Изненада в Мадрид: Квалификант нанесе поражение на световния номер седем

от в 16:43 на 04.05.2022
Калоян Соколов

Каспър Рууд беше играчът с най-много постигнати победи на червени кортове през миналия сезон и заслужено проби в топ 10. Норвежецът спечели цели четири титли на клей в хода на 2021-ва и очакванията бяха да пренесе същото ниво на представяне и през настоящия сезон. Това се сбъдна в самото начало на календарната година, когато скандинавецът демонстрира своя напредък и върху по-бързите покрития, достигайки до финала на Мастърса в Маями. Оттам насетне Рууд обаче е бледа сянка на себе си и печели средна по едва един мач в надпреварите на любимата си настилка.

Всичко стартира с ранното поражение на световния номер седем от Григор Димитров в Монте Карло, а днес той трябваше да преглътне поредна загуба и то от тенисист преминал през квалификациите. Става дума за небезизвестния Душан Лайович, който напоследък се представяше доста под обичайното си равнище, но изглежда напълно преобразен на Мастърса в Мадрид и днес надви поставения под номер шест с крайното 7:6(6) 2:6 6:4, за да си осигури сблъсък с един измежду Хуберт Хуркач и Алехандро Давидович Фокина в следващия етап на турнира.

В първата част можехме да се насладим на един типичен мач за специалисти на клей, тъй като изтощителните разигравания изобилстваха и непредизвиканите грешки почти отсъстваха. Сърбинът показваше малко по-висок праг на търпение в началните минути, което му донесе пробив преднина, само че скоро паритетът беше възстановен и се стигна до закономерен тайбрек. Там Лайович беше на път да изпусне преднина от 6:4 точки, ала намери начин да се събере в най-важния моменти и измъкна първия сет.

Втората част пък протече под диктовката на скандинавеца, чиято настройка стана значително по-атакуваща и уинърите в неговия актив се увеличиха значително. Балканецът срещаше сериозни трудности да неутрализира атаките на съперника си и напълно отстъпи инициативата, а световният номер седем на бърза ръка осъществи два поредни брейка и всичко щеше да се реши в трети сет.

Там силите бяха напълно изравнени, като нито един от двамата играчи не намираше начин да си осигури някакъв превес. Все пак победител трябваше да има и квалификантът се възползва от колебанията на Рууд в десетия гейм, за да реализира решаващ пробив и заслужено да се класира напред в испанската столица.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Изненада в Мадрид: Квалификант нанесе поражение на световния номер седем Калоян Соколов
Теми:  
atp | mutua madrid open | душан лайович | каспър рууд | мадрид | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook