Имаме финалист на Next Gen ATP Finals: 74-ият в света спря непобеден в турнира играч

от в 21:30 на 11.11.2022
Мартин Петков

Груповата фаза на провеждащите се в Милано Next Gen ATP Finals е вече в историята, като изненади не липсваха и соченият за фаворит за трофея Лоренцо Музети се сбогува с участието си в състезанието още на старта, а заедно с едно отпаднаха и другите двама местни любимци - Франческо Пасаро и Матео Арналди, с което домакините на надпреварата останаха без повече представители. Без време за губене, през днешния ден предстоеше да се изиграят полуфиналните схватки, в първата от които на корта излязоха Иржи Лехечка и Доминик Щрикер, който неочаквано спечели безапелационно Червената група в началния етап на турнира.

Чехът наскоро стана популярен у нас с участието на тазгодишния Sofia Open, където инкасира поражение от родния ни талант Александър Лазаров, преди впоследствие да вземе скалпа на първата ни ракета Григор Димитров на надпреварата в Стокхолм и с представянето си днес доказа, че това не е било плод на случайност, след като тотално надигра сочения за наследник на Роджър Федерер състезател от Алпите с гръмкото 4:1 4:3(4) 2:4 4:1. Световният номер 74 с триумфа се превръща в първия финалист в състезанието и по-късно тази вечер ще научи срещу кого измежду Брандън Накашима и Джак Дрейпър ще излезе в мача за титлата утре.

В началото на двубоя швейцарецът видимо чувстваше напрежението върху себе си, породено от стандарта, който сам наложи с представянето си в груповата фаза, като ударите му в по-голямата част от времето не намериха очертанията на корта. Лехечка от своя страна се концентрира върху изграждането на многоходови акции от основната линия, които често биваха ознаменува от успех, и възползвайки се от безбройните неточности на противника реализира пробив, за да запише откриващия сет на сметката си.

Във втората част световният номер 111 стабилизира нивото си и постепенно силите се изравниха. Въпреки това, чехът намери пролуките в играта на победителя от Червената група и си осигури брейкбол, ала Щрикер запази хладнокръвие и предизвика тайбрек. В него инициативата изцяло беше в полза на Лехечка, който определяше темпото в размените от основната линия чрез отлична вариация в комбинациите си и необезпокоявано удвои преднината си в общия резултат на срещата.

Швейцарецът намери ритъма в играта си на старта на третия сет, когато умело разгада намеците на участника от Sofia Open и го проби, взимайки ранен превес. Победителят от Червената група премина през изпитание на начален удар в идните минути, когато отрази брейкбол и с натрупаното самочувствие затвори частта в своя полза, давайки си още време в турнира. Лехечка на свой ред скоростно се реабилитира в четвъртия сет и неколкократно в атакуващ план се довери на форхенда си, който не го предаде, за да станем свидетели на решителен пробив във втория гейм, донесъл впоследствие и място във финала на световния номер 74.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Имаме финалист на Next Gen ATP Finals: 74-ият в света спря непобеден в турнира играч Мартин Петков
Теми:  
atp | next gen atp finals | доминик щрикер | Иржи Лехечка

Коментари





Следвайте ни в Facebook