Историята на Шарипова: Година след нейния ,,ад" Олга е готова да говори

от в 19:02 на 07.11.2020
Анисия Стоева

Олга Шарипова наскоро събра доказателствата за нейната история чрез разпръснати изображения, които все още са на телефоните на нейни приятели. Докато Бен Ротенберг седи с Олга на кухненската маса в къщата, в която тя е отседнала в Ню Джърси, преди да започне интервюто им, тя му показва една екранна снимка, която наскоро е получила от приятел, на разговор в WhatsApp, проведен преди година. В горната част се виждат две снимки, изпратени от Олга: Първата показва тъмни синини по лицето; втората показва още две такива по ръката ѝ.

„Что это?” (,,Какво е това?”)- пита приятелката й. ,,Это Саша“ („Това е Саша“)- отговаря Олга.

***

Макар да бяха пътували паралелно по много от същите спирки на тенис Тура в продължение на една година, Бен не бе срещал Олга Шарипова, позната като Оля на приятелите си, преди миналия петък- два дни, след като тя е решила, че е готова да разкаже историята си: Бившият й приятел Александър Зверев, по думите й, е станал все по-емоционален и физически насилствен по време на връзката им, продължила 13 месеца, ранявайки я както физически, така и психически. Зверев, финалист на US Open 2020, бивш световен номер три, в четвъртък категорично отрече обвиненията на Шарипова, заявявайки, че нейните „неоснователни твърдения ,,просто не са верни".

Когато Бен се е свързал с Тони Годсик- агент на Зверев, за да отговори на новите конкретни твърдения, съдържащи се по-долу, Бела Анда- PR специалистка, с която Зверев работи, отговорила по следния начин: „Както знаете, Александър публикува изявление в Instagram миналата седмица и той застава зад своите думи“- написа Анда. „В това Александър Зверев коментира обвиненията на г-жа Шарипова, която познава от детството си е имал връзка с нея, приключила отдавна. Г-н Зверев съжалява, че г-жа Шарипова продължава да настройва обществото без да е говорила с него. Все още работим за постигане на разумен и уважителен диалог, споменат от Александър в първоначалното си изявление".

Когато Ротенберг е попитал АТР дали разследват случая на Шарипова за злоупотреба от страна на Зверев и каква е политиката им по отношение на домашното насилие, техният говорител просто е насочил Бен към раздел от правилника на АТР, в който е написано общо взето „задължение за играчите на АТР ... да се въздържат от участие в поведение, противоречащо на целостта на играта на тенис, което може да включва наказателни обвинения или просто да се държи по начин, сериозно увреждащ репутацията на спорта “.

 

Шарипова не е повдигала обвинение и е споделила на Бен, че не планира да търси каквото и да е наказателно или гражданско правосъдие за това, което според нея е направил Зверев, защото не „иска нищо от него“. Нейната цел, казва тя, е да помогне на други хора, които може да са в подобни ситуации, да намерят сили да оцелеят и да бъдат силни. ,,Просто искам да кажа истината"- отговаря Шарипова. По време на двучасовото интервю пред Бен Ротенберг тя е имала много да каже.

***

23-годишната Шарипова е била отдадена тенисистка в продължение на десетилетие, като е започнала да спортува на 5-годишна възраст в Москва. Майка й е имала общ приятел с треньор по тенис- Марина Маренко, най-известна на настоящите фенове на тениса като майката на Андрей Рубльов.

„Бях много активно дете“- споделя Шарипова, когато започва своята история, като се движи между английски и родния си руски. „В началото обичах тениса“. Шарипова играе много юношески състезания на ниво ITF, пътува чак до Доминиканската република за надпревари, макар и без да постига успеха на много от своите връстници. След десетилетие, прекарано интензивно в тренировки, тя се е подготвила за нови предизвикателства и преживявания: „На 15 години си помислих, че светът е голям и искам да опозная друга част от него“- казва тя. „Вече бях играла тенис; Прекарвах цял ден на корта. Нямах време да науча нищо друго, а исках“. След като спира с тениса, Шарипова започва да чете романи, поезия и психология. Намери страстта си във фотографията: „Обичам да снимам хора и да показвам моето виждане за света. Всеки човек го вижда по различен начин, от собствената си гледна точка. Ето защо избрах фотографията- за да покажа своята". В крайна сметка една от снимките й я издърпва обратно в тенис орбитата.

