Храбра Томова взе сет на световната номер три, но не можа да сътвори сензацията в Дубай!

от в 14:20 на 21.02.2023
Мартин Петков

Виктория Томова не започна тазгодишната си тенис по особено убедителен начин, губейки дебютните си три мача за сезона, но оттогава насам първата ни ракета при дамите изглежда на практика преобразена на корта и след като преодоля квалификациите на турнирите в Линц и в Доха, то българката направи следващата крачка и намери място в основната схема на WTA 1000 надпреварата в Дубай.

Силната игра на Вики в Близкия изток беше ознаменувана с успех на старта в състезанието над Кая Канепи, който я изправи във втория кръг срещу световната номер 3 Джесика Пегула и в сблъсък, предложил ни крайно драматични моменти, българката показа храброст, за да се противопостави, като спечели един сет, но нямаше сили за сензация и допусна поражение след малко над два часа игра - 2:6 7:5 1:6. По този начин една от фаворитките за титлата в състезанието се класира за осминафиналите и ще срещне победителката измежду Шелби Роджърс и Ана Богдан, докато за Томова остава утешението, че от понеделник ще подобри личния си връх в световната ранглиста.

Още от самото начало на двубоя американката започна да пресира подаването на нашата сънародничка, като я проби в дебютния за нея гейм и установи пълен контрол на корта, удвоявайки преднината си. Постепенно с течение на мача софиянката намери ритъма си, като с безупречната си защита караше фаворитката да греши и осъществи на два пъти брейк, ала същевременно предаде своите подавания в съперниковия актив, при което след общо 6 пробива в 8 гейма, то откриващият сет беше записан в сметката на световната номер 3.

Втората част стартира по мечтан начин за първата ни ракета при дамите, която промени облика си и стана значително по-агресивна в своите действия, което ѝ донесе немалко дивиденти и Томова се оказа с два брейка аванс пред третата в света. Намиращата се на гребена на вълната българка достигна сетболи още при подаването на американката, които обаче пропиля и мигновено инкасира брейк, с който преднината ѝ беше редуцирана до 5:3.

Отговорът на световната номер 99 беше повече от впечатляващ и тя поведе с 0:40, но след маратонски гейм, в който пропусна нови четири сетбола, то нервите ѝ в идните минути не издържаха и Пегула се завърна в резултата, възстановявайки паритета. Непримиримостта и борбата за всяка точка на нашенката обаче я изведоха до брейкбол в последвалия гейм на фаворитката, който Вики оползотвори и съумя на собствено подаване да затвори този крайно драматичен сет, с което изпрати сблъсъка в заключителната му фаза.

В минутите преди началото на решителната трета част третата поставена в схемата се възползва от правото си да използва пауза за тоалетна, като след връщането си на корта заигра отново на върха на способностите си и скоропостижно се откъсна напред с два пробива преднина. В този момент Томова нагледно вече беше обезверена за шансовете си в сблъсъка, докато Пегула се радваше на най-добрите си моменти в двубоя и отпусна само гейм на нашето момиче, преди да узакони триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Храбра Томова взе сет на световната номер три, но не можа да сътвори сензацията в Дубай! Мартин Петков
Теми:  
wta | виктория томова | джесика пегула | дубай

Коментари





Следвайте ни в Facebook