Интрига до самия край: Рууд пречупи Рубльов и е последният полуфиналист в Торино!

от в 17:24 на 19.11.2021
Диана Андреева

Интригата в Зелената група на Nitto ATP Finals приключи, защото преди броени минути стана ясен и последният тенисист, който намира място в полуфиналната фаза на надпреварата, а именно Каспър Рууд. Норвежецът се справи със световния номер пет Андрей Рубльов в един повече от любопитен мач, завършил 2:6 7:5 7:6(5). 

Следващото препятствие по пътя на Рууд е световният номер две Даниил Медведев. Шампионът на US Open 2021 и Рууд имат едва два сблъсъка помежду си в историята на ATP, като до момента норвежецът няма на сметката си дори и един сет срещу този си опонент и би било истинска изненада, ако той спечели утрешния двубой помежду им и се класира за заключителния етап от турнира. 

Още от откриващите минути на срещата си пролича, че Рууд не се справя с овладяването на напрежението. Той допускаше множество непредизвикани грешки, които станаха причина и за първия брейк в мача, дошъл още в третия гейм. Норвежецът продължи да изпитва затруднения от сервис линията, а мощният форхенд на руснака често предизвикваше неточности от ракетата на Каспър и съвсем скоро и втори пробив бе факт. Рубльов бе безупречен на собствен начален удар и преминаваше скоростно през сервис геймовете си, не оставяйки шансове на опонента си да търси обрат, и така прибави откриващата част на своята сметка след малко повече от 30 минути игра. 

Рууд не се отърси мигновено от неприятните спомени за първия сет и продължи да допуска грешка след грешка. Норвежецът изпитваше все повече затруднения на второ подаване, което позволяваше на световния №5 да навлиза агресивно в разиграванията и да налага своя стил на игра. Тази тактика отново се оказа успешна за руския представител, който реализира пробив още в началното и всичко в мача сякаш изглеждаше ясно. 

Противно на очакванията обаче, Рубльов не пое изцяло контрола върху събитията на корта. Руснакът се поддаде на моментно обвзелите го емоции и след серия от непредизвикани неточности допусна рибрейк за 2:2  Световният номер пет изпусна нервите си и разби ракетата си в земята, за което получи устно предупреждение от съдията на стола, защото подобно поведение е против правилата. Паритетът в геймовете се запази до 5:5, макар че и двамата състезатели колебливо преминаваха през подаванията си. 

Продължителните размени от основната линия зачестиха. Зрителите имаха възможност да наблядаваг повечето от любопитни разигравания, в които Рубльов правеше всичко по силите си, за да принуди своя опонент да сгреши, ала Рууд беше като стена. Норвежецът все по-често започна да излиза към мрежата, където впечатляваше с възможностите си, а новата му стратегия даде резултат и в последния възможен момент той реализира брейк, с който възвърна паритета в сетовете и запази надеждата си за класиране напред жива.

Този така интригуващ двубой щеше да се реши в трети сет. Напрежението беше отромно и върху двамата състезатели, а настроението в залата беше повече от приповдигнато. Силите на корта бяха напълно уравновесени, което допълнително увеличаваше интригата. Първият пробив бе налице в петия гейм и изведе Рубльов напред в резултата с 3:2, но отговарът на неговия опонент не закъсня и той съумя за пореден път да изравни в геймовете. 

В последвалите минути двамата показваха най-добрата си възможна игра, но постоянна доминация не се наблюдаваше от страна на нито един от двамата състезатели и в крайна сметка се достигна до тайбрек. Рубльов постепенно все повече губеше самообладание и не успяваше да контролира емоциите си, а в един момент съвсем очаквано дойде и мини пробива в полза на Рууд. Норвежецът допусна спад в представянето си и резултатът отново стана равен, но при 6:5 в своя полза Каспър демонстрира  класата си и заслужено се поздрави с крайната победа в този така оспорван двубой.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Интрига до самия край: Рууд пречупи Рубльов и е последният полуфиналист в Торино! Диана Андреева
Теми:  
nitto atp finals | nitto atp finals turin | андрей рубльов | каспър рууд

Коментари





Следвайте ни в Facebook