От това да си извън жребия до мач с Джокович: Иван Гахов доказва, че няма невъзможни неща

от в 13:29 на 11.04.2023
Калоян Соколов

Всяка вълнуваща история има своето необичайно и трудно начало, а тази на Иван Гахов не е изключение от правилото. 26-годишният руснак само допреди две седмици не беше влизал в топ 200 на света и имаше едва един изигран двубой на ниво ATP, като влиза в основната схема на турнира в Кицбюел през миналата година и губи на старта от Яник Ханфман. Животът на руснака обаче е на път да се промени за броени дни, след като в началото на месеца вдигна първата си Чаланджър титла в кариерата и се изкачи до 161-во място в световната ранглиста.

Първоначално идеята на Гахов е да си взема кратка почива от турнирите и да се наслади на успеха си, но вижда огромните проблеми с метеорологичните условия на ATP състезанието в Хюстън и вижда шанс да дебютира на Мастърса в Монте Карло. Иван се записва за участие само два дни преди началото на турнира и му трябва същинско чудо да попадне в квалификационната схема. Гахов обаче е твърдо решен да преследва възможността на своя живот и се качва на последния възможен полет, а само няколко часа по-късно става ясно, че той ще играе в пресявките, заемайки последното възможно място.

"Беше истинска лудост. Вече бях в самолета и излезе жребият, според когото не бях в схемата. 14 души се бяха отказали, но бях първи отвън. Целият риск щеше да отиде по дяволите и горе-долу щях да върна всичко спечелено преди това в Хирона. Почти всички ми казваха, че нямам шансове да играя в Монте Карло и не си струва да правя всичко това, но бях във формата на живота си и усещах, че моментът е сега или никога. В крайна сметка звездите се наредиха и разбрах, че ще играя в надпреварата. Имах само няколко часа преди мача си, само че не ме интересуваше. Стигаше ми това, че ще играя и можех просто да изляза и да се забавлявам на корта" - споделя руснакът.

Изглежда тази мантра е свършила необходимите чудеса за левичаря, който на старта се разправя с втория поставен, а именно ветерана Адриан Манарино. Дотогава Гахов никога не е побеждавал тенисист от първите 100, но далеч не спира дотук и в следващия кръг поваля най-младия член на тази елитна група - Лука ван Аш.

Така Иван попада в основната схема, където изиграва трети пореден блестящ мач, за да сломи съпротивата на Макензи Макдоналд и днес ще има привилегията да премери сили с Новак Джокович. Това е огромна стъпка напред за световния номер 161, който признава как му се е налагало да прибягва до помощ от най-добрите руски състезатели, за да поддържа изобщо кариерата си:

"Рубльов ме снабдява почти постоянно с облекло за мачовете ми, защото нямам спонсор. Понякога тренираме заедно. Даниил също ми е помагал винаги, когато имам нужда от него и често играем заедно електронни игри. Ако не бяха тези момчета, то може би отдавна щях да съм се отказал. Сега голямата ми наградата е, че ще играя с най-добрия тенисист в света. Точките и парите нямат значение в подобен момент. Ще подходя сякаш това е просто поредната среща и ще се опитаме с треньора ми да намерим някаква малка пукнатина в играта на Новак. Все пак той също е човек, макар че понякога не го показа" - коментира квалификантът с усмивка.

Малко известен факт за Иван е, че той има татуировка на врата, която можем да определим за изключително нестандартна. Ако се вгледаме добре, то ще отличим молекулата на серотонина, който е известен като "шастливия химикал" и едва ли нещо е в състояние да опише по-точно моментното състояние на Иван Гахов.

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От това да си извън жребия до мач с Джокович: Иван Гахов доказва, че няма невъзможни неща Калоян Соколов
Теми:  
atp | иван гахов | истории и анализи | любопитно | монте карло

Коментари





Следвайте ни в Facebook