***

Шарипова се среща за първи път със Зверев на турнир в САЩ, когато и двамата са били на около 14: „Година по-късно той искаше да му бъда приятелка. Бях в Америка един месец; говорихме много през това време и след това започнахме да се срещаме. Чатове, разговори по турнири, разходки заедно, подобни неща". След като тя спира да играе тенис, връзката между двамата тийнейджъри бавно изчезва, невъзможно да я поддържат, докато той живее в Германия, а тя пребивава в Москва. Около шест години по-късно те се срещат отново като млади хора, след като Шарипова публикува своя снимка в Instagram, която кара Зверев, по това време в Ню Йорк, за да участва на US Open, да мисли, че тя също е била в града тогава. Това е била стара снимка, която тя е публикувала, докато е била в Москва, но възроди връзката им наново.

,,Започнахме да си пишем и след това той ме помоли да дойда в Монако, за да се видим. Започнахме да се срещаме за втори път“. Шарипова си спомня датата, на която започнаха обновените им ухажвания- 5 септември 2018 г., след като Зверев се завръща в Монако след загуба от третия кръг на US Open четири дни по-рано.

***

Шарипова също така си спомня и първият път, когато спор със Зверев се превръща във физически такъв- в Монако миналата година:

„Първият път беше в Монако в апартамента му. Щях да си тръгна, защото имахме наистина голям спор. Стоях в коридора и той удари главата ми в стената”. Шарипова казва, че след това се е свлякла на пода. ,,Той се изплаши и започна да лъже. Каза, че съм го ударила първа и, че той никога не ме. Просто си казах: ‘Какво? На пода съм, за какво говориш?’Не съм ли наясно или какво? Това беше първата ситуация". Шарипова казва, че споровете между двамата са започнали за първи път по време на извънсезонно пътуване до Малдивите със семейството и приятелите на Зверев в края на 2018 г.- само няколко месеца, след като са започнали да се срещат. Въпреки че в тези първоначални спорове нямаше никакъв физически елемент, Шарипова подчертава, че те са „вече болезнени“ за нея:

„Мисля, че е важно да се каже, че не само физическото насилие е тежко; имаме и емоционално такова. Преминах и през двете страни. Знаете ли, мога да прочета много съобщения от хора, които не познам, казващи, че съм мръсница, че съм лош човек, нещо подобно. Мога да се справя със социалните медии, но не искам да го чувам от човека, когото обичам. Беше наистина трудно. Той беше доста токсичен, казваше ми ужасни неща- „Ти си никоя. Ти не си спечелила нищо в този живот. Аз съм успешен човек, печеля пари, но ти си никоя".

***

Шарипова разпределя времето си между пътуванията със Зверев и дома си в Москва, но казва, че се бори да се освободи от него, дори когато е далеч от него. „Винаги, когато исках да се разделим или да напусна, спирах да говоря с него или го вкарвах в списъка с блокирани телефони, но той се свързваше с мен чрез моите приятелите ми или семейството. Щях да бъда в Москва с приятелите си, да не правя нищо, просто да се срещна, да поговоря с тях и тогава Саша щеше да започне да ми се обажда. Казвах му: „Саша, с приятелите си съм, мога ли да прекарам време с тях?“, а той: „Не, трябва да говориш с мен. Аз съм важен. Не съм ли ти важен? ", а аз отговарях: „Искам да говоря с теб, но по-късно. Мога ли да ти се обадя след няколко часа?", при което той отвръщаше: ,,Не. Не съм важен за теб? Не ме обичаш? Не искаш да прекарваш време с мен?“. Когато затварях, Зверев ще започваше да се обажда на приятелите ми и да ги пита защо не отговарям на обажданията му. Всички го мразеха заради това.

 

Всеки път, когато се срещам с някого и седим в кафене, прекарвам цялото си време на телефона, защото той така иска. Искаше да си пишем и да се чуваме. Нямах време за живот. Не знам как е правил това, защото е трябвало да тренира, да прави физически упражнения. Една от най-честите причини за нашите спорове беше, че не му обръщах цялото внимание, което той искаше. Контролиращият и обсесивен характер на Зверев се отрази сериозно на емоционалното му благополучие. Той ме караше да се чувствам виновна, че си прекарвам добре без него. Така че, когато бях щастлива без него, се чувствах зле, защото знаех, че той ще се ядоса. Това беше емоционално насилие - не мога да го кажа по друг начин.

