Хронология на събитията в тениса по време на пандемията

от в 01:43 на 17.05.2020
Владмир Босев

За съжаление, пандемията отложи почти всички спортни събития в световен мащаб. В момента единственото, което феновете на спорта и спортните залагания могат да правят, е да следят новините и коефициентите на специализирани сайтове като https://www.sportskokladenje24.com/.

Някои състезания, като Формула 1 например, успяха да преминат във виртуалното пространство и поставиха началото на изцяло нов тип спортни преживявания. При тениса обаче това е невъзможно. Нека проследим цялостната хронология на най-важните последици от COVID-19 и извънредното положение в света на тениса. 

26 януари

Международната федерация по тенис решава да премести локацията на събитието „Фед къп Азия/Океания” от група I. То трябваше да се състои в Дунгуан, Китай, в периода между 4 и 8 февруари, с участието на Китай, Тайван, Индонезия, Южна Корея и Узбекистан. Първоначално е обявено, че срещите ще се проведат в Нур-Султан (бивша Астана) в Казахстан на същите дати. След като обаче Казахстан отказва да стане заместващ домакин, се решава за събитието да бъде определена друга локация, този път в Дубай. В края на краищата турнирът се отлага за началото на март.

18 февруари

Китай се отказва от купа „Дейвис”, тъй като мъжкият отбор на страната не е в състояние да пътува до Румъния за плейофа си в началото на март.

20 февруари

Отменя се откритото първенство за жени Xi'an Open, насрочено за 13-19 април. Женската тенис асоциация WTA обявява, че следи ситуацията във връзка с няколко събития, които предстои да се проведат в Китай през втората половина на сезона.

3 март

WTA отменя събитието Kunming Open, което трябваше да се проведе между 27 април и 3 май в китайския град Анин. Асоциацията на тенис професионалистите ATP отменя изцяло или отлага шест състезания от турнира Challenger от второ ниво. Отменени са и събитията на 20 април в Анин, Китай, и на 11 май в Самарканд, Узбекистан. Три турнира в Южна Корея – в Сеул, Пусан и Гуанджoу, са пренасочени за август, а този в испанската столица Мадрид се отлага за октомври.

9 март

Indian Wells – комбинираният турнир на ATP и WTA, който важи като един от най-големите и престижни турнири извън Големия шлем, се отменя два дни преди да започнат основните мачове за жребий.

11 март

Отлагат се финалите за „Фед къп” в Будапеща между 14 и 18 април, както и други плейофи на турнира през уикенда в този период.

12 март

ATP прекратява събитията си за шест седмици. Всички състезания се отменят изцяло или се отлагат до 20 април. Всички турнири на мъжкия ATP Tour и ATP Challenger Tour също са отменени, до 27 април. Спирането на всички ATP събития е с незабавен ефект. Това става причина двата турнира на Challenger, които се провеждат в Казахстан и Южна Африка, да останат незавършени. Турнирите на ATP в Монте Карло и Барселона също са сред отменените събития. Успоредно с това са канцелирани и всички турнири за WTA за най-малко пет седмици. Събитията на Международната тенис организация ITF също биват спрени до 20 април. WTA отменя турнира Miami Open, който трябваше да започне на 23 март. Същото се случва и със състезанията в Гуадалахара, Чарлстън и Богота.

16 март

След като събитията в Щутгарт, Истанбул и Прага отпадат, WTA прекратява дейността си за още две седмици, до 2 май. Съдбата на турнирите в Мадрид, Рим и Страсбург на този етап остава нерешена.

17 март

Откритото първенство по тенис French Open, което трябваше да се играе от 24 май до 7 юни, е отложено за датите между 20 септември и 4 октомври. Така то се превръща в последното основно тенис състезание за годината. Новите дати обаче се дублират с редица други събития, включително и с Laver Cup, ежегодно събитие за мъже между отбор от Европа и представител от останалия свят.

18 март

ATP и WTA удължават до 7 юни карантинния период за всички тенис турнири от всички нива. Плановете са турнирът „Уимбълдън” да се проведе от 29 юни до 12 юли.

1 април

Въпреки надеждите, „Уимбълдън” е отменен, за първи път от Втората световна война насам. Така е канцелирано и последното голямо лятно спортно събитие през годината, след като европейското първенство по футбол „Евро 2020” и Олимпиадата в Токио също бяха отложени с дванайсет месеца. Успоредно с това са прекратени за пореден път всички тенис събития, този път поне до 13 юли.

3 април

Британската тенис асоциация LTA обявява плановете си да отпусне пакет от 20 млн. паунда, с който да подпомогне тениса. Средствата са предназначени за игрищата, треньорите, служителите и спортистите по време на пандемията от коронавирус.

11 април

Секцията за жени на Rogers Cup, насрочена за август в Монреал, също се отлага за 2021 г. В изявление на WTA се казва, че този ход се дължи на „предприети от правителството на Квебек мерки за забрана на събития до 31 август 2020 г." Всички тенис събития са отложени, а голяма част са изцяло прекратени за тази година, но спортният живот продължава да е в готовност да стартира, веднага щом пандемията утихне и животът се завърне към нормалния си ритъм. Надяваме се това да стане съвсем скоро!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Хронология на събитията в тениса по време на пандемията Владмир Босев
Теми:  
коронавирус | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook