Григор откровено за изминалия сезон 2021 и спомените от Финалите на АТП

от в 19:28 на 31.10.2021
Тея Кръстева

Турнирът в Париж е последният Мастърс турнир от календара на АТП преди Финалите в Торино, събиращи 8-те най-добри тенисисти за сезона, а с това надпреварата във френската столица по традиция се превръща в мястото, където състезателите дават всичко от себе си, за да се класират за финалното събитие за сезона. Непосредствено преди началото на решаващата надпревара в Париж Григор Димитров даде любопитно интервю, коментирайки отминалия сезон, успехите в края на годината и спомените от спечелената титла от Финалите на АТП през 2017-а.

Как би описал сезон 2021 за теб?

Не прекалено зле (смее се). Имах невероятен старт, след това странно развитие към средата на сезона, но към края на годината мисля, че отново започнах да надграждам, което, разбира се, ми се отрази много позитивно и освежаващо. Ако трябва да съм напълно честен, имайки предвид как играх и какво постигнах в последните няколко турнира, се чувствам отлично. Чувствам се добре физически, тялото ми не е прекалено уморено, а психически също вярвам, че съм на добро ниво. Ще продължавам уверено напред и ще се развивам, а и в момента обстановката изглежда по-благоприятно - виждаме повече публика по трибуните и се вдига много шум около нашия спорт.

Достигна до полуфиналите на Indian Wells. Колко голяма крачка бе за теб това?

Постигнатото беше важно за мен в различни аспекти. Отрази се положително не само на моето самочувствие, но успях да покажа резултата от упоритите ми тренировки и на корта; разбира се, радвам се, че успях да спечеля повече мачове, но и съм доволен от начина, по който контролирах своята игра, привдижването си по корта и факта, че достигнах до два поредни полуфинала. Ключово за мен беше, че тялото ми не ме предаде, което ми помогна да проумея какво още трябва да развивам и върху какво трябва още да работя до края на сезона.

По традиция турнирът в Париж е мястото, където тенисистите се състезават помежду си за класиране на финалите на АТП, а ти самият си изпитал тази емоция. С какви впечатления си останал, наблюдавайки тази надпревара отстрани?

Има някои играчи в Тура, на които си заслужава да се обърне по-специално внимание. Много харесвам Хуркач и начина, по който играе, Синер, Оже-Алиасим. Приятно е да наблюдаваш това съревнование между тенисистите особено в края на сезона, когато се провеждат решаващите турнири и всеки дава всичко от себе си. За мен не е чак толкова важно кой ще се класира напред, защото във всеки случай и тримата могат да извлекат само плюсове от ситуацията.

Като бивш шампион от финалите на АТП можеш ли да ни разкажеш как се справи с умората в края на сезона и как съхрани сили да изиграеш последния важен турнир?

Веднъж усетиш ли това чувство, че си се класирал сред най-добрите 8 за годината, започваш да се вълнуваш достатъчно, за да събереш сили. През 2017-а аз се класирах 7-ми и честно казано, усещах умора, но не прекалено голяма. От момента, в който турнирът започна, аз просто приех ситуацията и това със сигурност ми помогна да намеря нуната мотивация и енергия. За мое щастие след година, изпълнена с много възходи и падения, много труд и умора аз получих заслужена награда.

Преди 2 години бе полуфиналист тук, в Париж. Колко далеч се стремиш да стигнеш сега и до каква степен си решен да завършиш сезона на високо ниво?

Харесвам условията тук, показвал съм добри резултати. Имал съм някои тежки загуби, но и сладки победи. Трудно е, защото, както вече споменах, всеки се бори за нещо. Мина доста време, откакто за последно можех да се усетя като претендент за Финалите на АТП, но вярвам, че ако продължавам в същия дух, ако съм здрав и се грижа за себе си, мога да постигна много и хубави неща ще ми се случат.

Източник: ATP Tour


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор откровено за изминалия сезон 2021 и спомените от Финалите на АТП Тея Кръстева
Теми:  
григор димитров

Коментари





Следвайте ни в Facebook