,,Загубих желание да живея заради него. Събуждах се всяка сутрин винаги с въпроса ,,защо и за какво"? Да се ​​чувствам зле? Да усещам негативност около мен през цялото време?. Бях сама с него. Нямах никой до себе си, който да ме подкрепя и да ме кара да се чувствам, че не съм лош човек. Винаги причината той да се състезава лошо, бях аз. Аз бях причината за всичките му загуби. За него аз бях причината за всичките му проблеми". Шарипова заяви, че е била подготвена и готова да „пожертва“ кариерата и приятелите си, за да подкрепи изгряващата кариера на Зверев, да му „даде всичко, което може“. Тя обаче не е била подготвена да се чувства безполезна след това.

Оля заяви, че нарастващият профил на Зверев като звезда в тениса в ерата на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, никога не е бил част от привличането й към него. „За мен няма значение колко известен е приятелят ми; за мен той беше просто Саша, с когото за първи път излизах, когато бях на 15 години “.

Близки до нея, казва Шарипова, са забелязвали промяна в нея, тъй като отношенията им са се влошили. Родителите й „наистина харесвали“ Зверев, но били объркани от това, което се случва с дъщеря им. „Те наистина го харесваха; не видяха нищо, но забелязаха, че съм се променила много. Бях човек, който винаги беше активен, винаги позитивен, винаги с хора, говореше и се смееше и казваше: „Хей, трябва да отидем тук, трябва да отидем там, хайде ще бъде забавно! “. А сега просто седях вкъщи. И родителите ми питаха: „Защо си вкъщи? Защо не си с приятелите си? Защо не ходиш никъде? Какво ти се случи?", а аз отвръщах: ,, Не знам, не искам". Не исках Саша да се чувства зле за това".

,,Винаги оставах, говорехме и казвах: „ Какво правиш? Не е нормално, не може да правиш това на жените“. След всички тези неща, след всеки спор се опитвах да поправя нещата. Той се извиняваше, осъзнаваше, че постъпва погрешно. Това беше цикъл. След това започна да ме обвинява за това и тогава аз се обвинявах за това, че може би съм правила нещо нередно и трябва да млъкна и да го изслушам. Имах търпение, но не за всичко. В някои дни казвах: „Защо, защо се случва това? Ако съм толкова лош човек, защо излизаш с мен? Добре, нека се разделим, това е всичко. Заминавам - защо правим това?“.

Когато се опитва да прекъсне цикъла седмица преди US Open 2019, казва Шарипова, положението става по-ужасяващо: ,,В Ню Йорк започна да се влошава, защото избягах. Този ​​път наистина се страхувах за живота си".

***

,,Това не беше нормален спор - наистина беше страшно. Крещях и поради това той ме хвърли на леглото, взе възглавница и след това седна върху лицето ми. Не можех да дишам известно време и просто се опитвах да се измъкна от него. Виках и започнах да бягам". Шарипова заяви, че е успяла да се освободи от лапите на Зверев и да изтича боса в коридора на стаята им на 46-ия етаж на Lotte New York- хотел, с който Зверев има промоционални договорености по време на US Open. „В един момент имах време да избягам в коридора; той се страхуваше да тръгне след мен, защото там някой можеше да ни види”. Шарипова каза, че е стигнала до рецепцията на първия етаж, където се е свила на диван близо до стена, мислейки, че Зверев може да не я види, ако мине. Притеснявала се обаче, че някой друг може да я види и да я разпознае.

