Ийстбърн: Квалификантка отстрани Сабаленка, Рибакина с впечатляващ обрат

от в 22:38 на 24.06.2021
Петър Томов

Световната №4 Арина Сабаленка напусна надпревата от категория WTA 500 в Ийстбърн след като беше надиграна в три сета от Камила Джорджи. 23-годишната белорускиня беше последната оцеляла поставена в схемата, но липсата на постоянство й коства място на полуфиналите и след 6:7(5) 6:0 4:6 сe прости с шансовете си за първи трофей на трева в кариерата. В спор за място на финала, Джорджи ще срещне Анет Контавейт.

Двете играха на високи обороти още от самото начало на срещата и въпреки много колебания, които имаше в сервиращите през тази откриваща част, станахме свидетели на едва два пробива. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който два минипробива след размяната на полетата за Джорджи се оказаха достатъчни, за да запише частта на своята сметка.

Вторият сет премина изцяло под диктовката на водачката в схемата Сабаленка и за по-малко от половин час игра, тя успя да изравни статуквото в срещата, губейки едва две точки на свое подаване и реализирайки три брейка от четири възможности, за да завърже "геврек" на 29-годишната италианка.

Хаосът преобладаваше в решителната трета част и след два разменени пробива в началото, Сабаленка се откъсна с брейк аванс при 3:1. Последваха три поредни гейма за Джорджи преди още един пробив за белорускинята да възстанови паритета за 4:4. Тогава италианката нанесе своя фатален удар и след успешно реализиран брейк, сервираше за затварянето на двубоя. Джорджи не пропусна открилата се пред нея възможност и след 2 часа и 21 минути игра се поздрави с крайния успех.

В друга среща от четвъртфиналната фаза на турнира, Елена Рибакина отрази два мачбола във втория сет, за да осъществи обрат над Анастасия Севастова и да предотврати изцяло латвийски полуфинал с Йелена Остапенко. Казахстанката започна неуверено срещата, но с нейното развитие успя да разгърне играта си за крайното 2:6 7:6(7) 7:6(5), с което да достигне до четвърта победа на тревна настилка от началото на сезона. Севастова сервираше за крайния успех при 6:5 във втория сет, но не се справи с напрежението, а в последвалия тайбрек латвийката достигна до два мачбола. Рибакина показа нерви от стомана и не само успя да ги отрази, а и впоследствие реализира успешно втория сетбол, който се откри пред нея, за да изпрати двубоя в решителна трета част.

Двете изиграха страхотен трети сет, в който сервиращите бяха безгрешни в откриващите 10 гейма. Първият брейкбол дойде чак в единадесетия гейм и беше предостатъчен на Рибакина, но светкавичен рибрейк от страна на Севастова изпрати срещата в решителен тайбрек. В него, казахстанката поведе набързо с 3-0, но допусна пълен обрат до 3-4 преди да достигне да мачбол при 6-5. Непредизвикана грешка на Севастова в най-лошия момент обаче сложи топка на спора. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ийстбърн: Квалификантка отстрани Сабаленка, Рибакина с впечатляващ обрат Петър Томов
Теми:  
анастасия севастова | Арина Сабаленка | елена рибакина | ийстбърн | камила джорджи

Коментари





Следвайте ни в Facebook