Григор Димитров срещу Стив Джонсън - анализи, очаквания и коефициенти

от в 15:03 на 30.08.2022
Калоян Соколов

Началото на тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ бе поставено вчера, а във втория състезателен ден своята кампания в турнира ще открие и Григор Димитров, чийто първи съперник ще бъде опитният Стив Джонсън. Двамата имат богата история помежду си и са се срещали цели осем пъти на корта досега, а първата ни ракета има предимство от 5:3 успеха.

Любопитна подробност е, че двамата се изправят един срещу друг на старта на втори пореден турнир от Големия шлем, след като жребият ги противопостави в първия кръг и на тазгодишния Уимбълдън, където българинът бе принуден да се откаже преждевременно от двубоя поради контузия. Какво ще се случи в предстоящата среща обаче и дали този път нашето момче ще успее да увеличи преднината си в общия баланс, ще разберем днес от 18:00 часа, а дотогава нека да поразсъждаваме как това би могло да стане факт.

Какво можем да очакваме от Стив Джонсън?

Стив е на 32 години, играе с дясната ръка и изпълнява бекхенд с две ръце, макар че залага почти изцяло на слайса си. Кариерата на Джонсън по никакъв начин не е за подценяване и той загатва още в младежките си години за своя потенциал. Американецът вероятно е най-успешният играч в историята на колежанския тенис, завършвайки кариерата си със 72 последователни успеха за университета на Южна Калифорния. Ветеранът прави също толкова ударен преход и в мъжкия тенис, след като печели 2 от първите си 3 професионални надпревари и бързо минава на ниво Чаланджър, където отново завоюва трофей в дебютното си участието от тази верига състезание.

Американецът е агресивен тенисист, който харесва да поема инициативата в разиграванията и да диктува събитията с помощта на мощния си форхенд. Сервисът пък е другото сериозно оръжие в неговия арсенал, което го прави типичен представител на американската тенис школа. Щом някой от тези два удара не сработва добре за непоставения състезател, то проблемите за него стават сериозни и оттам насетне се превръща в лесна мишена за другия играч на корта.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Българинът трябва да насочва огромна част от отиграванията си към бекхенда на опонента, защото говорим за един от най-слабите обратни удари изобщо в ATP Тура. Джонсън единствено подсича топката от тази си страна, а ретурите му са с изключително ниско качество. Гришо трябва максимално да експлоатира тази слабост на американеца, тъй като по този начин може да минава с лекота през собствените си сервис геймове и да насочи цялото си внимание към играта на ретур.

Димитров също така ще се изправи срещу тенисист със сериозни колебания на второ подаване. Американецът може да бъде истинска заплаха от линията за начален удар, ала вторият му сервис е значително по-консервативен от желателното и дава възможност на опонента да диктува точката, а 32-годишният играч определено не е сред най-добрите майстори на защитата.

Първата ни ракета на всяка цена трябва да бъде по-агресивният състезател на корта, за да може да се възползва от всички тези слабости от другата страна на мрежата. Джонсън може да бъде накаран да изглежда като изключително посредствен тенисист, когато е приложена правилната тактика за целта, но американецът определено знае как да извлича максимума от своите оръжия и Григор трябва да предотврати подобен сценарий.

Очаквания и коефиценти

Определено нашият сънародник можеше да се надява на по-лесен откриващ мач, само че неговият съперник отдавна не е на върховата си 21-ва позиция и в последните месеци се състезава с неособено голям успех в Чаланджър надпревари. Логиката категорично сочи, че Григор Димитров би трябвало да надделее в срещата, а това не би трябвало да се случи със загубата на повече от един сет.

Букмейкърите също определят Димитров за фаворит, предлагайки ставка от 1.50 за негов краен успех, а шансовете на американеца се котират на 2.62, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, но се надяваме този път случаят да не е такъв и Григор да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Стив Джонсън - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2022 | Анализ | бгтенис | григор димитров | превюта | превюта и анализи | стив джонсън

Коментари





Следвайте ни в Facebook