„Имаше тълпа и аз исках да си тръгна. Не исках никой от тенис средите да ме види там да плача“. Надявайки се да избегне разпознаването, Шарипова отива до задния вход на хотела. Там, казва тя, непознати, които я виждат боса на оживения градски тротоар, й помагат да се скрие от Саша. „Едни хора ми помогнаха да се скрият, непознати. Видяха ме, след това видяха как Саша идва да ме търси и един от мъжете отиде да говори с него. Докато разговаряха, аз избягах" (Шарипова каза, че иска да намери записи от видеокамерите на хотела от онази нощ, ако има такива, които да потвърдят нейната история. Когато Бен Ротенберг попитал за кадрите в службата за сигурност на Lotte New York, те казали, че ще ги дадат само ако са призовани да го направи и не гарантират, че се пазят). И тогава Олга се е обадила на човека, когото смятала, че може да я отведе на сигурно място. ,, Бях сама, без обувки, на улицата в Ню Йорк, на Пето авеню". (екранна снимка от телефона на Васил Сурдук, който се предполага, че я е взел)

екранна снимка от телефона на Васил Сурдук, който се предполага, че я е взел

Олга: Вася, нямам на кого друг да пиша. Моля те, отговори. Колко време ще ти отнеме да дойдеш? Батерията ми скоро ще падне, нямам обувки, само с телефона си съм.

Вася: Добре, разбрано.

Олга: Малко по-далеч съм от хотела

По-рано същия ден, сряда, 21 август 2019 г., Шарипова обиколила Ню Йорк с двама приятели, единият от които беше нейният приятел от детството Васил Сурдук. Шарипова и Сурдук се познават от детските си дни на московските кортове, играейки заедно с Рубльов и майка му. Сурдук, който е играл колежански тенис в държавния университет на Ферис в Мичиган, е бил отседнал в близкия Ню Джърси. С нетърпение за редкия шанс да прекара време с нейн приятел, за да разчупи самотата на своето време като сянка на Зверев, Шарипова, Сурдук и друга нейна приятелка прекарали следобед в разглеждане на забележителности в Ню Йорк, включително пътуване до статуята на свободата. Сурдук си спомня, че Шарипова плакала по време на телефонно обаждане от Зверев този същия следобед, в който според него той я критикувал, че тя излиза без него. „Казваше й нещо по телефона и тя започна да плаче“- казва Сурдук. „Прекарахме два часа и половина, вероятно. След това я оставих пред хотела”.

Когато Сурдук се връща до мястото, където бил отседнал, Шарипова му се обадила и писала, молейки го да обърне и да я вземе от хотела, където я бил оставил. „Вече бях почти вкъщи и тя ми изпрати съобщение с молба: „Можеш ли да ме вземеш? Защото не знам с кого мога да се свържа освен с теб “- казва Сурдук. Той се върнал в Манхатън, където взел Шарипова и я завел в дома си в Ню Джърси. След като я видял, братовчедка му дори се пошегувала, че Шарипова толкова е бързала да напусне града, че дори не си е взела обувките. „Тя ми даде дрехи и обувки и ме накараха да се чувствам като у дома си. Точно това, от което се нуждаех. Беше голяма подкрепа за мен". Онова, което тя не е знаела в този момент обаче, бе, че семейството й скоро ще я отведе обратно при мъжа, от когото току-що е избягала.

***

Сурдук казва, че вече е започнал да се опитва да убеди Шарипова да се върне при Зверев преди дори да са стигнали до къщата му онази вечер. „Честно казано, не обичам драма и исках да помогна, но мислех, че могат да се разберат още веднага“- казва Сурдук. „Мислех, че не е нищо сериозно, но в крайна сметка стана много лошо. В същото време, когато я взех онази вечер и я карах до къщата, я питах дали иска да се върне. Тя каза: „Не, няма начин, не мога да направя това“. Тя ми каза, че е била малтретирана, но колко зле, не знаех в този момент". Сурдук заяви, че за първи път е получил съобщения от Зверев, в които го пита за местонахождението на Шарипова по-късно същата вечер, въпреки че е изчакал няколко часа преди да отговори. Той призна, че в подобни конфликти е бил пристрастен към вярването на мъжа.

„Винаги се доверявам първо на мъжа в даден момент, защото съм такъв, въпреки че познавам Олга от толкова дълго време". На следващия ден Сурдук връща Шарипова обратно в хотела, за да си вземе нещата. Когато се качва в стаята, тя намира много от притежанията си изхвърлени в коридора на хотела (килимът на снимката, която Шарипова сподели на багажа си в коридора, съвпада с килима на Lotte New Йорк, както се вижда на изображението, публикувано на страницата Tripadvisor на хотела).

