Яник Синер срещу Хуберт Хуркач - анализи, очаквания и коефициенти

от в 17:40 на 04.04.2021
Калоян Соколов

Едва ли много хора са очаквали в първия Мастърс финал през годината да видим двама тенисисти извън топ 30 на световната ранглиста, но именно такъв е случаят в Маями. Яник Синер и Хуберт Хуркач се облагодетелстваха от отсъствието на Голямата тройка, показвайки, че новата генерация в спорта вече е готова да се възползва от открилите се пред нея възможности.

Многото отказвания в турнира обаче далеч не омаловажават постижението на двамата състезатели, като 19-годишният Синер достигна до сблъсъка за титлата още при дебютното си участие в основна схема на надпреварата от подобна категория, която се провежда на твърди кортове. Хуркач пък отново показа колко комфортно се чувства във Флорида, след като по-рано през сезона вдигна купата в Делрей Бийч, а сега продължава отличната си серия в същия щат, където редовно се подготвя заедно с треньора си Крейг Бойнтън.

Финалистите са много близки и извън корта, което ги е събирало в тандем на част от двойковите състезания, само че сега няма място за сантименти и със сигурност ще се хвърлят с максимални сили в най-важния мач в техните кариери дотук.

Какви са предимствата на Синер спрямо неговия опонент?

Основното предимство на италианеца е неговото постоянство. Младокът не допуска почти никакви спадове по време на двубоите си и показва едно константно високо ниво от първата до последната точка. Потвърждение на думите ми можем да намерим в преходните му срещи с Карен Хачанов и Роберто Баутиста Агут, които се превърнаха в битки на характери и тийнейджърът показа невероятна воля, за да сломи двама изключително солидни съперници.

Самият Агут дори спомена колко впечатлен е от психическата устойчивост на Синер, заявявайки, че си е мислел как няма да има проблеми да го победи, но 19-годишният играч е показвал най-високото си ниво в решителните моменти и точно това му качество го прави толкова специален.

Въпросната устойчивост на Яник без съмнение ще му помогне в предстоящия мач, защото далеч по-опитни негови колеги биха изпитали напрежение на подобна сцена, ала хладнокръвието на италианеца се е доказало неведнъж през времето и не очаквам той да се поддаде на нервите.

Хуркач пък на няколко пъти през седмицата си позволи да допусне сериозни спадове в играта си, като най-явната подобна случка бе в сблъсъка му срещу Стефанос Циципас, когато световният номер 37 буквално не можеше да намери очертанията на корта и изглеждаше в пълна безизходица. Полякът освен това изпита сериозни колебания при затварянето на мачовете си с Рубльов и Кудла, което може да му коства много в днешния ден, ако пак си позволи подобна несигурност.

Друг елемент, в който тийнейджърът превъзхожда противника си, е неговата способност да ускорява топката. Синер удря еднакво плътно и дълбоко от двете страни, докато форхендът на Хуркач често може да се пропуква под напрежение и далеч не е най-сигурното му оръжие в арсенала. Способността на шампиона от София да сменя посоката е също по-явно изразена и би трябвало да има предимство в размените от дъното на корта.

По какъв начин Хуркач би могъл да обърне нещата в своя полза?

Основният коз за поставения под номер 26 се очертава да бъде първото му подаване. Хуркач е далеч по-ръстов играч и може да печели много повече лесни точки от начален ударя спрямо Синер. Полякът може да разчита на победа, ако държи високо ниво на начален удар, защото младокът не е толкова убедителен на този елемент и шансове пред световния номер 36 не би трябвало да липсват.

Хуркач също така притежава сериозна вариация в стила си на игра и може винаги да изненада с някое нестандартно решение, което е в негов плюс, тъй като италианецът предпочита да се задържа на основната линия и не обича множествените смени на темпото. Тези проблеми на Синер се видяха ясно в двубоя му срещу Григор Димитров през миналия сезон в Рим и Хуберт може да включи в употреба подсечените удари и излизанията към мрежата, която покрива отлично.

Важно за Хуркач е да не влиза в ритъма на игра на опонента си и да го накъсва по всякакъв начин. За него добра идея би било да предаде инициативата в по-големите периоди от срещата, тъй като Яник е отличен при контраизпълненията си и по този начин ще трябва сам той да задава темпото, а в подобни случаи сме виждали неведнъж той да форсира прекалено много нещата и да допуска неочаквани неточности.

Бекхендът по правата на на поляка е ударът, който му донесе най-много дивиденти през изминалите близо две седмици и днес 24-годишният състезател трябва да се придържа отново към него, защото въпросните атаки идват изведнъж и често хващат съперника неподготвен. Хуркач се движи отлично за ръста си и може да играе почти еднакво добре в атакуващ и дефанзивен план, а това го прави много непредвидим и опасен.

Очаквания и коефициенти

Двамата играчи се познават много добре и се намират във великолепна кондиция, а огромният залог ще изравни силите още повече, само че в моите очи Яник Синер е далеч по-завършен като състезател и притежава нужния шампионски манталитет, за да се поздрави с най-голямата си титла досега!

Букмейкърите също определят Синер за фаворит, предлагайки ставка от 1.55 за негов краен успех, а шансовете на италианеца се котират на 2.50, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис и се надяваме да станем свидетели на един достоен завършен в Маями, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Яник Синер срещу Хуберт Хуркач - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
Анализи | маями | превюта | хуберт хуркач | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook