Карлос Алкарас: Моята игра наподобява тази на Федерер малко или много

от в 11:16 на 18.02.2020
Димитър Беловски

Карлос Алкарас е голямата звезда на световния тенис днес. Той дебютира в ATP тура след победа над поставения под №7 Алберт Рамос-Винолас на турнира в Рио де Женейро след 7:6(2), 4:6, 7:6(2) в мач продължил над три часа.

„Обичам да играя агресивно, с много уинъри. Моят стил на игра прилича повече или по-малко на играта на Федерер - агресивен. Излизам на мрежата и изпълнявам много дропшотове,“ каза след мача испанският тийнейджър.

С победата си пък, 16-годишният тенисист постигна нещо, което дори и Маестрото не е правил – да спечели при дебюта си. Мачът на испанеца завърши в 3:36 минути след полунощ местно време.

Алкарас предпочита да играе на турнири за професионалисти и рядко се появява на турнири за юноши. Именно поради тази причина, Алкарас и преди е предизвиквал шум около себе си. Миналата година, когато е бил на 15, той побеждава шампиона от Next Gen ATP Finals, Яник Синер, на Чалънджър турнира в Аликанте. Тогава той става първият тенисист, роден през 2003 година, който печели мач на подобно ниво. През следващата седмица след турнира в Аликанте – този в Мурсия, Алкарас става едва петият тенисист на 15 или под 15 в последните 20 години, който отстранява тенисист от първите 200 в световната ранглиста.

Бившият №1 Хуан Каролс Фереро е треньор на младия испанец и той е сигурен, че Алкарас съвсем скоро ще е претендент за най-големите титли на ниво ATP.

„Той е само на 16 и сега тепърва започва да пътува из света. Той има нивото, бързината, той се подобрява физически всеки ден и си мисля, че може да бъде един от най-добрите в света на тениса. Не знам колко високо може да стигне, но той може да бъде доста напред след 2 или 3 години. Имам много опит с това, с което той трябва да се справи и ще му давам най-добрите съвети, които мога,“ заяви Фереро.

Тази седмица в Рио Алкарас се възползва максимално от тренировките си с топ играчите и разглежда мача с Рамос-Винолас като безценно обучение. Скромният тийнейджър за момента се задоволява със слушане, като предпочита да оставя ракетата си настрана за малко, когато излезе на корта.

„Когато прекарвам време с тенис величия като Фереро и Рафа или някой друг играч, аз не казвам нищо. Слушам всичко, което те ми кажат, защото това е много ценно за мен. Във всеки турнир опитвам да играя моя най-добър тенис. Ако се получи, постепенно ще се изкачвам нагоре,“ каза Алкарас.

В следващият кръг тийнейджърът ще срещне аржентинеца Федерко Кория, който победи Корентин Муте с 1:6, 7:6(1), 7:6(3).


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове


Виж още:

16-годишен испанец дебютира в ATP с победа след над три часа игра

Оцени тази статия:
Карлос Алкарас: Моята игра наподобява тази на Федерер малко или много Димитър Беловски
Теми:  
карлос алкарас гарфия

Коментари





Следвайте ни в Facebook