"Имам собствена глава": Първата ракета на Украйна в защита на играчите от Русия и Беларус

от в 18:35 на 05.03.2023
Калоян Соколов

Вече над една година измина, откакто започна войната в Украйна и засега няма сигнали, че скоро можем да се надяваме на мирна развръзка. Всичко това даде и своето сериозно отражение в света на тениса, като руските и беларуски състезатели трябваше да продължат да играят без национален флаг срещу името си, а Уимбълдън директно ги изключи от участие през миналата година. Разделението между самите играчи също фигурира и явен пример е позицията на украинките Елина Свитолина и Марта Костюк, които настояват за изваждането от Тура на играчите от Русия и Беларус.

Изглежда обаче не всички украински представители са на подобно мнение, съдейки по позицията на Олег Приходко. Световният номер 121 говори по темата пред UbiTennis, обявявайки се изцяло против мерките срещу спортистите на двете гореспоменати държави:

"На последните няколко надпревари си партнирах с руски тенисист, защото е мой приятел и останалото е без значение. Смятам, че един човек трябва да бъде съден за неговите действия, а не по това каква е националността му. Имам много близки хора от Русия и Беларус. Моята приятелка е рускиня.

Всички те са ми помагали по всевъзможни начини и винаги са се изказвали против войната. Всичко това ме кара да смятам, че не съм направил нещо толкова ужасяващо, играейки на двойки с тенисист от Русия. Нашата тенис федерация е издала препоръка, според която не е правилно да си партнираш със състезатели от Русия и Беларус, но аз имам собствена глава на раменете и прецених да не се подчинявам сляпо на подобни внушения.

Истината е, че единствено подклаждаме конфликта, като се отнасяме по такъв начин с атлетите от Русия и Беларус. Не бива да позволяваме подобно разделение между нас. Спортистите не трябва да се превръщат в инструменти на войната. Твърдо против съм изваждането на руснаци и беларуси от Олимпийските игри. Този форум е мечта за всеки един от нас и смятам, че мисията на спорта е да обединява, а не обратното. Някога всички войни са били спирани по време на Олимпиадата, докато сега самата тя се превръща в част от това.

Получавал съм критики, че украинският флаг не фигурира в Instagram профила ми, което е абсурдно. Всички знаят къде съм роден и е много по-важно какво правиш в реалния живот, отколкото в социалните медии. Помагам по всевъзможни начини на сънародниците си и това е най-важното - категоричен е Приходко.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
"Имам собствена глава": Първата ракета на Украйна в защита на играчите от Русия и Беларус Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | любопитно | олег приходко

Коментари





Следвайте ни в Facebook