Вася: Къде си?

Олга: *прикачва снимка на багажа си*

Вася: Добре, опаковай го и ни изчакай, ще те вземем до час-два. *след време* Тук сме, на 50-та улица.

Олга: Секунда, трябва да си събера багажа и излизам. Саша е взел паспорта ми и не ми го връща.

Вася: После ще го вземеш, не се притеснявай.

От ключово значение за нейните вещи е бил паспортът й, който я е спрял да отлети веднага за Русия, както се е надявала. Освен това са липсвали и много други вещи.

Зверев, казва Шарипова, е бил подредил нещата й така, че да премахне подаръците, които й й бил купувал: „Отворих чантата си и не видях половината от нещата си - шегуваш ли се с мен?. Това, което ми причини не е достатъчно? Искаш да ме унижиш още?”

***

Тази жена, мащехата на Сурдук, не иска нейното име да се споменава в историята, но от този момент тя става неразделна част от нея; като мащеха на Васил, ще я наричам г-жа В. Госпожа В споделя, че е била нетърпелива да реши проблемите на Шарипова, след като се среща с нея миналата година. В съзнанието й това означавало да я събере със Зверев. Когато тенис звездата се обажда на видеоразговор, за да провери още веднъж Шарипова, г-жа В взима телефона, за да покани Зверев в дома си, против желанието на Шарипова.

„Казах: ,,Защо не дойдете тук в къщата и аз ще седна и ще поговоря с вас, аз съм възрастен човек “- спомня си г-жа V. „И аз не й повярвах; Бях абсолютно на негова страна. Той каза: „Тя не иска да говори с мен", а аз отвърнах: „Тя е в границите на къщата ми и що се отнася до мен, тя ще говори с теб“. Сурдук отпътува до Куинс, за да вземе Зверев от Националния тенис център на USTA Billie Jean King, където тренира за US Open, и го отвежда обратно до Ню Джърси. Сурдук и Зверев никога не се били срещали. Когато Саша пристига в къщата в Ню Джърси, г-жа В казва, че бързо се е очаровала от него:

„Той започна с „Обичам я, искам я“ и казвам: „Когато човек от неговия ранг казва такива неща, значи наистина има нужда от теб “, казва г-жа V. „Кой би се усъмнил в това? Дойде чак до тук. Аз го попитах защо не я спечели отново, като й предложи брак, а той каза: „Бих, но тя продължава да бяга от мен “- спомня си мащехата. „Казах: „Слушай, аз съм напълно на твоя страна. И Васил ме подкрепи по това време. Накарахме ги да се помирят и да се съберат отново".

По-малко от три дни, след като избяга с ужас, Шарипова се връща при Зверев. Радвайки се да ги види, след като се помиряват след нейните усилия, г-жа В кани Зверев и Шарипова да се присъединят към нея на вечерята за рождения й ден в ресторант Avra ​​Madison в Манхатън. Тя изпраща цветя в хотелската им стая на 5 септември 2019 г. - годишнината им; тя се зарадва, когато получава романтични снимки от Шарипова, на които отново се виждат двама отново заедно (на първата снимка отляво е Васил Сурдук на вечерята за рождения ден на г-жа В)

 „Аз съм причината, аз съм тази, която я отблъсна, защото никой от нас не й повярва“- казва г-жа В. „Тя не искаше нищо от това. Накарахме я да се върне, аз и той. Повярвахме му, защото той беше толкова убедителен, когато разказваше историята си, че не иска никой друг на този свят". Тук Шарипова се намесва за първи път от няколко минути: ,,Той беше наистина добър лъжец".

След като се събират със Зверев отново в Ню Йорк, казна тя, паспортът й изведнъж се появява. „Наистина му простих, защото хората тук ме убеждаваха. Помислих си:„ Добре, може би наистина не мисля трезво и не разбирам какво правя. ,,След това отидохме в Женева“.

***

Зверев беше в Женева, за да играе Laver Cup- събитие, създадено от неговата мениджърска компания Team 8. Междувременно Шарипова се чувствала по-изгубена отвсякога. „Бях в дълбока депресия. Вече не исках да живея. Вече не разбирах за какво живея. Това, което стана в Женева, бе по-лошо от всичко преди".  Шарипова смята, че нещата са се променили между тях по време на физическата им разправия в Ню Йорк. „В този момент той разбра, че е много по-силен от мен, физически по-силен. Започна да си го позволява много повече”. Шарипова заяви, че следващия й скандал със Зверев, в хотелската им стая в Женева, е била най-лошата досега.

