Исторически шанс: От №22 през юни Джокович може да се върне като №1 в Париж

от в 21:09 на 25.10.2018
Георги Христов

Новак Джокович може да реализира ново постижение, което не е регистрирано в историята на тениса. През юни сърбинът бе под №22 в класацията на АТР, а сега може оглави подреждането с началото на ноември. От 1973-а, когато е приет сегашният формат на световната ранглиста, състезател не е успявал да осъществи подобен прогрес до върха в такъв кратък период.

Както е известно Новак се събра през април с дългогодишния си треньор Мариан Вайда и резултатите не закъсняха. Джокович триумфира на Уимбълдън и US Open в Големия шлем, а от "Мастърс 1000" състезанията спечели в Синсинати и Шанхай.

Световният №1 Рафаел Надал в момента има минимален аванс от точки, но не участвал в състезания от Откритото първенство на САЩ, когато се отказа в полуфиналите срещу Хуан Мартин дел Потро. Очакванията са той да се завърне за "Мастърс 1000" в Париж и да видим пряка битка за първото място в световната ранглиста от понеделник.

До края на 2018 Джокович няма да защитава нито една точка, а само в Париж ще бъдат разпределени 1000, които ще заслужи шампионът. Ноле ще се опита да завърши даден сезон под №1 за пети път след 2011, 2012, 2014 и 2015.

Крайно любопитно е, че в първите пет месеца от 2018 Новак не записа нито една топ 10 победа и само една срещу тенисист от топ 20. От юни насам обаче регистрира девет - включително срещу Роджър Федерер, Рафаел Надал, Хуан Мартин дел Потро и Григор Димитров на два пъти.

Според мнозина ключът се крие в завръщането на Вайда, който от своя страна е отказал няколко оферти, след като бе освободен от поста си. Включително да бъде капитан на Словакия за Купа "Дейвис". "Чувствах, че нямам енергия да започна да работя отново. Непрекъснато отлагах, отлагах, отлагах. Тогава се обади той. Беше невероятно. Не можех да повярвам," спомня си Вайда.

Сега Джокович е спечелил 39 от последните си 43 мача и ще се опита да завърши 2018 непобеден.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Исторически шанс: От №22 през юни Джокович може да се върне като №1 в Париж Георги Христов
Теми:  
новак джокович | рафаел надал | тенис | тенис ранглиста | тенис рекорди | тенис статистика

Коментари





Следвайте ни в Facebook