Иванишевич след Джокович-Надал: Не мога да спя; Новак нямаше право да се държи така

от в 23:02 на 06.06.2022
Мартин Петков

Измина близо седмица от епизод №59 на тенис класиката между Новак Джокович и Рафаел Надал, които се срещнаха в четвъртфиналната фаза на Ролан Гарос. Матадора триумфира в четири сета, а впоследствие през вчерашния ден завоюва и своята 14-а титла в Париж, с което вече има 22 трофея от Големия шлем и към момента води убедително на върха по този показател.

Междувременно дни след двубоя противопоставящ испанеца и сърбина, треньорът на Ноле - Горан Иванишевич, коментира, че все още не може да осмисли напълно част от нещата, които е видял в сблъсъка, но остава оптимистично настроен за предстоящия сезон на трева и Уимбълдън:

,,Трябва да бъда брутално честен - чувствам се уплашен и не мога да спя." - бяха първите думи на хърватина. ,,Не мога да кажа, че съм разочарован, но съм тъжен. Не беше перфектният мач и за двете страни. Рафа не изигра фантастичен мач, но езикът на тялото бе решаващ фактор, от първата точка до последната: Езикът на тялото на Рафа и този на Новак. Предупредих го, както казах и на вас(журналистите), че стартът на двубоя може да има ключово значение за крайния му изход, но отново лошо начало... И тогава, след осъществения обрат във втория сет, е неразбираем начинът, по който Новак игра в третия. Изглеждаше сякаш има липса на енергия и не вярваше достатъчно, че може да спечели. Нямаш право да се държиш така срещу Рафа, защото това е неговият турнир." - коментира бившият шампион на Уимбълдън за ключовите неща от срещата.

 

Каква мислиш, че е причината по време на срещата да видим езика на тялото при Джокович в такава светлина, защото не беше нужно да си експерт, за да го забележиш?

- Да, всеки го видя. Обаче не знам причината, не сме говорили още. Това има и сериозна заслуга защо съм толкова притеснен от мача, поради което не мога да спя. Какво щеше да стане, ако Новак беше взел четвъртия сет, никой не знае, но това си остава в сферата на доброто старо ,,ако". Той имаше два сетбола, които можеше да изиграе по далеч по-добър начин, но не го направи. Може би щеше да бъде различно или пък не, но аз все още не разбирам езика на тялото му и липсата на енергия. Новак имаше толкова много възходи и падения в хода на двубоя, докато Рафа поддържаше нивото си високо през цялото време и напълно заслужи победата.

 Преди мача ни казахте, че очаквате 80% от публиката да подкрепи Рафа, защото така Новак има на кого да се ядоса, но този път изглежда, че това го засегна много повече спрямо в миналото. Съгласен ли сте?

- Искам да кажа, че очаквахме да се случи това. Преди мача предположих, че 80% ще са на страната на Надал, но всъщност се оказаха 99.9% от публиката. Единственото нещо, което не харесвам и бе доста нечестно спрямо Новак, бяха освиркванията при излизането му на корта. Той е световен номер едно и е спечелил 20 титли от Шлема, така че няма никакво обяснение за подобно поведение - независимо дали го харесваш или не, трябва да го уважаваш. Също така искам да спомена нещо, за което не говорихме преди мача и това е пълната глупост, която твърдеше, че за Новак е по-добре да играе вечерен мач. Ако се върнем две години назад, когато Рафа спечели титлата на Ролан Гарос през октомври, то температурите бяха около десет градуса, именно поради което за мен няма съмнения, че късният час на срещата повече подхождаше на Надал.

 Джокович имаше множество разочарования в Париж, само за да отскочи веднага и да спечели Уимбълдън. Мислите ли, че ще може да се възстанови навреме?

- Разбира се, че може, а и няма голям избор, ако трябва да бъдем честни. Той е най-големият фаворит на Уимбълдън, както Рафа беше тук. Новак в момента се нуждае от добра почивка, за да се подготви за Уимбълдън физически и ментално, като навярно няма да вземе участие в подготвителните турнири. Аз съм сигурен, че той може и ще спечели Уимбълдън, имам добро усещане относно това.

Източник: TennisMajors


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Иванишевич след Джокович-Надал: Не мога да спя; Новак нямаше право да се държи така Мартин Петков
Теми:  
горан иванишевич | интервю | новак джокович | рафаел надал | ролан гарос | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook