И другият член на топ 10 е аут в Акапулко: Де Минор извоюва впечатляващ обрат срещу Руне

от в 10:40 на 04.03.2023
Мартин Петков

Холгер Руне през настоящата седмица на АТР 500 надпреварата в Акапулко се завърна на корта, след като по време на участието си в Ротердам в средата на миналия месец получи контузия в китката и се отказа преждевременно в мача си от втория кръг на състезанието. Помен от травмата обаче, както по всичко личеше, вече нямаше и 19-годишният талант успя да разгърне пълния си потенциал в мексиканския град, за да се класира за полуфиналната фаза, където го очакваше среща с осмия поставен в схемата - Алекс де Минор.

Съревнованието между датчанина и световния номер 22 ни предостави поредната зрелищна битка на корта в Акапулко, като интензивните разигравания бяха неизменна част от схватката помежду им и в крайна сметка в жертва на тях падна Руне, който крампира сериозно в решителния трети сет, при което австралиецът запази нужната концентрация, абстрахирайки се от проблемите на съперника, и триумфира с победата, дошла за 2 часа и 48 минути игра - 3:6 7:5 6:2. С този си успех Де Минор се класира за финала в мексиканския град, където ще си оспорва отличието с Томи Пол, който по-рано днес надделя над Тейлър Фриц в най-дългия мач в историята на турнира, продължил заветните 3 часа и 25 минути.

Началните моменти от двубоя отминаха без "фойерверки", след като фокусът на двамата младежи падна върху печеленето на собствените си подавания. Пръв колебания в пласирането на сервиса си допусна австралиецът, при което Руне мигновено започна да навлиза навътре в корта на ретур, покачвайки агресията в ударите си, с което успя да накара наглед безгрешния световен номер 22 да инкасира неточности и скоропостижно пробивът в актива му стана факт. Идният гейм на скандинавеца, продължил над 10 минути, се оказа с фундаментално значение за крайния изход на сета, след като тийнейджърът спечели своеобразната война от основната линия и оттам насетне нямаше затруднения на начален удар, за да направи първата крачка към място на финала.

На старта на втората част шампионът от Мастърса в Париж продължи устрема си към победата с пълна сила и неколкократно разполагаше с шансове за брейк, при които обаче Де Минор играеше на върха на способностите си и на свой ред започна да пресира наглед непробиваемото подаване на тийнейджъра. Голямата възможност пред австралиеца дойде в 10-ия гейм, когато той засвидетелства скоростта си, донесла му прозвището "Демона", и си осигури сетбол, ала Руне не трепна и с поредица от неспасяеми сервиси удържа паритета. Въпреки това желанието на световния номер 22 да сложи точка на спора в сета още преди чукащия на вратата тайбрек се сбъдна, след като подпомогнат от грешките в играта на скандинавеца се добра до 0:40, като оползотвори последната си възможност и изпрати сблъсъка в заключителната му фаза.

С настъпването на решителния трети сет Руне беше напът да пробие, разполагайки с два брейкбола, но внезапно крампира и ролите на корта напълно се размениха, след като австралиецът използва превъзходството на по-доброто си физическо състояние и се откъсна напред с пробив аванс. Впоследствие световният номер 10 демонстрира желанието си да се завърне в мача, но проблемите му с придвижването взеха връх над него и той съумя единствено да се разпише в резултата, преди Де Минор да узакони победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
И другият член на топ 10 е аут в Акапулко: Де Минор извоюва впечатляващ обрат срещу Руне Мартин Петков
Теми:  
atp | акапулко | алекс де минор | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook