Имаме първите шампиони на US Open: Топ поставените защитиха титлата си при мъжките двойки

от в 21:36 на 09.09.2022
Мартин Петков

Откритото първенство на САЩ вече се намира в своята заключителна фаза и първата титла, която предстоеше да бъде завоюва, беше в надпреварата на двойки при мъжете. Турнирът в началото си често попадаше под светлините на прожекторите, докато победителите от АО - Ник Кирьос и Танаси Кокинакис, бяха в борбата за трофея, ала те приключиха участието си на осминафиналите.

Състезанието се развиваше според очакваното и действащите шампиони Раджийв Рам и Джо Солсбъри уверено трупаха победа след победа по пътя към защита на титлата си, но поставените под номер 2 в схемата - нидерландецът Уесли Куулхоф и британецът Нийл Скупски, които са най-успешното дуо за годината, също имаха своите силни мигове и закономерно двата тандема се изправиха помежду си в мача за трофея. Това се превърна и в първия финал при мъжките двойки от 2005-та насам, в който водачите на горната и долната половина на схемата се срещат, а сблъсъкът предложи нетипично дълги разигравания, изпълнени с много динамика, за да може след близо два часа на корта топ поставеният американо-британски тандем да триумфира с отличието, повтаряйки постижението на Тод Уудбридж и Марк Уудфорд отпреди 26 години, след като защити титлата си на US Open - 7:6(4) 7:5.

Оспорвани ситуации имаше още в старта на двубоя, когато шампионите спечелиха поредица от престрелки на мрежата, за да си осигурят брейкбол, но той бе лесно отразен от сервиса на Скупски и последва дълга доминация за подавачите, отвела ни до логичен тайбрек. В дългия гейм двете двойки играта около върха на възможностите и първи с минипробив се поздравиха чисто европейското дуо, повеждайки с 4:1, ала невероятно представяне на ретур от местния специалист при каретата Рам донесе куп позитиви за първите поставени и те осъществиха фамозен обрат, за да отмъкнат откриващия сет.

Във втората част нидерландско-британският тандем градеше постепенно в изявите си на посрещане и след красива игра в близост до мрежата разполагаха с първите си точки за пробив, втората от които бе оползотворена и те взеха аванс в резултата. Топ поставените обаче показаха безрезервната си класа и опит, които натрупаха при съвместните си участия през годините, за да реализират светкавичен рибрейк и дори бяха близо до това да спечелят подаването на съперниците за втори път, но паритетът се запази при 3:3. Впоследствие сблъсъкът навлезе отново в типичното си русло и когато по всичко личеше, че ни предстои да наблюдаваме нов тайбрек, скованост в действията на европейската двойка и лековити грешки, предизвикани от нервност, осигуриха мачбол на Рам/Солсбъри в 12-ия гейм, при който лондончанинът запази хладнокръвие и със завършващ удар от смач донесе трета титла за себе си и своя партньор от сформирането им като двойка насам.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Имаме първите шампиони на US Open: Топ поставените защитиха титлата си при мъжките двойки Мартин Петков
Теми:  
us open | Двойки | джо солсбъри | нийл скупски | раджив рам | уесли колхоф

Коментари





Следвайте ни в Facebook