Извънземна воля: Гофен оцеля в 5-часов тенис трилър и е 1/4-финалист на Уимбълдън!

от в 18:33 на 03.07.2022
Владислав Риждов

Давид Гофен изигра само един мач на трева преди Уимбълдън, който завърши с поражение от световния номер 1 Даниил Медведев. В All England Club обаче бившата седма ракета на света показва съвсем друго лице до момента и вече е част от четвъртфиналите. Това стана факт преди минути, когато белгиецът триумфира над Франсис Тиафо в петсетов сблъсък, продължил почти 5 часа - 7:6(3) 5:7 5:7 6:4 7:5.

Откриващият сет бе изпълнен с множество оспорвани геймове. Гофен взе преимущество в самото начало, когато пречупи още дебютното подаване на американеца, но Тиафо почти веднага се пребори за изравняването. Последваха няколко експресни сервис гейма за двамата, преди отново да се стигне до напрегнати моменти за сервиращите. В крайна сметка обаче равенството се запази и така се стигна до тайбрек. Той също вървеше точка за точка, но след смяната на полетата Гофен рязко смени темпото и това бързо му донесе позитиви. Непоставеният състезател спечели всяка една от следващите четири точки, записвайки сета срещу името си.

Следващата част също ни предложи равностойна битка. Този път бе ред на поставения под номер 23 пръв да се откъсне напред с пробив, само че както се случи и в предходния сет, не мина много време, преди паритетът да бъде възстановен - 3:3. Тиафо обаче продължи да налага офанзивната си игра и с бърза скорост увеличаваше печелившите си удари. Американецът пропусна отлична възможност при 4:4, но в самия края успя да нанесе решителен удар по съперника си, и реализира брейк, който се оказа достатъчен за изравняването на общия резултат.

Третата част отново не премина безпроблемно за сервиращите. След безпроблемни първи няколко гейма за двамата в средата Гофен си извоюва две брейк точки, но световният номер 28, бидейки изправен до стената, удържа на натиска. Така балансът на силите отново бе налице, но американецът демонстрира повече решителност в ключовите моменти и за втори пореден път пречупи първата ракета на Белгия в последния възможен миг, за да грабне и третия сет.

Намирайки се само на сет от поражението, бившият номер 7 се мобилизира и можехме да видим от него съвсем друг облик в последвалата част. Гофен записа седем поредни точки в началото, повеждайки с 3:0. 58-ят в света бе безспорно по-добрият играч на корта и се бе насочил към разгромен успех, след като авансът му се покачи до 5:1. Нещата за Гофен обаче бързо тръгнаха стремглаво надолу, тъй като Тиафо навакса и двата пробива изоставане и постави лидерството на своя съперник под съмнение. В крайна сметка обаче частта имаше положителна развръзка за шампиона от Маракеш, който надделя в маратонски сервис гейм на американеца и така доведе нещата до решителен сет.

В него, въпреки че всяка грешка можеше да се окаже фатална, двамата бяха повече от перфектни в своите половини на корта и не станахме свидетели дори на една точка за пробив. Това предполагаше, че ще видим още един тайбрек в двубоя, но в края на дойдоха и ключовите моменти. Първо Тиафо достигна до два скрити мачбола, но белгиецът показа железни нерви, и спаси сервиса си, за да може още в ответния гейм да накаже поставения си опонент, с което да сложи точка на този близо 5-часов тенис трилър.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Извънземна воля: Гофен оцеля в 5-часов тенис трилър и е 1/4-финалист на Уимбълдън! Владислав Риждов
Теми:  
давид гофен | обзор | уимбълдън | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook