Жребият за US Open: Надал с благоприятна схема, Медведев и Кирьос попаднаха в една осмина

от в 22:38 на 25.08.2022
Мартин Петков

Намираме се в навечерието на US Open, който предстои да сложи край на това крайно интригуващо американско лято, по време на което станахме свидетели на множество изненади, най-сериозните от които ни бяха предоставени от новите Мастърс шампиони в лицето на Пабло Кареньо-Буста, който триуфмира в Монреал, и завоювалия титлата в Синсинати от позицията на световен номер 152 Борна Чорич. Големи отсъствия от Откритото първенство на САЩ също не липсват, след като днес официално стана ясно, че трикратният шампион от турнира Новак Джокович няма да бъде допуснат до територията на САЩ поради задължителната ваксинация, а пък миналогодишният финалист Александър Зверев продължава да се възстановява от контузията си в глезена.

Схемата в Ню Йорк бива оглавявана от световния номер едно Даниил Медведев, който освен че ще защитава титлата си от миналогодишното издание на състезанието, ще трябва да брани и позицията си на първа ракета в света, с която от ,,Flushing Meadows" би могъл да си тръгне всеки измежду водачите на другите три четвъртини Рафаел Надал, Карлос Алкарас и Стефанос Циципас, както и финалистът от Ролан Гарос - Каспър Рууд. Повторение на финала от АО, когато Матадора надви Медведев в над 5-часова битка, съвсем не е изключено, след като рекордьорът по титли от Шлема е в ролята на втори поставен и може да срещне руснака чак в мача за трофея, а сега нека разгледаме в детайли как изглежда схемата.

Жребият бе благосклонен към Даниил Медведев, противопоставяйки го в първи кръг на Стефан Козлов, срещу когото е загубил едва 4 гейма в единствената среща помежду им, датираща отпреди шест години. Впоследствие световният номер едно ще се изправи срещу победителя от френския двубой между Куентин Халис и Артур Риндеркнеш, а първото по-сериозно препятствие на пътя му се очертава да бъде участващият посредством ,,уайлд кард" колежанин Бен Шелтън, който преди седмица надви Каспър Рууд.

Ако съумее да се справи със съпротивата на всички дотук, то шампионът ще го очаква осминафинален мач с някого измежду финалиста от Уимбълдън - Ник Кирьос, и 16-тия в схемата Роберто Баутиста Агут, първият от които вече надви руснака в началото на месеца на Мастърса в Монреал. Достигане на четвъртфинал ще изправи Медведев навярно срещу един измежду шестия поставен Феликс Оже-Алиасим, победителя от Монреал - Пабло Кареньо-Буста, или шампиона от US Open 2020 - Доминик Тийм, който получи специална покана от организаторите за участието си.

Втората четвъртина бива оглавявана от Стефанос Циципас, който ще открие кампанията си срещу квалификант. Максим Креси се очертава да бъде първият поставен състезател на пътя на гърка в третия етап, а впоследствие сред възможните опции за световния номер 5 са бившият шампион Анди Мъри, с когото изиграха 4-часов трилър на старта в Ню Йорк преди година, както и Матео Беретини и Франсиско Серундоло. В същата четвърт от схемата попаднаха още седмият в света Каспър Рууд и първата ракета на домакините Тейлър Фриц, които биват придружавани от бившия победител от Откритото първенство на САЩ в лицето на Стан Вавринка.

Карлос Алкарас предвожда третата четвъртина, като му предстоят два наглед лесни начални срещи срещу квалификанта младия Себастиан Баез и победителя измежду Талоон Грийкспор и Федерико Кория. В третия кръг обаче по всяка вероятност ще се изправи срещу шампиона от Синсинати - Борна Чорич, който след триумфа си се завърна обратно сред първите 30 на света. На осминафиналите за испанеца се очаква да срещне победителя от 2014-а година в Ню Йорк - Марин Чилич, когото надви само преди седмица в щата Охайо. Четвъртината на Карлитос вероятно ще бъде затворена със сблъсък срещу един измежду поставените Хуберт Хуркач, Яник Синер, Лоренцо Музети и родната първа ракета Григор Димитров, който е бивш полуфиналист в надпреварата.

Водач на долната част на схемата е световният №3 Рафаел Надал, който ще открие кампанията си към 23-та титла от Шлема срещу участващия с ,,уайлд кард" Ринки Хижиката, който има една победа от едва една победа на ниво АТР в кариерата си. След това Матадора ще трябва да сломи съпротивата на Аслан Карацев или Фабио Фонини, вторият от които преди години осъществи обрат от 0:2 сета срещу испанеца именно тук на US Open, а в третия етап Рафа вероятно ще го очаква двубой с 32-ия поставен Ришар Гаске, от когото не е губил никога при 17-те им срещи до момента.

Във втората седмица сложността на предизвикателствата за рекордьора по титли от Шлема остава наглед безобидна, тъй като на осминафинал навярно ще се изправи срещу Диего Шварцман или местния любимец Франсис Тиафо. Ако трикратният шампион в Ню Йорк успее да се справи със съперниците си до този момент, то за него на четвъртфиналите предстои мач с деветия в света Камерън Нори, но изненади са напълно възможни, след като в тази част от схемата попадат още Андрей Рубльов, Денис Шаповалов, вече побеждавалият Надал гигант Джон Иснър и тийнейджърът Холгер Руне.

Пълния жребий за US Open можете да разгледате тук:


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Жребият за US Open: Надал с благоприятна схема, Медведев и Кирьос попаднаха в една осмина Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | даниил медведев | жребий | карлос алкарас | Ник Кирьос | рафаел надал | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook