Кейси Кордиал: Работната етика на Григор е на най-голяма висота от всички състезатели, с които съм работил

от в 16:00 на 11.10.2020
Анисия Стоева

Д-р Кейси Кордиал играе ключова роля в тим Димитров, заемайки позицията на кондиционен треньор на Григор от 2017 г., а освен това е работил още със Стан Вавринка и Сам Куери. Той участва в епизод №67 на подкаста The Functional Tennis Podcast и разказа за това как е попаднал в тенис средите, за срещата с първата ни ракета, за начинът , по който преминават дните му с Григор и каква е неговата функция в екипа:

Как започна работа с Григор?

През 2017 г. започнах едновременно и с Григор Димитров, и със Стан Вавринка в Австралия. И двамата се завръщаха от контузии. Срещнах се с Григор в Австралия и той беше един от тенисистите, с които наистина исках да работя. Не бях започвал колаборация с него, но наистина много исках да бъда заедно с това момче. Той е страхотен човек и добър спортист, исках да работя с играч от неговия калибър. Тогава неговият треньор Дани (Валверду) ми се обади и ми каза: „Хей, ние сме във Флорида. Дори не знам дали Григор ще играе в първия турнир от годината в Бризбън, тъй като има контузия на коляното. Не знам за какво става въпрос. Можеш ли да помогнеш?“. Беше страхотно, защото в Бризбън помогнах на Григор да преодолее тази болка в коляното и в крайна сметка спечели турнира. Това беше страхотен старт на нашите взаимоотношения, тъй като той дори можеше да не участва в надпреварата. А накрая се почувства добре и вдигна титлата.

Кое е нещото, което най-много те изумява в Димитров?

Работната етика на Григор е на най-голяма висота от всички състезатели, с които съм работил- способността му да дава всичко от себе си всеки ден, стремежът да се подобрява и настройката да усъвършества тялото и ума си всячески. Талантът играе водеща роля сред тенисистите, но този последен 1% е нещото, върху което работим- това е и нещото, което харесвам в него. Точно това се опитваме да постигнем, защото всички тези състезатели са изумителни, но как той може да бъде дори по-добър от тях, какво трябва да прави всеки ден? Григор е много възприемчив в това отношение, позволява на екипа си да му помагаме, тъй като никой не е способен да направи това сам. Трябва да имаш няколко човека, които да те подкрепят, които да се грижат за теб, които да те бутат напред. Имайки отбор, който се вслушва в идеите ти, а не се крие в сенките или се придържа към миналото, защото това, което е проработило тогава, може да не проработи сега. Трябва да се адаптираме.

Как си поделяте работата със Себастиен Дюрант (фитнес треньор на Григор)?

Винаги на линия (в щаба на Григор) е един от нас двамата. Опитваме се да се грижим за тялото му и да прилагаме успешно фитнес програмите. Всички в екипа на Димитров работим добре заедно. Имаме различни роли и се опитваме да ги съчетаем и да го предизвикаме. А той е точно такъв тип спортист. Григор е чувствителен. Той разчита на екип, който да е правилно подбран. Мисля, че това е много важно.

Как процедирате с Григор преди мач, след мач?

Прекарваме огромна част от времето си заедно. Започваме на масата с масаж на тялото, след това правим серии за активизация, а после ставаме и започваме да се движим. Григор познава тялото си много добре и го усеща. С него работата е много лесна, защото той скача на масата и казва: „Ето тук имам проблем с врата, тук – с коленете“. А аз често се смея и му отвръщам, че ще ги намеря сам. В 99% от времето откривам същите неща, които той е казал. А той добавя: „Ето, видя ли?“. След като аз си свърша работата, наред идва Себастиан. Той се занимава с тренировка на цялото тяло. След тренировката, особено ако е тежка или по-дълга, правим възстановителни процедури, тъй като тялото може да се схване.

Как се справяте с пътуванията на Григор от Бризбейн директно до Маями например? Как неутрализирате ефекта на промените във времевите зони?

Всъщност използваме NuCalm (програма, създадена да помогне на ума и тялото да се отпуснат естествено в рамките на няколко минути. Работи, използвайки биохимия, физика и неврофизиология за бързо и надеждно отпускане на мозъчните и телесните функции). Наистина е много впечатляващо- може да се използва по време на полет и като цяло постоянно. Технологията е невероятна, тъй като просто те потапя в обстановката, състоянието, в което тялото ти може да почива, докато умът ти работи. Но, разбира се, има и естествени начини за постигането на този ефект като медитирането, правилното дишане и създаването на това чувство на спокойствие в тялото ти, когато сменяваш времеви зони. Навлизането в ритъм е всъщност адаптирането - когато полетът ти е сутрин, е важно да почувстваш този сутрешен изгрев, където и да си дори и да е на другия край на света, трябва да се насилиш да бъдеш навън, тъй като тялото ти трябва да го усети. След това може да починеш за малко и вечерта трябва да излезеш отново, да видиш залязването на слънцето, тъй като това спомага на биологичния часовник и приготвя тялото ти за сън.

Кой е най-любимият ти момент, свързан с Тура?

Когато Григор спечели Финалите в Лондон, се почувствах наистина специално, че съм част от това. Преди това никога не бях посещавал Лондон или турнира. Беше невероятна седмица тогава. Но любимият ми спомен е от Лейвър къп. Това, че бях част от тим Европа в Чикаго. Беше много забавно- Сок и Иснър бяха там, а аз бях ,,европеец". 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кейси Кордиал: Работната етика на Григор е на най-голяма висота от всички състезатели, с които съм работил Анисия Стоева
Теми:  
григор | григор димитров | димитров | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook