да поразсъждаваме какво би могъл да стори хасковлията, за да се класира на осминафиналите в Рим.

Какво да очакваме от Стефанос Циципас?

Едва ли има фен на тениса у нас, който не е запознат с постиженията и качествата на световния номер 5, но има няколко интересни паралела, които можем да направим в кариерите на Стефанос и Григор. Елинът също по подобие на Димитров се чувства изключително комфортно на закрити кортове, където е спечелил 4 от своите 7 титли на ниво ATP. Интересна подробност е, че Циципас завоюва първата си такава на надпреварата в Стокхолм, тъй като ситуацията с българина е идентична, а освен това и двамата триумфират на финалния Мастърс в Лондон при дебютното си участие в него.

Стефанос е всестранно развит игрaч и привидно няма слаби места, като обича да взема топката рано и да диктува със своя форхенд, който е особено смъртоносен, когато е изпълнен в движение по обратния диагонал. Гъркът също така е много интелигентен тенисист и сам признава, че се подготвя индивидуално за всяка среща със специални видеоматериали, което си проличава от неговата винаги изпипана до съвършенство тактическа постройка.

 Четвъртият поставен се отличава от представителите на следващото поколение и не разчита единствено на грубата сила, макар и тя да присъства в репертоара му. Той обича да атакува мрежата, където показва отлично чувство към топката, а това се пренася и в изпълнението на къси топки, с които често изненадва успешно съперниците си. Играта на балканеца е микс между мощ и техника, а рискът в действията му е почти винаги премерен и той конструира точките си по впечатляващо умел начин.

Движението по корта на Циципас е още едно от нещата, които правят впечатление. Младокът е завидно маневрен за 196-те си сантиметра и често измъква наглед невъзможни топки чрез своя отличен демараж или гъвкавост. Негатив за Циципас може би остава качеството на ретурите му, които често биват само подсичани и така сервиращият играч получава сериозно предимство в разиграването. Елинът освен това рядко прибягва до слайс и Григор определено би имал предимство в битката на сечените бекхенди. Обратният плосък удар на Стефанос обаче е далеч по-плътен и стабилен от този на нашето момче.

Друг елемент, където световният номер 5 не се чувства толкова сигурен, е играта в дефанзивен план. Той е свикнал винаги да бъде в атакуваща позиция и далеч не е от най-устойчивите, когато ролите се обърнат и той бива изтласкан извън корта. Понякога пък Стефанос може да стане твърде експресивен на корта, а това невинаги е в негов плюс и българинът трябва да намери начин да влезе под кожата му. Всички си спомняме срещата между Австралия и Гърция на ATP Cup, в която Циципас напълно загуби контрол и дори удари баща си с ракета, докато същевременно изглеждаше напълно безпомощен на игрището и резонно отстъпи. Нека сега да видим как пък първата ни ракета може да експлоатира слабите места на опонента си, за да надделее.

Какво може да противопостави Григор Димитров?

Шансовете на Григор изглеждат много по-големи в зала, отколкото на клей, защото там гъркът определено се чувства по-комфортно и дори е постигал победа над Рафаел Надал на землена настилка, докато родният ни представител едва през миналия сезон премина първата седмица на Ролан Гарос за дебютен път в кариерата си. От огромно значение за Димитров ще бъде да не отстъпва инициативата, защото световният номер 5 е много труден за спиране, когато се намести върху основната линия.

Важно за българина ще бъде и да сервира с висок процент на първо подаване, защото Циципас обича да атакува втория сервис на съперника и го прави безкомпромисно. За Григор вероятно ще бъде най-добре да използва кик сервис към бекхенда на Циципас, който има проблеми в подобни моменти, и хасковлията ще получи възможност да доминира в хода на разиграването.

Ключово за Димитров ще бъде да не дава добър ритъм на съперника си, който може да бъде много опасен, щом получи няколко топки с еднаква характеристика и не е от играчите, срещу които може да ти се размине, ако си позволиш да играеш на сигурно. Вероятно срещата ще предложи бърз и агресивен модерен тенис, а дългите размени почти ще отсъстват. Големият въпрос е кой първи ще съумява да взема надмощие в точката, като завършващите удари в предстоящия спектакъл определено ще изобилстват.

 

Очаквания и коефициенти

Очаквам Григор отново да покаже, че знае как да се противопостави на гърка, но в момента Циципас е най-добрият играч на клей, ако изключим Надал, Алкарас и Джокович от уравнението, така че четвъртият поставен би трябвало да спечели в два близки сета. Букмейкърите също остават здраво стъпили на земята и предлагат ставка от 1.30 за успех в полза на Стефанос Циципас, докато шансовете не първата ни ракета се оценяват на 3.50, макар че тези предварителни очаквания често биват опровергавани и за нас остава надеждата, че случаят ще бъде точно такъв. Сблъсъкът по традиция пък ще може да наблюдавате на обичайните линковете в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Стефанос Циципас - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истори | бгтенис | григор димитров | превюта | рим | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook