Какво се случва досега, когато Григор излезе в Мастърс полуфинал? (пълна разбивка)

от в 14:26 на 16.10.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров демонстрира брилянтен тенис през тази седмица и напълно заслужи мястото си на седми Мастърс полуфинал през своята кариера. Това ясно показва, че нашето момче не се намира в непозната за него територия и е напълно наясно как да се справя при подобен вид напрежение, но нека сега с вас да си припомним предишните му подобни появи в такъв вид сблъсъци и по този начин да видим каква е била прогресията на хасковлията през годините.

1. Загуба от Рафаел Надал в Рим с 2:6 2:6 през 2014-а

Този резултат изглежда напълно логично с оглед на липсата на достатъчно опит на младия българин в такъв тип сблъсъци. В допълнение ще изтъкнем и как по това време Матадора се намира на световния връх в тениса и хегемонията му на червени кортове е напълно неоспорима. В същия сезон испанецът завоюва три титли на червени кортове, към които се причислява и деветият му триумф на Ролан Гарос, така че самото достигане на Григор до финалната четворка във "вечния град" е достатъчен сам по себе си подвиг.

2. Загуба от Жо-Вилфред Цонга в Торонто с 4:6 3:6 през 2014-а

Тук очакванията към Димитров бяха далеч по-сериозни, защото той тъкмо беше достигнал до полуфиналите на Уимбълдън, а малко по-рано прибави към актива си титлите в Букурещ и Куинс. Цонга пък отдавна нямаше някакви сериозни изяви, само че опитният французин показа тенис от друга вселена в канадския мегаполис, отстранявайки Джокович, Мъри и Федерер по пътя към най-ценното си отличие. Всички сме наясно какъв талант е ветеранът, когато е във върхово кондиционно състояние, и първата ни ракета го усети от първа ръка.

3. Загуба от Марин Чилич в Синсинати с 6:4 3:6 5:7 през 2016-а

Категорично най-болезненото поражение в сериите "Мастърс" за родния ни представител. По това време Гришо се намираше в сериозна дупка и беше на прага от изпадането на топ 40, което доведе до промяна в неговия щаб и назначаването на Дани Валверду. Новото сътрудничество даде плодове още във втория им съвместен турнир, като българинът на два пъти повеждаше с пробив в решителния сет на мача си с Марин Чилич, ала хърватинът тогава бе на практика непобедим, какъвто беше случаят и с вече споменатия Цонга, и в крайна сметка надделя, за да грабне купата на следващия ден.

4. Победа над Джон Иснър в Синсинати със 7:6(4) 7:6(10) през 2017-а

Стигаме и до една от най-значимите титли в кариерата на хасковлията. Логично тя дойде в най-силния му сезон до този момент, и то в Синсинати, където бързите условия винаги са били по вкуса на Димитров. В конкретния мач бившият номер три изнесе едно истинско показно на гиганта, надигравайки го в неговите любими тайбреци. Тогава първата ни ракета не загуби нито сет в рейда си към триумфа и установи истинска хегемония над другите играчи.

5. Загуба от Рафаел Надал в Монте Карло с 4:6 1:6 през 2018-а

Аналогична среща на тази от Рим. Надал отново доминираше през целия сезон на червени кортове и българинът нямаше как да пренесе вече по-големия си опит, тъй като бе въвлечен в истинска битка на омаломощаване. Силите на Григор бяха достатъчни за един много равностоен първи сет, където 20-кратният шампион от Шлема затвори нещата в своя полза за над час време и оттам насетне с лекота сложи точка на спора.

6. Загуба от Новак Джокович в Париж с 6:7(5) 4:6 през 2019-а

Тук по-скоро бих направил паралел на ситуацията от сблъсъка с Чилич в Синсинати. Нашият сънародник се намираше в критично състояние и мястото му сред поставените на предстоящия Аустрелиън Оупън се намираше под сериозна заплаха. Отново обаче Димитров се надигна в най-точния момент и профуча до фазата на финалната четворка, където го очакваше лидерът в схемата Новак Джокович.

Това по никакъв начин не притесни Гришо и той взе уверена преднина в тайбрека на първата част, само че пропусна лесно драйв воле във важен момент и сърбинът не се поколеба за пореден път да демонстрира невероятната си психическа устойчивост, реализирайки заслужен обрат в срещата.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Какво се случва досега, когато Григор излезе в Мастърс полуфинал? (пълна разбивка) Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и истории | бгтенис | григор димитров | индиън уелс | мастърс

Коментари





Следвайте ни в Facebook