„Имахме още един спор и тогава той ме удари с юмрук по лицето за първи път“- каза тя. „Друг път ме буташе, извиваше ръцете ми, задавяше ме. Но това бе първият път, когато ме удари, наистина ме удари. Когато излезе от стаята, аз ... ”. Шарипова спря и започна да плаче. Около минута по-късно тя се завръща: ,,Наистина е трудно да говорим за това, защото наистина беше ад. Искам да кажа това и след това да забравя. След този скандал той напусна стаята, а аз умирах. Умирах емоционално. Не разбирах нищо в живота си. Не можех да разбера защо се занимавам с това и защо той не ме напуска, защо това продължава да се случва. Разбрах, че вече не мога да живея така. Разбрах, че вече не мога да бъда с този човек, но той не може да ме напусне. Знаех, че няма да ме напусне".

Шарипова намира своето решение в хотелската стая: запас от инсулин в стаята на Зверев. „Взех го. Знаех, че ако си здрав човек и приемаш инсулин, можеш да умреш". Шарипова казва, че си е инжектирала инсулина: „Направих го и не се уплаших; Просто исках да си тръгна по някакъв начин, защото вече не можех да го понасям “- казва тя. „Върна се в стаята - аз бях в банята със затворена врата. Просто чаках да се случи. Той разбра какво бях направила и започна да ме моли да отворя вратата”. Шарипова каза, че Зверев е намерил служител, който е дошъл и е разговарял с нея през вратата, като в крайна сметка я е убедил да ги пусне вътре. „Те казваха: „ Моля те, Олга, отвори вратата, трябва да ти помогнем “. Просто плачех и не разбирах какво става. Отворих вратата".

На Шарипова й било дадено това, което според нея е глюкозна таблетка за противодействие на инсулина. Тя се възстановила, но каза, че е прекарала три дни в хотелската стая със затворени завеси, легнала в леглото, мислейки как е била подготвена да умре: „Бях готов за това; Исках. Бях загубила желание за живот. Помислих си: „А ако съм лош човек и никой не се интересува от мен, за какво живея?“. Шарипова споделя, че близките й са били зашеметени, когато им е казала какво е направила. „Когато разказах на най-добрата си приятелка, тя не ми повярва. Каза: „ Ти не си от този тип хора; силна си, красива си, щастлива си, имаш целия живот пред себе си. Защо го направи? Напусни го! “, а аз отвърнах: „Не мога, защото той няма да ме остави сама. Изпратих съобщения на семейството си, че съжалявам, че не заслужавах този живот и ще го напусна. Те наистина се страхуваха за мен. Наистина съжалявам за това, защото в този момент те преживяха много". Сега Шарипова е значително по-щастлива, казва тя, особено след като успява да разкаже историята си тази седмица: „Слава Богу, че съм жива и слава Богу, че съм щастлива сега".

Историята на Шарипова съдържа много повече - включително последното й бягство от Зверев в Китай с помощта на г-жа В - и тя каза, че ще има повече време да го разкаже:

,,Това е моята история за днес. Просто искам да кажа, че тогава те ме пренебрегваха, но сега няма да бъда пренебрегвана. Аз не съм нищо. Аз съм човек и имам глас и вече не мога да мълча. Наистина беше трудно да започна да говоря за това, но знам, че много хора преживяват може би не същата ситуация, но много хора се сблъскват с едни и същи неща, свързани с тормоз, малтретиране, токсични връзки и не знаят какво да направят. Искам да покажа на всички, че може да има добър край на историята. Защото не исках да живея миналата година, а сега седя тук. Много хора се страхуват да направят това, което искат. Те искат да крещят, но мълчат. Искат да тичат, но просто седят. Просто искам да разберат, че животът е наистина кратък и трябва да му се радвате. Това е всичко".

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Историята на Шарипова: Година след нейния ,,ад" Олга е готова да говори Анисия Стоева
Теми:  
александър зверев

Коментари





Следвайте ни в Facebook