Изявлението на Уимбълдън: Несъгласие и разочарование от решенията на ATP, WTA и ITF

от в 10:19 на 21.05.2022
Калоян Соколов

Вчера вечерта стана ясно, че ATP, WTA и ITF са се обединени твърдо против идеята на Уимбълдън да извади от участие всички състезатели от Русия и Беларус, които имат право да играят на третото "мейджър" състезание през сезона. Организациите приемат подобен ход за напълно дискриминационен и обявиха как нямат намерение да отпускат точки за предстоящата надпревара в Лондон, което до голяма степен я превръща в такава с демонстративен характер. От "Ол Ингланд Клуб" пък побързаха да дадат изявление по темата и ясно показа своето разочарование от развитието на събитията.

"От името на All England Club и Комитета за управление на шампионата, ние пишем в отговор на решенията, взети от бордовете на ATP, WTA и ITF за премахване на точките за класиране от Уимбълдън 2022. Оценяваме, че мненията ни се различават по отношение на нашето решение да отхвърлим участието на всички руски и беларуски играчи от Шампионата през тази година и дълбоко съжаляваме за въздействието на това решение върху засегнатите лица.

Въпреки това, като се има предвид позицията, заета от правителството на Обединеното кралство за ограничаване на глобалното влияние на Русия, което премахна автоматичното влизане по класиране в надпреварата, както и цялостната реакция на правителството, спортната индустрия и творческите институции, то ние оставаме на мнението, че сме взели единственото правилно решение за Уимбълдън като световно известно спортно събитие и британска институция, така че поддържаме решението, което взехме.

Както вече казахме, след внимателно обмисляне на различните фактори и длъжни да действаме в съответствие с насоките на правителството на Обединеното кралство, стигнахме до две твърди заключения, които формираха основата за това наше решение. Не бяхме готови да предприемем действия, които биха могли да застрашат личната безопасност на играчите или техните семейства. Вярваме, че би било прекалено рисковано, ако задължим тенисистите да попълват специални писмени декларации, за да бъдат допуснати до участие на турнира и бяхме против подобна форма на контрол.

В допълнение, ние нямаме никакво желание Уимбълдън да бъде използван в полза на пропагандната машина на руския режим, защото в миналото тамошните медиите неведнъж са използвали спортните успехи на Русия, за да въздействат нездраво на народа, създавайки разкази с триумфален завършек за страната.

Бихме желали да изразим дълбокото си разочарование от решенията на ATP, WTA и ITF за премахването на ранкинг точките от тазгодишното издание на турнира. Считаме, че тези мерки са неразбираеми в контекста на екстремната ситуация, в които се озовахме, а освен това са вредни за всички играчи, които се състезават в Тура.

Засега запазваме нашата позиция и обмисляме възможностите си на този етап, като водим разговори с другите ни колеги от Големия шлем. Междувременно пък продължаваме да сме фокусирани в плановете ни за предстоящото издание на Шампионата" - завършва въпросното изявление.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Изявлението на Уимбълдън: Несъгласие и разочарование от решенията на ATP, WTA и ITF Калоян Соколов
Теми:  
atp | ITF | wta | любопитно | световен тенис | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook