„И това е неговата победа над случилото се“

от в 18:12 на 28.08.2020
Анисия Стоева


„Отдавна съм спрял да се интересувам какво се случва с тоя човек“ , ,,Щом успя да падне и от този сръбски аматьор“ , ,,На Григорчо отдавна не му се играе тенис. Малко снимки, малко коктейли и между другото и много малко тенис“ ,  ,,По принцип трети кръг му е абсолютната програма максимум, просто не може повече!“  и още и още...

За никого не е тайна, че Григор Димитров не бе единственият, дал положителна проба за COVID-19 след балканското турне Adria Tour, но пък бе единственият, чието преминаване през вируса бе толкова трудно и с очевидно трайни последствия, които далеч не улесняват Григор. Ето някои неща, които сподели нашето момче относно боледуването: ,,Вирусът ме удари тежко и бях вкъщи около месец. Не можех да дишам добре, не се чувствах нормално. Бях уморен, имах всички симптоми, нямах вкус и обоняние. Може да се каже, че имам късмет отново да съм на корта. Има дни, в които се чувствам напълно добре и след това изведнъж тотално се уморявам и трябва да поспя“.

Преди да направи завръщането си в професионалния мъжки тенис с надпреварата в Ню Йорк, първата ракета на България участва във второто издание на демонстративния турнир Ultimate Tennis Showdown 2, организиран от Патрик Муратоглу в академията му в Ница. Във Франция ясно се видя недоброто физическо състояние на българина, след като записа две поредни поражения съответно срещу Ришар Гаске и Фелисиано Лопес, но в крайна сметка добави победа в актива си срещу Никола Маю.

победа

Този демонстративен турнир беше единствената възможност на Григор да натрупа игрова практика преди официалното възобновяване на Тура. Ето какво каза Гришо след победата си в UTS 2: ,,Не съм тренирал толкова дълго. Видно е, че не съм готов да се състезавам на най-високо ниво в момента. Движението ми се подобрява, всичко по някакъв начин върви в правилната посока, но все още не е лесно да се възстановя“.

Хасковлията бе потвърдил участие на първата официална надпревара от тази половина на сезона, но до последно не беше сигурен дали изобщо ще лети до Щатите. Въпреки бавното възстановяване, въпреки здравословните рискове, въпреки очевидния дискомфорт от по-завързани и интензивни двубои, Григор и щабът му бяха взели решение той все пак да се състезава в САЩ - бяха взели решение да рискува. Всичко или нищо.

Е, направи го. Завърна се, и то по какъв начин. Бившият №3 пристигна в Ню Йорк два дни преди двубоя си срещу младата надежда на френския тенис Уго Юмбер. Въпреки по-високия ранкинг на Григор французинът бе сочен за фаворит в срещата. Димитров изненада почитателите си с внушителна пъргавина и маневреност, заради които и записа чиста двусетова победа. С този успех нашето момче показа, че продължава уверено напред; показа, че е стъпил здраво на правилния път и с още малко време и търпение отново ще бъде заплаха за всеки състезател, който извади късата клечка да играе ролята на негов съперник.

победа

Имайки предвид гореспоменатата купчина изключително неприятни последствия, с които Григор трябва да се бори всеки ден, за да се върне обратно на победния път, е наивно твърдението, че в един по-завързан трисетов мач той би играл с енергията и мотивацията, с които го е правил в началото на срещата.

На следващия ден Григор се изправи срещу неудобния унгарски съперник Мартон Фучович, който беше стартирал от квалификациите и до двубоя си с Димитров имаше вече трета победа на сметката си. Накратко начинът, по който се разви срещата: българинът изоставаше с 2:5 в първата част, успя да достигне до равенство в геймовете - 5:5, но загуби сета след 5:7; шампионът от 2017 изравни силите, след като взе втората част след 6:4, но умората си каза думата в третия сет, който отиде на сметката на Фучович след 2:6. ,,Въпреки негативния резултат обаче българинът показа, че навлиза във все по-добра форма и едва ли е далеч времето, в което отново ще го видим на познатата висота“ - писаха след срещата.

Въпреки че резултатът не беше този, на който се надявахме, представянето на Димитров в тази надпревара е неговата победа над случилото се.

победа

Григор направи всичко по силите си, остави душата си на стадиона, наслаждаваше се на всички моменти и емоции, които го връхлитаха на корта и които толкова нелепо му бяха отнети. Не е правилно за пореден път да го обвиняваме, нападаме и унижаваме с коментари, подобни на тези в увода на статията. Единственото, което заслужи Григор след тази загуба, е признание - признание за личната му победа, за смелостта да излезе на корта, за това, че се бори до самия край, за това, че даде сериозна заявка за покоряване на бъдещи висоти.

Успешно възстановяване, Шампионе!

 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
„И това е неговата победа над случилото се“ Анисия Стоева

Коментари





Следвайте ни в Facebook