Григор Димитров срещу Яник Синер - анализи, коефициенти и очаквания

от в 18:20 на 26.03.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров откри победоносно участието си на Мастърса в Маями, след като осъществи впечатляващ обрат над Ян-Ленард Щруф. Българинът изоставаше със сет и 3:5 точки в тайбрека на втората част, но точно тогава съумя да покаже най-добрия си тенис и направи няколко ключови сензационни отигравания, с които си подсигури своя първи успех във Флорида от 2019-а година насам. Сега обаче нашият сънародник ще премери сили с далеч по-сериозен опонент, а именно десетия поставен Яник Синер.

Италианецът се намира в страхотна форма от началото на сезона, като завоюва трофея в Монпелие и освен това достигна до финала в Ротердам, но родният ни представител е спечелил единствената си среща с този съперник, побеждавайки го на 1/8-финалите в Рим през 2020-а. Оттогава насам почти нищо не е същото и Синер се превърна от талантлив тийнейджър в един от лидерите в ATP Тура, но Григор има своите скрити козове, така че нека да поразсъждаваме как би могъл да ги използва най-добре, за да постигне нов триумф над южнотиролеца.

Какво трябва да знаем за Яник Синер и кои са неговите силни страни в играта му?

21-годишният тенисист играе с дясната ръка и изпълнява бекхенд с две ръце. В момента се намира под номер 11 в световната класация, което е с две позиции по-надолу от неговото рекордно постижение. Младокът първоначално се занимава преимуществено със ски алпийски дисциплини, където става републикански шампион на страната си до 12 години в гигантския слалом и дори над една година не стъпва на корта, но неговият баща го убеждава отново да се захване с тениса и в крайна сметка Яник решава, че това ще е неговият спорт, защото е фен на директното съревнование между съперниците.

Синер може да се похвали досега със седем титли на ниво ATP, като най-голямата от тях идва на ATP 500 турнира във Вашингтон. Освен това 11-ият в света е играл финaли именно на Мастърса в Маями и има достигнат четвъртфинал на всяко едно състезание от Големия шлем, демонстрирайки нагледно как може да бъде опасен при всякакви различни условия и настилки.

Истината е, че италианецът няма нищо общо със състезателя, когото Григор Димитров надигра в Рим. Италианецът е напълно завършен тенисист, който удря топката еднакво добре и от двете страни, а слабостите му са трудни за откриване. Южнотиролецът разполага с дълги крайници, които му помагат с лекота да достига почти до всяка една топка, което е подпомогнато и от отличното му движение по корта. Младокът умее да ускорява топката по изключителен начин от всяка една позиция и е много трудно да отблъснеш неговите атаки, когато стъпи върху основната линия и поеме инициативата в разиграването.

Защитата на Яник също е на завидна висота, като често можем да го видим как контрира успешно опонента си и е способен да придава завидна дълбочина на отиграванията си дори когато е изтласкан много назад в полето си. Накрая бих отличил изключителната тактическа дисциплина на Синер, чийто подбор на отигравния е почти безупречен.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Разбира се, то все пак можем да намерим някои леки пробойни в "процесора" на десетия поставен, започвайки от недотам уверената му игра в близост до мрежата. Шампионът от Монпелие рядко се озовава в тази зона от корта и има защо това да бъде така, тъй като неговите волета определено са неубедителни и дават възможност за контраигра на съперника, така че Димитров би могъл да привиква нарочно напред италианеца.

Нашият сънародник категорично може да почерпи идеи от Карлос Алкарас, който е последният човек с победа над южнотиролеца. Световният номер едно непрекъснато се опитваше да излиза към мрежата и вкарваше в действие своите къси топки, защото Синер е почитател на силовите размени от основната линия и не е чак толкова безгрешен, ако ритъмът на играта се сменя често.

Най-добрият български тенисист задължително ще трябва да повтори игровия си план от предходната си среща, атакувайки при първа възможност със своя форхенд. Спорно е дали сервисът на Григор ще му донесе някакви особени дивиденти, имайки предвид колко назад стои италианецът на посрещане, ала длановият удар си остава основното оръжие на хасковлията и той трябва да бъде максимално смел, защото иначе рискува да бъде поставян под постоянен натиск и едва ли ще издържи на темпото при подобен развой на събитията.

Очаквания и коефициенти:

В моите очи по-висококласираният играч е фаворит, имайки предвид страхотните му резултати през последните седмици и недотам добрите традиции на Григор при неговите участия в Маями, където никога не е преминавал осминафиналите. Същевременно българинът има нужните качества да даде здрави битка на Синер и не изключвам да станем свидетели на изненада.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират младока, като му дават сериозно предимство, определяйки ставка от 1.25 за негов успех, докато шансовете за победа на родния ни представител се котират на 3.75. Трябва обаче да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, като за нас остава надеждата този път да е именно такъв и Григор Димитров да поднесе сензацията. Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg, а началото на двубоя юе бъде дадено малко след 02:00 часа българско време.

 

 

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Яник Синер - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истори | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | маями | превюта | превюта и анализи | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook