Като на кино: 17-годишен китаец надви бивш №36 при дебюта си в основна схема на Шлем!

от в 09:41 на 16.01.2023
Мирела Николова

17-годишният Джунчен Шан е един от най-бързоразвиващите се млади таланти и въпреки крехката си възраст може да се похвали с три професионални трофея от сериите "Чаланджър", както и достигане до лидерската позиция в световната ранглиста при юношите. Китаецът попадна под светлината на прожекторите през изминалата седмица, след като се превърна в най-младия участник в основната схема при мъжете на Аустрелиън Оупън, а днес приказката за него продължи, защото тийнейджърът спечели дебютния си мач на турнир от Големия шлем, преодолявайки съпротивата на световния №74 Оскар Оте в четири сета - 6:2 6:4 6:7(2) 7:5. Така Шен намери място във втория кръг на надпреварата в Мелбърн, където му предстои среща с поставения под номер 16 Франсис Тиафо.

Още от самото начало на двубоя китаецът извади на показ богатия арсенал от удари, с които разполага, и благодарение на вариативната си игра успяваше да извади съперника си от комфортната му позиция. Той по отличен начин абсорбираше скоростта в сервиса на противника, съумявайки да я използва в своя полза, и печелившите удари от ракетата на младока валяха един след друг. Така той осъществи два пробива в откриващия сет и още един брейк във втория, с което се доближи на крачка от победата.

В третата част обаче германският тенисист показа признаци на събуждане и въпреки че на два пъти отново бе изправен пред опасност да загуби подаването си, успя да се спаси с няколко чутовни сервиса. От своя страна, Шан продължи да бъде безпогрешен на собствен начален удар, поради което равенството се запази до края на сета и той бе решен в тайбрек. Там напрежението оказа влияние върху тийнейджъра, който допусна серия от неточности, довели до аванс от 5:1 за Оте, и не след дълго световният №74 затвори частта в своя полза.

Четвъртият сет също предложи изключително оспорвана битка, като възможностите за пробив напълно отсъстваха до десетия гейм. В него обаче няколко отлични ретура на Шан доведоха до два мачбола в негова полза, ала те бързо отидоха в историята след поредното безупречно представяне на бившия №36 от линията за сервис. Въпреки това обаче Оте не успя да избегне поражението, тъй като още в следващото си подаване отново бе изправен пред задачата да спасява мачбол, но този път 17-годишният тенисист бе непреклонен, за да постигне първата си победа в основна схема на "мейджър" надпревара!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Като на кино: 17-годишен китаец надви бивш №36 при дебюта си в основна схема на Шлем! Мирела Николова
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | джунчен шан | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook