Класата е вечна: Вавринка напомни за най-добрите си дни и надви Тиафо в епична битка!

от в 22:11 на 14.06.2022
Мирела Николова

Стан Вавринка се завърна на корта през март след повече от една година отсъствие от Тура, като до днес имаше две победи от шест изиграни мача. През днешния ден обаче той ни върна към най-добрите си дни и елиминира Франсис Тиафо в оспорвана тричасова битка, завършила след три тайбрека - 6:7(2) 7:6(6) 7:6(5). Швейцарецът наниза 22 аса и имаше 89-процентова успеваемост на първи сервис, което се оказа ключът към класирането му за осминафиналите, където очаква победителя от двубоя между Денис Шаповалов и Томи Пол.

Още от самото начало на срещата можехме да наблюдаваме много темпови разигравания от основната линия, съчетани с успешни излизания на мрежата от двамата състезатели. Сервисът на всеки от тях работеше безотказно, поради което така и не се стигна до пробив и развръзката на сета дойде в тайбрек. Там Вавринка успя да пласира серия от удари в близост до линиите, за да предизвика неточности от противника си и да спечели последните четири точки, приближавайки се на крачка от успеха.

Интригата в мача не се загуби и във втората част, когато Тиафо запази високото си ниво на сервис и отново не позволи съперникът му да достигне до брейкбол. Същото важеше и за швейцареца, който често предприемаше пътя напред, за да завърши с уинър в близост до филето. Така станахме свидетели на нов тайбрек, в който Стан първи се добра до мачбол, но след като не успя да го материализира, допусна моментен спад и общият резултат бе изравнен.

Подемът в играта на световния №27 продължи и в решителния трети сет, където няколко неточности от ракетата на трикратния шампион от Шлема доведоха до ранен пробив в актива на Тиафо. 24-годишният тенисист безпроблемно поддържаше аванса си до 5:4, но точно когато сервираше за крайната победа, позволи момент на колебание, от който Вавринка незабавно се възползва, за да възвърне паритета за 5:5.

В ответното си подаване швейцарецът отново бе изправен до стената, тъй като трябваше да спасява нови три брейкбола, ала все пак устоя на напрежението и затвори гейма си след близо 10 минути. Не след дълго най-логичният завършек на този толкова оспорван сблъсък бе факт. В решителния тайбрек Вавринка отново можеше да разчита на безпогрешния си начален удар, а в комбинация с изключително стабилното си представяне от основната линия получи три поредни мачбола, последният от които оползотвори след поредната съвършено изградена акция, завършила с форхенд уинър. 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Класата е вечна: Вавринка напомни за най-добрите си дни и надви Тиафо в епична битка! Мирела Николова
Теми:  
atp | куинс | Обзори | Стан Вавринка | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook