Изключителният Джокович се завърна - надви Надал в епична класика

от в 17:30 на 14.07.2018
Георги Христов

Новак Джокович за пети път достигна до финала на Уимбълдън. Сърбинът победи в незабравим мач световния №1 Рафаел Надал с 6:4, 3:6, 7:6, 3:6, 10:8 след над пет часа на корта. За Ноле това е първи финал в Големия шлем от 2016 година на US Open и победа №250 в турнирите от Големия шлем. Така Джокович вече води с 27:25 в преките срещи между двамата. В Големия шлем Рафа все още има предимство с 9:5.

В спора за трофея Ноле ще срещне двуметровия гигант Кевин Андерсън в неделя. Двамата имат мач на Уимбълдън за последно преди три години, когато Джокович обърна Андерсън от 0:2 в осминафиналите.

"Трудно ми е да опиша с думи това, което чувствам. Преминах през много трудни моменти в последните 15 месеца. Да стигна до финал като победя най-добрия играч в света, в един от най-дългите мачове, това е над всичко, което съм си представял," заяви щастливият Ноле.

При днешното доиграване драмата започна още с първите геймове. Надал взе първото си подаване след маратонски гейм и спаси няколко точки за пробив. След това проби на 15 и в крайна сметка поведе 3:0. Отговорът на Джокович обаче беше подобаващ. В следващите три гейма той загуби само две точки, за да изравни - 3:3. Надал отново вдигна оборотите и след нов пробив си даде възможност да сервира за първия сет при 5:3. Тогава обаче той направи двойна грешка и изостана 0:40. Световният №1 показа класа и не просто спаси възможностите за пробив, но и затвори четвъртия сет - 6:3.

В петия сет първата точка за пробив бе за Джокович при 4:3 в негова полза, но Надал се спаси и успя да изравни резултата. Веднага след това при 4:4 и Надал не успя да реализира два поредни шанса да вземе подаването на сърбина като бе принуден да сервира за оставане в мача. Той го направи като навакса изоставане от 0:30 - 5:5. Всичко можеше да се реши при 7:7, когато Джокович направи двойна грешка за 15:40, но се измъкна с много смела игра.

При 8:7 Джокович получи мачбол, но Надал се спаси с къса топка и впоследствие затвори в своя полза! Малко по-късно Новак не сгреши за 10:8 с пробив на нула.

Най-много финали в Големия шлем:

Роджър Федерер - 30
Рафаел Надал - 24
Новак Джокович - 23

Най-много победи на Уимбълдън:

95 - Роджър Федерер
84 - Джими Конърс
71 - Борис Бекер
64 - Новак Джокович
63 - Пийт Сампрас
59 - Джон МакЕнроу


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Изключителният Джокович се завърна - надви Надал в епична класика Георги Христов
Теми:  
новак джокович | рафаел надал | тенис | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook